Η γλώσσα των μηχανόβιων

Οι σωστοί μηχανόβιοι έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας που σε πολλούς μπορεί να μοιάζει σαν εκείνη την διαφήμιση με τον πιτσιρικά που ψάχνει για wifi στο καφενείο του χωριού.

Έπειτα από ένα μεγάλο κενό λόγω διακοπών αποφάσισα και πάλι να γράψω ένα κειμενάκι. Κάποιοι θα πούνε “Tο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσες ήταν πριν δύο μήνες. Δυο μήνες διακοπές; Mα ποιός είσαι τελοσπάντων;” ή εναλλακτικά κάποιος άλλος θα έλεγε “για να κάνει δύο μήνες διακοπές στο γκαράζ του θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα Africa 1100 και ένα adventure 990”. Τα φαινόμενα απατούν κύριοι γιατί αυτή τη στιγμή στο γκαράζ δεν έχω ούτε κουτσό μουλάρι. Παρ’ ολα αυτά αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο με θέμα την “γλώσσα” των μηχανόβιων.

Οι σωστοί μηχανόβιοι έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας που σε πολλούς μπορεί να μοιάζει σαν εκείνη την διαφήμιση με τον πιτσιρικά που ψάχνει για wifi στο καφενείο του χωριού. Για παράδειγμα ακούτε τη φράση: “Το μηχανάκι έχει πολλά μπαμ χαμηλά” και αναρωτιέστε “χαμηλά πού; τι;”. Η παραπάνω έκφραση σημαίνει ότι το μηχανάκι είναι πολύ δυνατό στις χαμηλές στροφές του κινητήρα με αποτέλεσμα να πετυχαίνει την μέγιστη επιτάχυνση. Μια άλλη έκφραση είναι “Κέρασα τσαγάκι ενα cbr προχτές”. Όχι δεν πρόκειται για κανονικό αφέψημα μεταξύ μοτοσυκλετών. Η παραπάνω φράση δηλώνει ότι έκανα κόντρα – άνοιγμα με ένα Honda CBR και νίκησα, όποτε “κέρασα” ενα αφέψημα τον οδηγό του για να ηρεμήσει ή επίσης, ότι ο οδηγός του CBR καλά θα κάνει να αφήσει τα “ανοίγματα” και να κάτσει σπίτι, σε κάνα καφενείο, σε κάνα ΚΑΠΗ και να απολαμβάνει ζεστά τσαγάκια.  Παρομοίως υπάρχει και το: “Toυ ΄ριξα μια κολώνα”. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ρίξαμε κυριολεκτικά μια κολόνα στο κεφάλι κάποιου, αλίμονο. Σημαίνει πως κάναμε κάποιο “άνοιγμα” με κάποια άλλη μηχανή και η απόσταση που τον περάσαμε ήταν  όσο απέχουν δυο κολώνες της ΔΕΗ πάνω στις νησίδες.

Φυσικά υπάρχουν και οι εκφράσεις που άλλο λες και άλλο εννοείς, όπως το: “Ρε σεις, σε όλη τη διαδρομή μαζί πηγαίναμε, δε πήγατε πάνω από 120”. Tο οποίο σημαίνει ότι σε όλη τη διαδρομή πηγαίνατε με πάνω από 200 και παραλίγο να σκοτωθώ για να σας προλαβαίνω. Άλλο παράδειγμα είναι το: “Το μηχανάκι αυτό μπορεί να μην είναι όμορφο αλλά έχει ψυχή”. Σημαίνει ότι έκανα μεγάλη μαλακία και έσκασα ένα κάρο λεφτά για αυτό το ερείπιο και απλά λέω καλές κουβέντες μπας και το ξεφορτωθώ σε καλή τιμή. Υπάρχουν και οι ατάκες επίδοξων εντουράδων τύπου: “ H διαδρομή που έχω βρει στο τάδε βουνό είναι αρκετά βατή, πιστεύω το ‘χουμε” το οποίο σημαίνει: “Mαλάκες μου, έτσι και μείνουμε εκεί πάνω θα μας φάνε οι κόνδορες”.

Επίσης υπάρχουν και οι φράσεις που έχουν διπλή σημασία. Μια από αυτές είναι το “Kαλά το μηχανάκι είναι πριόνι” που από τη μια σημαίνει ότι ο κινητήρας του στροφάρει τόσο γρήγορα όσο ενα αλυσοπρίονο και από την άλλη ότι κάθε βδομάδα είμαι συνεργείο. Άλλη παρόμοια φράση είναι το: “Τα μηχανάκια με μανιβέλα είναι αντρίκια”, το οποίο από τη μια σημαίνει ότι θέλει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση για να τα βάλεις μπροστά (ειδικά όταν έχουν μπουκώσει) και από την άλλη ότι από τις πολλές ανάποδες μανιβελιές που χει φάει το πόδι μου έχει γίνει σαν φλάσκα μελιτζάνα και θέλω να κλάψω σε εμβρυακή στάση κάτω από το πάπλωμα.

Υπάρχουν και άλλες πολλές φράσεις.

Του μπι κοντίνιουντ…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: