Δέκα πράγματα που χρωστάμε στον Γιώργο Κουρή

Δέκα στιγμιότυπα και ιστορίες από την κρύπτη του Αυριανισμού:
Ο Γιώργος ο Κουρής, προτού γίνει ένθερμος οπαδός του Αλέξη Τσίπρα, ήταν οπαδός… βασικά όποιου έγινε πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση και έπειτα. Μέχρι που σταμάτησε να είναι.

Σε ένα τρομερό παιχνίδι της μοίρας, ο εκδότης Γιώργος Κουρής πέθανε την ημέρα των γενεθλίων της Δήμητρας Λιάνη αλλά και της επετείου της αυτοκτονίας του Αδόλφου Χίτλερ (αν και θα ήταν πιο ταιριαστό αν συνέπεφτε με την επέτειο θανάτου του Γκέμπελς). Ο Γιώργος ο Κουρής, προτού γίνει ένθερμος οπαδός του Αλέξη Τσίπρα, ήταν οπαδός… βασικά όποιου έγινε πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση και έπειτα. Μέχρι που σταμάτησε να είναι.

Η μόνη κόντρα τους, στην οποία τα ΜΜΕ του Γιώργου Κουρή έδειξαν μια κάποια συνέπεια είναι εκείνη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο «κατηγορούσαν» σταθερά ως ομοφυλόφιλο. Κατά τα λοιπά, ο Κουρής ήταν με το Μητσοτάκη στην «αποστασία» και κατά του Παπανδρέου, με τον οποίο μάλιστα αργότερα δημιούργησαν και κοινά ΜΜΕ. Έπειτα ήταν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά δεν ήταν με τον Ανδρέα Παπανδρέου και δημοσίευε συκοφαντικά κείμενα και φωτογραφίες της Λιάνη. Στην διαδοχή του Ανδρέα ήταν με τον Σημίτη κατά των Αρσένη και Τσοχατζόπουλου. Έπειτα δεν ήταν με τον Σημίτη. Έπειτα ήταν με τον Καραμανλή. Έπειτα ήταν κατά του Καραμανλή. Έπειτα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά κατά του μνημονίου και υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Μετά κατά του Μνημονίου, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πέρα όμως από το να εξυμνούμε την συνέπεια του ανδρός, έτσι γενικά και αόριστα ας δούμε μερικά από όλα όσα μας προσέφερε ο σπουδαίος εκδότης και δημοσιογράφος.

10 Τα Ζουζούνια

Θα μπορούσε στη θέση των Ζουζουνιών, να βρίσκεται ο καρπός του έρωτα του Νίκου Ευαγγελάτο με την Ερατώ των «Ψιθύρων Καρδιάς», ο Χρήστος Σαντικάι. Ή η εισαγωγή των 12χρονων στη υπερσεξουαλική φάση της ζωής τους, με τους Mazoo and the Zoo. Επιλέξαμε να αναφερθούμε όμως στο βαρύ κεφάλαιο του Alter, τα Ζουζούνια. Ένα πρόγραμμα που συνήθως έμπαινε «σφήνα» στα υπόλοιπα προγράμματα του σταθμούκαι περιελάμβανε παιδικά τραγούδια, εκτελεσμένα από τα πιο φάλτσα παιδάκια που μπόρεσε να βρει η παραγωγή και στοίχειωναν τα όνειρα των γονιών έπειτα από παιδικά πάρτι ή τα άφηναν να «παίζουν» στο youtube. Fan όσο και fun fact: Τα Ζουζούνια, ήταν ένας από τους λόγους που το Alter συνέχισε να χρηματοδοτείται απρόσκοπτα μέχρι που έκλεισε. «Σύμφωνα με την αποτίμηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων που δέχτηκαν οι τράπεζες ως εγγύηση, το τρέιλερ για τη σειρά «τα στρουμφάκια» άξιζε 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Τα 4 τρέιλερ της επίσης παιδικής σειράς «τα Ζουζούνια» τιμολογήθηκαν 2 εκατομμύρια». Και κάπως έτσι το Alter, έπαιρνε δάνεια. Άλλωστε τα παιδιά είναι… θησαυρός.

9 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ένα μόλις 24ωρο μετά την ημέρα των ερωτευμένων το 1990 -για να μην βγάζει και μάτι- και την ώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου και 4 ακόμα υπουργοί οδηγούνται σε ειδικό δικαστήριο, ιδρύεται η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε και έναν μήνα αργότερα, ξεκινά το πρόγραμμα του θρυλικού καναλιού 29. Δημιούργημα του Γιώργου Κουρή και τηλεοπτική συνέχεια της Καθημερινής. Η πιο διάσημη εκπομπή του καναλιού, είναι ουσιαστικά το «τρίτο ημίχρονο» της δίκης για την υπόθεση Κοσκωτά, με παρουσιαστή τον Βαγγέλη – τενεκέδες ξεγάνωτοι- Γιαννόπουλο και καλεσμένους γνωστούς δικηγόρους και καθηγητές Νομικής. Εκεί πρωτοεμφανίζεται σαν πανελίστας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και τώρα μπορείτε να αναρωτηθείτε. Πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς τη σύμβαση για τα ναυπηγεία και το PSI; Χωρίς το «εθνικό κεφάλαιο» που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος; Το κανάλι, τελικώς, άντεξε μόλις τέσσερα χρόνια. Έπειτα πουλήθηκε και σήμερα είναι η συχνότητα από την οποία εκπέμπει το Star.

8 Αυτόν τον μονόλογο του Βασίλη Μπουγιουκλάκη

Και πάλι στο Κανάλι 29, την περίοδο που η επάρατος έχει επιστρέψει στην εξουσία. Ο πάντα χαμογελαστός Βασίλης Μπουγιουκλάκης, που μας «άφησε» το 1999, κινείται στις λαϊκές αγορές, ανοίγοντας τα μικρόφωνα στον «κοσμάκη». Το παρακράτος της Δεξιάς όμως, έχει ήδη στηθεί και είναι παντού. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης, βαριά χτυπημένος από καφάσι -όχι Κώστα- μανάβη, προσκυνά τη χάρη σου λαέ μου.

«Κάμερα Αλήθεια, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Κανάλι 29, ελεύθερο γκάλοπ. Αααα, Με χτύπησε. Αυτός μου επιτέθηκε, με ένα καφάσι και μου μάτωσε το κεφάλι. Εγώ κάθομαι ήρεμος. Δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Ανοιξε; Μου άνοιξαν το κεφάλι. Δεν πειράζει. Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου. Δείξε το, δείξε το φακό. Δείξε το κανάλι. Δείξε με εμένα. Έχω αίμα; Έχω; Δεν πειράζει και ο Χριστός είπε Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Παίρνε τους κι αυτούς. Έχει αίμα; Εχει αίμα. Δείξε και το αίμα – Το αίμα το δικό σου να το πληρώσουνε όλοι, ΟΛΟΙ!- Δεν πειράζει, μένω εδώ ανάμεσα στο λαό. Φωνάξτε τον αστυφύλακα. Φωνάξτε τον αστυφύλακα να με προστατέψει. Εγώ κάθομαι. Ας με ματώσουνε δεν πειράζει. Έχουνε γίνει μεγαλύτερες θυσίες για το λαό. Έχουνε πάει φυλακή, έχουνε δώσει θυσία το αίμα και τη ζωή τους». 

7 Αυτή η μουσικοχορευτική αποκάλυψη για τις αντοχές της Μιμής

Το 2001, το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, κάνει αφιέρωμα στον λεγόμενο «κίτρινο τύπο». Ανάμεσα στην πλειάδα των επιλογών που έχει από την Ελλάδα, επιλέγει τον «μπαμπά» όλων τους, Γιώργο Κουρή. Ο εκδότης, στέκεται με θάρρος μπροστά στην κάμερα των Γάλλων και Γερμανών συναδέλφων του και μιλά για την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη, σα να έκανε την σοβαρότερη αποκάλυψη στην ιστορία των αποκαλύψεων.

Ο Κουρής, ρίχνει την βόμβα από την εισαγωγή «Ο Ανδρέας, το πουλί του ποτέ δεν το έβαλε στο πράγμα της Μιμής» Mon dieu!. Χωρίς να προλάβουμε να αφομοιώσουμε την προηγούμενη πληροφορία, συνεχίζει: «Δεν μπήκε ποτέ μέσα. Δεν έμπαινε. Δεν την πήδησε ποτέ κανονικά». Το πλήθος πλέον, έχει μείνει με σαγόνια να κρέμονται. Γιατί δεν μπήκε ποτέ ο ηγέτης; Πως διατήρησαν τόσα χρόνια σχέσης χωρίς σεξουαλική επαφή;

Ο δημοσιογράφος, έρχεται και πάλι για να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η αποκάλυψή του. «Του έκανε “φλογέρα”. Και για να ικανοποιηθεί ο Αντρέας του έκανε δυο με τρεις ώρες. Επί δυο με τρεις ώρες η Μιμή έκανε αυτό το πράγμα. Κι εκεί τον κρατούσε η Μιμή». Και ποιος να τον αδικήσει τον Ανδρέα, Γιώργο μου; (υπέροχη και η γαλλική μετάφραση – χαλί)

6 Αυτά τα πρωτοσέλιδα, την ώρα που ο Στέφανος Χίος έκανε κοπάνα την τρίτη ώρα της Γεωγραφίας

Πάντα θα μοιάζει παράξενο, τι φλασιά έφαγαν οι Κουρήδες με τον Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ερωτεύτηκε την Δήμητρα Λιάνη. Ζήλεια που δεν ερωτεύτηκε κάποιον από τους ίδιους; Ή μήπως η αγνή σκοταδίλα που τους έλουζε ήταν τέτοια που έριχνε στα μάτια τους ακόμα και τον ηγέτη, με τον οποίο έδεσαν τη μοίρα τους;

Τίποτα από τα δυο φυσικά. Όπως αποκάλυψε το 1995 ο Ριζοσπάστης, «ενώ ο Κουρής υποστηρίζει ότι τα όσα γράφει και τα όσα λέει εναντίον του ΠΑΣΟΚ τα κάνει γιατί «είδε το φως το αληθινόν», αποδεικνύεται ότι όλα οφείλονται στο ότι… χάλασε η δουλειά. Συγκεκριμένα και όπως επιβεβαιώνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο ιδιοκτήτης της Αυριανής έχει στείλει γράμμα στον Α. Παπανδρέου, με το οποίο του ζητάει 1,2 δισ. δραχμές για τις υπηρεσίες του προς το ΠΑΣΟΚ από το 1989 και μετά…».

5 Τα fake news

Όσο και να θέλει, ο Κωστόπουλος είναι πολύ μικρός -ηλικιακά και ποιοτικά- για να διεκδικεί τον ρόλο του ανθρώπου που μας ξεβλάχεψε. Αντιθέτως ο Κουρής, όχι μόνο τον διεκδικεί, αλλά τον παίρνει και δικαιωματικά. Άλλωστε είναι ο πρώτος που μας σύστησε στα fake news, στα κότερα του Φλωράκη, στα ρώσικα ρούβλια του ΚΚΕ, στον Μητσοτάκη που φωτογραφίζονταν με Γερμανούς των SS. Όποτε μάλιστα, για τις ανάγκες του λειτουργήματος, χρειαζόταν να γραφτεί κάτι πιο μηνύσιμο απ’ ό,τι συνήθως, η βρώμικη δουλειά γινόταν από τη στήλη των επιστολών.

Κάποιος «αγανακτισμένος» αναγνώστης, ανώνυμος είτε με όνομα και επώνυμο που συνετέθησαν στην φαντασία του Κουρή, εξαπέλυε μύδρους μεταξύ ύβρεων και συκοφαντιών, με την εφημερίδα να υιοθετεί πλήρως το παντελώς αστήρικτο κατηγορητήριο, χωρίς ταυτόχρονα να φέρει την παραμικρή ευθύνη. Brilliant.

4 Το υπ’ αριθμόν 4.567.000.000ό «ξεβράκωμα» των ΣΥΡΙΖΑίων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στο μήνυμά του για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή, δήλωσε πως ο εκλιπών ήταν αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία μέχρι το τέλος. Άλλωστε η ύπαρξη της Αυριανής μας έδωσε μια υπέροχη σύζευξη με το όνομα της Αυγής, όταν η τελευταία άρχισε να χαϊδεύει τον πάτο της κιτρινίλας, ιδιαίτερα την περίπτωση των προβλημάτων του 902.

3 Το Documento

Ο Μάκης, ο Θέμος κάθε κίτρινο σκουπίδι που εμφανίστηκε την δεκαετία του ’80 και έπειτα, εμπνεύστηκε πιθανότατα από τους Κουρήδες και την Αυριανή. Πιο πρόσφατο εκ των παραδειγμάτων, η κυβερνητική φυλλάδα που κατά καιρούς ανακαλύπτει το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής κόσμου» για να ενισχύσει το αφήγημα των υπερασπιστών του αγάλματος του Τρούμαν.

Οι Κουρήδες μας έμαθαν, ότι όταν η πολιτική σου μοιάζει τόσο με εκείνη των αντιπάλων σου, το μόνο προσοδοφόρο, είναι να το ρίχνεις στο σορολόπ και τη σκανδαλολογία, ώστε να πείθεις για την διαφορετικότητα εκείνων που υποστηρίζεις. Για τις off shore της Μαρέβας διαβάσατε σήμερα;

2 Μας έμαθε ότι η απεργοσπασία αποδίδει

Εντάξει, ο Κουρής δεν είναι ο πρώτος που μας το δίδαξε. Αλλά είναι σίγουρα αυτός που μας το υπενθύμισε. Και το έκανε για τα καλά το καλοκαίρι του 1980, όταν εξαιτίας απεργίας των τυπογράφων, δεν κυκλοφορούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εφημερίδες. Οι μόνες που κυκλοφορούσαν ήταν ο Ριζοσπάστης, η Αυγή ως κομματικές και η Αυριανή! Οι Κουρήδες μάλιστα, είχαν και έναν άλλο ιδιότυπο κανόνα. Η τιμή τους ήταν πάντα χαμηλότερη από αυτή των υπόλοιπων εφημερίδων. Ίσως γιατί απευθύνονταν στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, ίσως γιατί προτιμούσαν η τιμή τους να ταιριάζει με τα πιο φθηνά χαρτιά υγείας της αγοράς. Ποιος ξέρει;

Αυτά τα υπέροχα ξεσπάσματα του Μάνου Χατζιδάκι κατά της Αυριανής

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν όλα όσα σιχαίνονταν οι Κουρήδες. Φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ομοφυλόφιλος και τόσο, μα τόσο ταλαντούχος. Ο σπουδαίος συνθέτης, είχε πάντα μέτωπο με τον φασισμό και ως εκ τούτου και με την φυλλάδα που τον εκπροσωπούσε επάξια στην Ελλάδα.

Η Αυριανή όμως, δεν είχε τίποτα για να προσάψει στον Μάνο Χατζιδάκι. Γι αυτό και κάποια στιγμή έφτασε να ζητά στοιχεία γι’ αυτόν από τους αναγνώστες της. Όταν ο Χατζιδάκις μίλησε για την Αυριανή λέγοντας πως αυτή η εφημερίδα πρέπει να κλείσει, η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του Κυριάκου Διακογιάννη, ήρθε σε ένα κείμενο με τον τίτλο «Ψυχικό AIDS ανώμαλου εκμαυλιστή», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Χθες εμφανίστηκε ένας χαμαιρπής ομοφυλόφιλος, ένας κίναιδος ολκής να σε αποκαλέσει φίλε αναγνώστη, φασίστα!». Και μάντεψε, φίλε αναγνώστη, πόσο δίκιο είχε.

«Τη φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει σαν τον Καραγκιόζη ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή. Ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία όσο είναι δυνατόν να την προστατεύει ένα τρωκτικό της. Που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα σαν άλλη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Ο δημοσιογράφος του λούμπεν προλεταριάτου της Ελλάδας. Ο “ντελβές” του ΠΑΣΟΚικού καφέ.
    …..ξεβρώμισε ο τόπος!

  • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΛΑΚΗΣ λέει:

    O Koυρής ήταν ένα σύγχρονο νεοελληνικό φαινόμενο. Σηματοδότησε, όρισε και καθοδήγησε την λούμπεν πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, κατέστη σύμβολο του αρπακολλισμού και της ευτέλισης των πάντων, άνοιξε δρόμους για όλη την σκατίλα που κατέκλυσε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη τη δεκαετία του 90. Ταυτόχρονα ήταν ένας από τους πιο χυδαίους εργοδότες που γνώρισε ο τόπος, όσοι πέρασαν από τα μαγαζιά του έχουν να το λένε. Δεν θα λείψει στη δημοσιογραφία, αυτό είναι βέβαιο.

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: