Αλήθεια, πεθαίνουν οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ;

Ως γιατρός που ανάλωσα όλο τον εργασιακό μου βίο μέσα στην εντατική παιδιών τού νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού, λυπάμαι για  τους θανάτους αυτών των συνανθρώπων μας την ευθύνη των οποίων έχει το αστικό καπιταλιστικό κράτος, που έχει μετατρέψει την υγεία σε εμπόρευμα.

Βέβαια δεν χρειάζεται καμία μελέτη για να αποδειχθεί ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου ασθενούς εκτός εντατικής σημαίνει θάνατος. Αυτή είναι βασική αρχή και γνώση της Εντατικολογίας.

Είναι αδιανόητο αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό να παρουσιάζονται εργασίες για να αποδείξουν ότι ισχύουν βασικές γνώσεις της εντατικολογίας. Ότι δηλαδή κάθε ασθενής που διασωληνώνεται θα πρέπει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διαφορετικά οι πιθανότητες επιβίωσης μηδενίζονται. Αντί για μελέτες τέτοιου είδους θα έπρεπε ο επί κεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου υγείας να έχει θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό ως τη βασική αιτία των θανάτων ΔΗΜΟΣΙΩΣ λόγω της ανεπάρκειας πραγματικών κλινών ΜΕΘ, όπως θα έπρεπε να το έχει κάνει  η ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας της εντατικολογίας, η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου. Δεν το έκαναν και έρχονται τώρα μετά από περισσότερους από 33 χιλιάδες νεκρούς να μας ανακοινώσουν ότι ανακάλυψαν την αιτία των θανάτων.

Σε τρία κείμενα μου που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Απριλίου του 2021 με τίτλο «Στο ίδιο έργο θεατές» , στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 με τίτλο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και  στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 με τίτλο «Εκατόμβες νεκρών. Γιατί;», είχα θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό και ζητούσα από την ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας να πάρει θέση.

Ως γιατρός που ανάλωσα όλο τον εργασιακό μου βίο μέσα στην εντατική παιδιών τού νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού, λυπάμαι για  τους θανάτους αυτών των συνανθρώπων μας, την ευθύνη των οποίων έχει το αστικό καπιταλιστικό κράτος, που έχει μετατρέψει την υγεία σε εμπόρευμα. Με την κυβέρνηση του να μειώνει εν μέσω πανδημίας κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό για την υγεία, να μην αυξάνει τις πραγματικές κλίνες ΜΕΘ όπως το απαιτούν οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να αρνείται πεισματικά να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ, και τον πρωθυπουργό να δηλώνει στη Βουλή την 1/12/21 με κυνισμό και έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας που υπέστησαν αυτή την εγκληματική αντιμετώπιση και  έχασαν τη ζωή τους, ότι ο ίδιος δεν έχει ένδειξη ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, τσαλαπατώντας και ευτελίζοντας την επιστημονική ιατρική γνώση για να δικαιολογήσει την απάνθρωπη πολιτική του στη δημόσια υγεία.

Ως γιατρός νοιώθω ευθύνη και λυπάμαι  παρά το γεγονός ότι έδωσα τη μάχη στο βαθμό που μου αναλογούσε, μέσα από τις δημοσιεύσεις μου, για να μη συμβεί αυτό το εγκληματικό γεγονός, των θανάτων των διασωληνωμένων που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ.

Θα αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους; Θα υπάρξουν κυρώσεις  για όλους τους υπεύθυνους σε όλα τα επίπεδα  για αυτή τη συνειδητή αμέλεια; Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός πρωτίστως πρέπει να τους τιμωρήσουν.

Θάνος Βασιλόπουλος 
Παιδίατρος  εντατικολόγος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: