Ένας κόκκινος PHYLAX κι η αναφυλαξία της μαύρης αντίδρασης

Πέρα από τη Χαρά και την ευχαρίστηση που φέρνει αυτή η ομόθυμη, γραφική και αστεία κατακραυγή μέρους της κοινωνίας, εμένα ο Phylax μου αρέσει. Είναι ένας ωραίος και χαλαρός κόκκινος τύπος, που πετάει και αράζει σε κολώνες, χωρίς να ενοχλεί κανέναν.

Διαβάζοντας σχόλια και κριτικές για το γλυπτό Phylax σε πολλές σελίδες, διαπίστωσα πως υπάρχει ένα σημείο που συγκλίνουν όλες οι αρνητικές απόψεις. Δεν αναφέρομαι βέβαια για καλλιτεχνικές κριτικές, αλλά για την γνώμη του απλού κοσμάκη για το απλό ζήτημα, αν αρέσει η δεν αρέσει το γλυπτό.

Το κοινό σημείο είναι η μορφή του, που στα αντανακλαστικά του μέσου χριστιανού ορθόδοξου αναπαριστά κάτι το σατανικό, διαβολικό. Σε συνδυασμό με το χρώμα που είναι πολύ έντονο και επίσης εξόχως διαβολικό. Είναι κάτι που προσωπικά δεν θα σκεφτόμουν ποτέ μιας και δεν σχετίζομαι με κανέναν τρόπο με την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία μας. Μάλιστα η Χρυσή Αυγή έκανε ερώτηση μέσω του Παναγιώταρου μπετόστοκου στην βουλή. Ψάχνοντας στο σαιτ της νεοναζιστικής συμμορίας βρήκα ακριβώς την ίδια κριτική που συνάντησα στα μπλογκ και τις σελίδες περί διαβολικών συμβόλων.

Η απόλυτη ταύτιση τόσο πολλών απόψεων πάνω στο ζήτημα και κυρίως ανθρώπων που σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την ναζιστική ιδεολογία είναι ανησυχητική. Ο χριστιανός στην Ελλάδα δεν σηκώνει μύγα στον σταυρό του. Κυριαρχεί και επικρατεί πάνω σε ζητήματα που έθεσε η προοδευτική κυβέρνηση Σύριζα χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, για τα θρησκευτικά τις εικόνες κλπ κλπ.

Ενώ είμαι από αυτούς που προσπαθώ να σέβομαι την ανάγκη για πίστη και να μην προσβάλλω την θρησκεία κανενός προλετάριου πάνω στην γη, βρίσκω πως εδώ η παρέμβαση μέσω της εκκλησίας είναι υπερβολική και επικίνδυνη. Το να μην κατέβει το γλυπτό θα ‘ναι ένα μικρό θετικό βήμα, ένα βήμα λιγότερο προς τον μεσαίωνα. Το μεσαίωνα που έχει ξεκινήσει να επιβάλλεται ήδη στα εργασιακά και ακολουθούν παράλληλα πολλές πτυχές του εποικοδομήματος.

Κι όχι, για όνομα του θεού δηλαδή, δεν υποστηρίζω πως θα μας σώσει ο Phylax από τον συντηρητισμό που επιβάλλει ιδεολογικά και πολιτικά η εκκλησία, ούτε και θα φέρει καμία τρομερή αλλαγή στην συνείδηση, αλλά ας είναι εκεί για να ερεθίζει τα αντανακλαστικά των συντηρητικών προλετάριων συνανθρώπων μας.

Εξάλλου, πέρα από τη Χαρά και την ευχαρίστηση που φέρνει αυτή η ομόθυμη, γραφική και αστεία κατακραυγή μέρους της κοινωνίας, εμένα ο Phylax μου αρέσει. Είναι ένας ωραίος και χαλαρός κόκκινος τύπος, που πετάει και αράζει σε κολώνες, χωρίς να ενοχλεί κανέναν.

Ελευθέριος Ριλοάδης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: