Για το 37ο συνέδριο της ΓΣΕ(;)Ε

Οφείλουμε από το αρκτικόλεξο ΓΣΕ(;)Ε να αφαιρέσουμε το ερωτηματικό (;) ώστε η ΓΣΕΕ να γίνει Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Την Πέμπτη 14 Μάρτη ξεκινά στην Καλαμάτα το 37ο συνέδριο της Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών(;) Ελλάδας. Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕ(;)Ε (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) επιδιώκοντας να διεξαχθεί ένα ακόμα συνέδριο, μακριά από τους εργαζόμενους και τα φώτα της δημοσιότητας επέλεξαν, αυτό, να διεξαχθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο της όμορφης Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αποσκοπούν να διεξαχθεί στα μουγκά, για να καλυφθεί το όργιο νοθείας στο οποίο προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, ώστε ο συσχετισμός των αντιπροσώπων που εκλέχθηκαν για το συνέδριο της ΓΣΕΕ να είναι πλήρως ελεγχόμενος από τους ίδιους. Ωστόσο, ο σχεδιασμός τους έχει συναντήσει σημαντικά εμπόδια, αφού οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις δηλαδή που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με μια σειρά παρεμβάσεων και καταγγελιών αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απέτρεψαν τη νομιμοποίηση της νοθείας (Εργατικό Κέντρο Πάτρας, συνέδριο ΟΙΥΕ κλπ για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες ας ρίξει μια ματιά εδώ ).

Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας θέλουν μια ΓΣΕΕ ακόμα πιο δεμένη στο άρμα της εργοδοσίας. Η στάση τους στα χρόνια της κρίσης ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων τους. Καλλιέργησαν πολύ επιτυχημένα την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, την ταξική συνεργασία, αρνούμενοι οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζόμενων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τις αρχές του 2018, φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν κάνει ένα «ποιοτικό άλμα», το οποίο μέσω του συνεδρίου θέλουν να επιβεβαιώσουν. Αυτό το «ποιοτικό άλμα» είναι η ενεργή στήριξη των συμφερόντων της εργοδοσίας. Δηλαδή, από εκεί που δεν έκαναν τίποτα ώστε τα συνδικάτα να αποκρούσουν την αντεργατική πολιτική, πλέον θέλουν τα συνδικάτα συμμέτοχους στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής! Για αυτό το λόγο:

  • Δικαιολόγησαν το νόμο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος (ο Παναγόπουλος αρκετές φορές το τελευταίο χρόνο είπε «ότι η απεργία έφαγε τα ψωμιά της»)
  • Διοργάνωσαν το Μάη απεργία μαζί με τα αφεντικά
  • Θέλουν συνέδριο της ΓΣΕΕ στο οποίο θα συμμετάσχουν εργοδότες και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων.

Είναι, προφανές, ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το δεχτούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα για τις οποίες θα πρέπει να  είναι και χαρούμενοι, όπως, τους επιβάλουν οι εργοδότες. Είναι ώρα το «ποιοτικό άλμα» του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι «άλμα» στις ταξικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων. «Άλμα» στην οργάνωση και στη συμμετοχή των εργαζόμενων στα συνδικάτα και στις συλλογικές διαδικασίες. Για αυτούς τους λόγους το συνέδριο της ΓΣΕΕ πρέπει να είναι ένα συνέδριο από εργάτες για εργάτες. Ένα συνέδριο στο οποίο θα κατατεθούν οι διαφορετικές απόψεις των εργατών αλλά θα λείπει η άποψη της εργοδοσίας. Αυτή δεν έχει θέση στις διαδικασίες οργάνωσης των εργαζόμενων. Οι εργοδότες έχουν τους συνδέσμους τους, τα κόμματα τους, τις κυβερνήσεις τους, τα ΜΜΕ τους, την εξουσία που τους δίνει η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Στα συνδικάτα δεν έχουν καμιά θέση. Τα  συνδικάτα είναι φορείς οργάνωσης των εργαζόμενων.

Την Πέμπτη, λοιπόν, 14 Μάρτη οι εργαζόμενοι οφείλουμε να δώσουμε το παρόν στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην Καλαμάτα στις 18:30. Οφείλουμε με την παρουσία μας να καταστήσουμε σαφές σε κάθε κατεύθνυση ότι δεν νομιμοποιούμε ένα συνέδριο νόθων αντιπροσώπων. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να γίνει ένα ακόμα συνέδριο της ΓΣΕΕ στα μουγκά. Οφείλουμε από το αρκτικόλεξο ΓΣΕ(;)Ε να αφαιρέσουμε το ερωτηματικό (;) ώστε η ΓΣΕΕ να γίνει Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: