Μορφές του ΚΚΕ και των ταξικών αγώνων: Στέργιος Αναστασιάδης

Το 1943, με κομματική εντολή, έφυγε για την Αθήνα, όπου ως μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ ενίσχυσε την οργάνωση της αντίστασης στο λεκανοπέδιο. Ανέλαβε την οργάνωση της ΟΠΛΑ καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα ενάντια στους Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους, καθιστώντας την δράση της οργάνωσης, θρύλο.

Συνεχίζουμε την αναφορά σε λιγότερο γνωστές μορφές του ΚΚΕ και των ταξικών αγώνων με το Στέργιο Αναστασιάδη.

Για πολλά χρόνια, αυτό που πίστευαν όλοι, ήταν ότι ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης) ήταν ο «αρχηγός» της ΟΠΛΑ. Η αλήθεια ήταν ότι η ΚΟΑ πάντα είχε άποψη για τα σχέδια/χτυπήματα της οργάνωσης αλλά ο αρχηγός της και το επιχειρησιακό μυαλό της ήταν ο Στέργιος Αναστασιάδης.

Γεννήθηκε το 1906 στην Θράκη αλλά μεγάλωσε στην Καβάλα. Από το 1921 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Για να δώσουμε μια πιο αναλυτική εικόνα για τη δράση του θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο μεσοπόλεμο η Καβάλα είναι το κέντρο των καπνεργατικών αγώνων. Από την Καβάλα εξάγονται όλα τα καπνά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ο Σ. Αναστασιάδης ανδρώθηκε μέσα στο καπνεργατικό κίνημα και έγινε ένας από τους ηγέτες του.

Το 1932 εκλέχθηκε γραμματέας του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Τον Γενάρη του 1934, αναγνωρίζοντας τις οργανωτικές ικανότητές του, το Κόμμα του ανέθεσε την καθοδήγηση της Κ.Ο. Πειραιά. Εκεί ο Σ. Αναστασιάδης διέπρεψε και η Κ.Ο.Π. έγινε η πρώτη σε μέλη σε όλη τη χώρα. Στο 6ο συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Με την επιβολή της Μεταξικής δικτατορίας, λόγω των χτυπημάτων της ασφάλειας, ανέλαβε την Κ.Ο.Α. Το 1937, συλλαμβάνεται από τις διωκτικές αρχές. Αίγινα και Φολέγανδρος οι τόποι εξορίας του.

Με τη συνθηκολόγηση ο Αναστασιάδης αντιλήφθηκε ότι σύντομα, οι δεσμοφύλακές του θα τον παραδώσουν στους Γερμανούς και αποφάσισε να δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο μαζί με τους συντρόφους του. Έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου τους συνέλαβαν και πάλι οι αρχές…(!).

Με το ξεκίνημα της μάχης της Κρήτης, η φυλακή του Ηρακλείου βομβαρδίστηκε και ο Σ. Αναστασιάδης με τους συντρόφους του ξέφυγαν και κατάφεραν να εξοπλιστούν. Η αστική προπαγάνδα αναφέρει ότι οι κομμουνιστές περίμεναν την εισβολή των Γερμανών στην Ε.Σ.Σ.Δ. για να ξεκινήσουν την αντίσταση… Ο Σ. Αναστασιάδης (όπως και ο Μηλτιάδης Πορφυρογένης) απέδειξαν το αντίθετο. Μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του, ο Σ. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στις μάχες και οι Γερμανοί θα τους νιώσουν για τα καλά… Οι διοικητές του αστικού στρατού «αναγκάστηκαν» να αναγνωρίσουν την ανδρεία τους και τους απένειμαν επαίνους (λίγες μέρες πριν τους είχαν συλλάβει…)!!

Μετά το τέλος της μάχης ο Σ.Αναστασιάδης οργανώνει την αντίσταση στην Κρήτη. Το 1943, με κομματική εντολή, έφυγε για την Αθήνα, όπου ως μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ ενίσχυσε την οργάνωση της αντίστασης στο λεκανοπέδιο. Ανέλαβε την οργάνωση της ΟΠΛΑ καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα ενάντια στους Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους, καθιστώντας την δράση της οργάνωσης, θρύλο.

Μετά τη Βάρκιζα, επέστρεψε στο γενέθλιο τόπο του με σκοπό την οργάνωση των κομματικών οργανώσεων (ορίστηκε γραμματέας Γραφείου Περιοχής ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης). Με το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα του Δ.Σ.Ε., έφυγε για την Αθήνα όπου ανέλαβε το κλιμάκιο του Π.Γ. του ΚΚΕ. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα ήταν πολύ δύσκολη για το Κόμμα και ο Αναστασιάδης κλήθηκε να αντιπαλέψει δισταγμούς και οπορτουνιστικές απόψεις για την αναγκαιότητα του αγώνα του Δ.Σ.Ε..

Πάλεψε μέχρι τέλους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Η ασφάλεια τον συνέλαβε τον Μάρτη του 1949 και πέρασε από στρατοδικείο. Παλικαρίσια υπερασπίστηκε το Κόμμα του μπροστά στους στρατοδίκες του. Εκτελέστηκε στις 22 Σεπτέμβρη του 1949.

Μανώλης Περατινός

Δείτε εδώ όλες τις μορφές που παρουσιάζονται σε αυτήν τη σειρά αναρτήσεων

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: