43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Ο κόκκινος Οχτώβρης και ο Πύργος του Τάτλιν
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», το τριήμερο 21 – 23 Σεπτέμβρη 2017.
«100 χρόνια απ’ τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο “το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς”», ήταν το σύνθημα του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» που διεξήχθη στις 21 – 23 Σεπτέμβρη 2017 στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση. (Δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από την κεντρική συγκέντρωση του 43ου Φεστιβάλ)
Μέσα από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ, η ΚΝΕ τίμησε την επέτειο που αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός, με το βλέμμα όμως στραμμένο στο μέλλον, διαδίδοντας την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, της πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Στην Επανάσταση ήταν αφιερωμένη και η κεντρική έκθεση που δέσποζε στο χώρο, με τίτλο «100 χρόνια, Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση». Με σημείο έναρξης το μεγάλο ταμπλό με τη φράση «Αλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη», κατά ομάδες οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση από συντρόφους νεολαίους που παρέχουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για το υλικό που υπήρχε ήδη στα ταμπλό. Από τις 11 ενότητες που συγκροτούσαν τον κορμό της έκθεσης, την προσοχή τράβηξε ιδιαίτερα η ενότητα με τα ρολόγια που έδειχναν ώρα την ώρα την εξέλιξη της Επανάστασης του Οκτώβρη. Οπως επίσης κι εκείνη που παρουσίαζε τα βήματα από την επανάσταση στην αντεπανάσταση. Κέντριζε το ενδιαφέρον επίσης ο χώρος με φωτογραφικό και άλλο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ που αφορά τον Οκτώβρη.
Άλλες δύο εκθέσεις, επίσης αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, φιλοξενήθηκαν: Στο Στέκι του Πολιτισμού εικαστική έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης – Συλλογή Κωστάκη. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν επίσης και κατασκευές – αντίγραφα άλλων σοβιετικών δημιουργιών, όπως του πύργου του Τάτλιν, ένα σκηνικό της Λιουμπόβ Πόποβα και ένα ακόμα αντίγραφο μιας προπαγανδιστικής κατασκευής.
Η δεύτερη ήταν στο Μαθητικό Στέκι όπου λειτούργησε ψηφιακή – διαδραστική έκθεση, ειδικά επεξεργασμένη για να απευθύνεται σε μαθητές, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο…».
Παράλληλα, στο 43ο Φεστιβάλ έγινε μια προσπάθεια αναβάθμισης συνολικά του χώρου του Φεστιβάλ, και στο πλαίσιο αυτό, με θέμα «Στα βήματα της Ιστορίας…», υπήρχαν διάσπαρτες στο χώρο μια σειρά κατασκευές και παραστάσεις που παρέπεμπαν σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η ίδια η Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και η Παρισινή Κομμούνα, η Κουβανική Επανάσταση, που την τίμησαν στο πρόσωπο του Τσε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, αλλά και σε προσωπικότητες από την ΕΣΣΔ, όπως η Βαλεντίνα Τερέσκοβα κ.ά.
Στο συναυλιακό μέρος ξεχώρισαν τα μεγάλα αφιερώματα, όπως εκείνο στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και τον υποδέχτηκε το κοινό χειροκροτώντας, ενώ η ΚΝΕ τον ευχαρίστησε για το ότι τίμησε με την παρουσία του το 43ο Φεστιβάλ. Από την πρώτη νότα, μέχρι το τέλος της συναυλίας που είχε τον τίτλο «Οταν σφίγγουν το χέρι», χιλιάδες στόματα επαναλάμβαναν στίχους χιλιοτραγουδισμένους. Τραγούδια και μελωδίες που συντρόφεψαν γενιές και γενιές στους αγώνες. Ηχους και λόγια που μίλησαν στις καρδιές αγωνιστών μέσα αλλά και έξω από την Ελλάδα.
Τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ τίμησε επίσης με την παρουσία του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος επιμελήθηκε και το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή με τίτλο «Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του».
Έγιναν ακόμα αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του, ενώ έγινε μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατό του και τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.
Και οι συζητήσεις όμως ήταν ενταγμένες στο κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: στη Λαϊκή Σκηνή έγινε συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση», στη Διεθνούπολη συζήτηση με τίτλο: «Ο διεθνής αντίκτυπος της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης» ενώ για τις επιπτώσεις της Επανάστασης στην Τέχνη έγινε συζήτηση στο Στέκι του Πολιτισμού. Επίσης, συζήτηση με θέμα «Αντικομμουνισμός, η επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. “Πυροβολούν το παρελθόν, για να σκοτώσουν το Μέλλον”» έγινε και και στο χώρο ΑΕΙ – ΤΕΙ