«Δεξιά παρέκκλιση»

Για αυτά, έχετε να πείτε κάτι κύριε Υπουργέ ή να υποθέσουμε ότι σας αρέσει και ο Μαγιακόφσκι…

Έχει θεσπιστεί, έχει γίνει έθιμο στις εκάστοτε βουλευτικές κοκορομαχίες σας, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: ένα ανάθεμα στον Στάλιν και έναν υπερθεματισμό στην Οκτωβριανή Επανάσταση από τους βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα ρίξετε, για τον στρατηγό Ζούκοφ θα πείτε, από την άνοιξη της Πράγας θα πάτε στο Ταλίν της Εσθονίας… Γεωγραφία όσοι σας παρακολουθούν μπορεί να μάθουν, γιατί από νομοσχέδια και τσάκισμα των εργατικών διεκδικήσεων και ελευθεριών λίγο δύσκολο…

Κύριε Κοντονή, την τελευταία φορά που κοίταξα το λεξικό «δεξιά παρέκκλιση» ένα από τα  συνώνυμα που μου έδωσε ήτανε «τσακίστε τους και νομικά». Στα αντεργατικά μέτρα που και εσείς ψηφίσατε, και βασίστηκαν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου (όχι δεν είναι και αυτοί άνθρωποι και κάνουν λάθη, όπως είχατε αναφέρει πρόσφατα), είναι οι αντεργατικές νομολογίες  του  4ου μνημονίου, που εφαρμόζει η ανεξάρτητη κατά τα άλλα δικαιοσύνη σας. Αριστερές οι «καταχρηστικές» επισχέσεις εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία», όπως και η μακροχρόνια μη καταβολή των δεδουλευμένων ενός μισθωτού από την εργοδοσία, που δεν αρκεί από μόνη της για να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του.

Δεύτερο στη σειρά συνώνυμο του «δεξιά παρέκκλιση» μου έδωσε τον «τρομονόμο». Αυτόν με τον οποίο είναι ακόμα στα κελιά ο Περικλής, η Ηριάννα και άλλοι. Αυτόν που όχι μόνο θα καταργούσατε αλλά και προσπαθήσατε να τον «εμπλουτίσετε», σε άσχετο νομοσχέδιο, με ποινικοποίηση ακόμα και του λόγου, αλλά μετά από την κατακραυγή πήρατε πίσω.

Τρίτο συνώνυμο αναφέρει τον «Απάνθρωπο Σωφρονισμό», με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Πρωτοβουλίας Για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που ακόμα δεν έχετε απαντήσει (πόσο μάλλον να πάρετε μέτρα).

Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ                                                    

 Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2017

 Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το 2015 ο «νόμος Παρασκευόπουλου» (ν. 4322/2015), με τον οποίο δόθηκε μία «ανάσα» στις φυλακές της χώρας. Παρόλο που δεν έλυσε τα χρόνια προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, ο ν. 4322/2015 αντιμετώπισε τον υπέρμετρο συνωστισμό στις ελληνικές φυλακές, με αποτέλεσμα στα στατιστικά στοιχεία να εμφανίζεται πλέον αριθμητική αντιστοιχία ανάμεσα στον πληθυσμό των κρατουμένων και τις συνολικά διαθέσιμες θέσεις.

Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν θεσπίστηκε παρά ως προσωρινή λύση. Η αρχική του διάρκεια ήταν ετήσια, παρατάθηκε δε για έναν ακόμη χρόνο -έως τον Αύγουστο του 2017- με τον ν. 4411/2016. Λίγους μήνες πριν από τη λήξη του, κρατούμενοι σε φυλακές όλης της χώρας ξεκίνησαν κινητοποίηση για να διεκδικήσουν (μαζί με άλλα αιτήματα)   το αυτονόητο: την παγίωση των έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης του ν. 4322/2015 χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, έτσι ώστε να μην επανέλθει το προηγούμενο ασφυκτικό καθεστώς κράτησης.

Με τον ν. 4489/2017 που ψηφίστηκε αυτόν τον Σεπτέμβριο, τα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης παρατάθηκαν εκ νέου, έως τον Αύγουστο του 2018. Όμως, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για σημαντικές «ρωγμές» σε σχέση με το αρχικό νομοθέτημα.

Πρώτον, ένα φάσμα αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα «ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου» -όπως αναφέρεται στην οικεία αιτιολογική έκθεση- εξαιρέθηκε της εφαρμογής των ευνοϊκών διατάξεων, παρά το ότι η αρχική διατύπωση του ν. 4322/2015 δεν έθετε κανέναν παρόμοιο αποκλεισμό. Αντίθετα, παρεμφερές πλαίσιο εξαιρέσεων θυμίζει παλαιότερες αναποτελεσματικές διατάξεις αποσυμφόρησης προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως π.χ. τους σχετικά πρόσφατους ν. 4043/2012 και 4274/2014 που με την ίδια επιχειρηματολογία εξαιρούσαν εγκλήματα με «έντονη κοινωνική απαξία» και «ιδιαίτερη ηθική απαξία και βαρύτητα».

Επιπλέον, για ορισμένα από τα εξαιρούμενα εγκλήματα, προστέθηκε η δυνατότητα επιβολής κατ’ οίκον περιορισμού με «βραχιολάκι». Έτσι, κρατούμενοι οι οποίοι με την αρχική μορφή του νόμου θα αποφυλακίζονταν, τώρα θα τίθενται υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. Πέραν του ότι έτσι επεκτείνεται ο ιστός του ποινικού ελέγχου, αυτό το μέτρο συνεπάγεται και οικονομικό κόστος, καθώς τα έξοδα για το «βραχιολάκι» βαρύνουν τον κρατούμενο ενώ τα έσοδα αποδίδονται σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων.

 Ο περιορισμός των μέτρων αποσυμφόρησης δεν ενισχύει την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, αντίθετα υπονομεύει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των κρατουμένων, στον βαθμό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναφορά στις προ του 2015 αβίωτες συνθήκες. Όσο οι αόριστες ηθικές επιταγές -που μπορούν να ερμηνεύονται και να διευρύνονται ανάλογα με τις πολιτικές συγκυρίες- παραγκωνίζουν τα αντικειμενικά κριτήρια, τόσο τα δικαιώματα των κρατουμένων θα τίθενται εν αμφιβόλω.

Ως  Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για μια ακόμα φορά στεκόμαστε στο πλευρό των κρατουμένων, που μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους,  και απαιτούμε από το Υπουργείο να σταματήσει να τα αγνοεί και να τα ικανοποιήσει άμεσα.

ΥΓ. Αλήθεια για τον θάνατο της Βασιλικής Σταθοπούλου  και την καταγγελία των κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για την συγκρατούμενή τους, τι έχει γίνει; Από την επιστολή τους: «Η Σταθοπούλου ήταν καρκινοπαθής. Βρισκόταν στη φυλακή και για πάνω από δύο μήνες, ενώ η υγεία της ήταν σε άθλια κατάσταση, η υπηρεσία και οι γιατροί του Κορυδαλλού έλεγαν ότι παίζει θέατρο και ότι δεν έχει τίποτα. Τελικά, και αφού κατέρρευσε την πήγαν στο νοσοκομείο μετά από 2 μήνες εμπαιγμών. Η Σταθοπούλου πέθανε χτες, στις 26/7/2017»

Έχετε να πείτε κάτι ή να υποθέσουμε ότι σας αρέσει και ο Μαγιακόφσκι…

Αφού σας αρέσει και ο Λένιν να σας αφιερώσουμε και αυτό: «Ποιον κοροϊδεύετε; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε!».  

Κερένσκι, κύριε Υπουργέ, Κερένσκι και πολύς σας είναι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: