Η αλληλεγγύη θέλει οργάνωση και εμπιστοσύνη

Η αλληλεγγύη θέλει εμπιστοσύνη και οργάνωση, για να γίνουν οι σταγόνες ωκεανός

Πριν από λίγο έκλεισα το online πιλοτήριό μου. Δε χρειαζόταν ο covid και η τηλεργασία, για να διακτινίζομαι σε τράπεζες, χωρίς ουρές και συνωστισμό. Από την εποχή του internet μέσω unix ίπταμαι στο διαδίκτυο. Πριν από λίγο ολοκλήρωσα το μηνιαίο web banking μου. Τακτοποίησα επί τη ευκαιρία με πάγιες εντολές την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και εξέφρασα online την αλληλεγγύη μου προς τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας,1 αλλά και τα σέβη μου στο Σπίτι του Αγωνιστή,2 καταθέτοντας τον οβολό μου. 

Ντρέπομαι, κάπως, γράφοντας τη λέξη αλληλεγγύη χωρίς εισαγωγικά. 

Οι άνθρωποι στη Β. Εύβοια χρειάζονται χέρια…και όχι πάνω στο πληκτρολόγιο. Ξέρω· κάθε υλική συνεισφορά – έστω και πολύ μικρή, σχεδόν συμβολική – θα γίνει έργο από τους ανθρώπους, που διαχειρίζονται ό,τι αγαθά και χρήματα προσφέρω. Τους έχω εμπιστοσύνη. Τα ρυάκια προσφοράς από τη Θεσσαλία συγκεντρώνονται και από Λάρισα κατεβαίνουν να ενωθούν με τα άλλα ποτάμια προς την καμένη γη. Ξέρω, αλλά πάλι νιώθω «λίγη»…

Την περασμένη εβδομάδα ανταμώσαμε μοτοσυκλετιστικά πολύς κόσμος από όλη σχεδόν την Ελλάδα στη Βασιλική. Πήγαμε για να εκφράσουμε την «αλληλεγγύη» μας και αντί εντέλει να προσφέρουμε εθελοντική εργασία, όπως ήταν στο κάλεσμα, οι άνθρωποι μάς τάισαν από πάνω και κάναμε τα μπάνια μας. Ελπίζω τουλάχιστον η παρουσία μας να άφησε λίγη ζεστασιά, αλλά νιώθω ότι δεν φτάνει…

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ζορμπά

Ο τόπος χρειάζεται χέρια· οργανωμένα χέρια! Μπριγάδα! Ό,τι δεν είναι πια γκρι, σώθηκε καψαλισμένο με μάχη σώμα με σώμα – κυριολεκτικά. Πλέον για μένα η φράση «καμένη γη» έχει αποκτήσει πρόσωπο και μυρωδιά. Θυμάμαι. Ρυάκια από μυρμήγκια· χιλιάδες είμασταν κυριολεκτικά, τότε που πλημμύρισε ο Περισσός το `94. Κάποιοι από μάς τότε κατεβαίναμε ξημερώματα Σαββάτου από Θεσσαλονίκη για μια μέρα γεμάτη προσφοράς ή και δύο αν είχαμε φιλοξενία. Γυρνούσαμε ξημερώματα πάλι. Γεμάτοι. Εκείνη η πλημμύρα αλληλεγγύης αξιώθηκε με οργάνωση.

Πρόσφατα με ρώτησε μια φίλη ποιοι εντέλει με έχουν στηρίξει στα δύσκολα. Χωρίς να θέλω να αδικήσω τους κοντινούς μου, η πρώτη εικόνα που μου ήρθε ήταν το «φως»· εκείνο της αγωνιστικής αισιοδοξίας στα μάτια καθημερινών γνήσιων αγωνιστών – κομμουνιστών. Ήταν κάπως σουρεαλιστικό. Στο πέρασμα του χρόνου πάντα τους συναντούσα τυχαία και έτσι «σκοτεινή» που με νιώθανε με μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, μια καθάρια ματιά – χωρίς μίζερη συμπόνια – μου έδιναν εκείνη την ώθηση να σφίξω τις γροθιές και να ανεβώ πεισματικά τις ανηφόρες. Η δική τους αλληλεγγύη μού είναι ανεκτίμητη και κάπως άπιαστη.

Η θεία μου έφυγε από τη ζωή πριν από μισό περίπου χρόνο. Είχε την καλοτυχία να την αγκαλιάσει το Σπίτι του Αγωνιστή στα τελευταία της και μάλιστα σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο εγκλεισμού λόγω covid. Είχα προλάβει να την επισκεφτώ μια φορά πριν μάς εγκλωβίσουν.3 Τη μικρή μου οικονομική εισφορά τη νιώθω πάλι «λίγη» μπρος στο έργο αυτών των ανθρώπων εκεί στο Σπίτι. Τους ευχαριστώ από καρδιάς, μα δεν μπορώ αντικειμενικά να τους στηρίξω πιο χειροπιαστά. Ξέρω όμως ότι οτιδήποτε τους προσφέρεται το αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο και με την πιο γνήσια ανθρωπιά.

Η αλληλεγγύη χωρίς εισαγωγικά θέλει εμπιστοσύνη και οργάνωση. Για να γίνουν από την όποια σταγονίτσα τα ρυάκια και τα ποτάμια που γεμίζουν τον ωκεανό… Έτσι και εγώ ίσως να μη νιώθω τόσο «λίγη» πληκτρολογώντας enter.

 

 1.Μέσω του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 397/296042-70 ή IBAN : GR1201103970000039729604270 με την επισήμανση για τον παραλήπτη: “ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ”.

2. Πρότυπο κοινωφελές ίδρυμα «το Σπίτι του Αγωνιστή». Δημιουργήθηκε έξω από κάθε κερδοσκοπική επιδίωξη, για παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών και το πρόσφορο, για μια ομαλή και αξιοπρεπή ζωή, περιβάλλον.» [πηγή: Ριζοσπάστης] Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί δύο τραπεζικούς λογαριασμούς κατάθεσης εισφορών: της Εθνικής Τράπεζας (αρ. λογ. 040/768014-73 και της Τράπεζας Πειραιώς (αρ. λογ. 5023-048023-175).

3. https://www.katiousa.gr/koinonia/o-kokkinos-gigantas-sto-spiti-tou/

Ιωάννα Ζορμπά

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: