«Καμιά φορά, το “μαζί” είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί…» – Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη, «Χρυσά κουπιά»

«Χρυσά κουπιά» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη» και κατατάσσεται στην κατηγορία που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «εφηβικό – νεανικό μυθιστόρημα».

«Χρυσά κουπιά» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη» και κατατάσσεται στην κατηγορία που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «εφηβικό – νεανικό μυθιστόρημα». Στην πραγματικότητα όμως, όπως ισχύει για όλα τα καλά λογοτεχνικά αναγνώσματα, πρόκειται για ένα βιβλίο που άνετα απευθύνεται σε κάθε ηλικία και που άνετα οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες μπορούν να «ξεκλέψουν» για να το διαβάσουν από τη βιβλιοθήκη των παιδιών τους.

Παρακολουθούμε ένα καλοκαίρι δυο κοριτσιών στην προεφηβία, που ξαφνικά στη ζωή τους ήρθαν τα πάνω – κάτω, καθώς η μάχη που χρειάζεται να δώσει ο πατέρας τους που βρίσκεται στο νοσοκομείο τις αναγκάζει να το περάσουν στο χωριό της μητέρας τους, μαζί με έναν παππού που καλά – καλά δεν γνωρίζουν. Η Λήδα και η Ηρώ όμως πολύ γρήγορα αρχίζουν να δένονται με το χωριό και με τους ανθρώπους που έχουν να πουν τόσες ιστορίες… Ανακαλύπτουν ένα παλιό ημερολόγιο της μαμάς τους και μέσα από τις σελίδες του μαθαίνουν πράγματα για την οικογένειά της που αγνοούσαν. Ανακαλύπτουν ιστορίες που είναι ψηφίδες ζωής, κομμάτια του εαυτού της μητέρας τους, του παππού τους, της γιαγιάς που δεν γνώρισαν. Κάνουν φίλους, ερωτεύονται, εξοικειώνονται με τη φύση, χαίρονται με τα ζώα, απολαμβάνουν τα κηπευτικά και τη ζωή του χωριού, μοιράζονται όνειρα, ευχές, παιχνίδια και περιπέτειες. Περιδιαβαίνουν -κι εμείς μαζί τους- σε πλευρές τις ιστορίας του τόπου την περίοδο του πολέμου, ενώ μαθαίνουν και για τοπικούς θρύλους όπως για την… μαγική βελανιδιά στο δύσβατο φαράγγι κοντά στη λίμνη, που τα κλαδιά της γίνονται ιαματικά χρυσά κουπιά στο ολόγιομο φεγγάρι…

«Καμιά φορά, το "μαζί" είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί…» - Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη, «Χρυσά κουπιά»

«Καμιά φορά, το “μαζί” είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί…» – Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη, «Χρυσά κουπιά»

Με τη μαεστρία των «δασκάλων» του είδους, θυμίζοντάς μας εφηβικά ταξίδια στα βιβλία της Άλκης Ζέη και της Ζόρζ Σαρρή, η Μαρία Παπαγιάννη μιλάει με την τρυφερότητα που πάντα τη διακρίνει για τη δύναμη της φιλίας, της αγάπης, της ανάγκης του να μοιράζεσαι, γιατί «καμιά φορά, το “μαζί” είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί»…

Επιπλέον όμως, έχοντας αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να πραγματεύεται δύσκολες έννοιες και σύνθετα φαινόμενα της εποχής μας και να μιλάει γι’ αυτά με ειλικρίνεια και ευαισθησία απευθυνόμενη σε παιδιά και έφηβους, με το νέο της βιβλίο το καταφέρνει αυτό για άλλη μια φορά. Καταπιάνεται ποικιλοτρόπως με το θέμα της απώλειας και των τραυμάτων που αυτή αφήνει, φωτίζοντας τον δρόμο του μετά, της δύναμης, της αισιοδοξίας, της ζωής!

Η ίδια αφιερώνει το βιβλίο στα παιδιά και τα εγγόνια του Θάνου Μικρούτσικου: «Στους 7 νάνους σου, αγάπη μου, Διδώ, Θάνο, Έλλη, Στεργιούτσο, Ιάντα, Κόκα, Σέλα»…

Η Μαρία Παπαγιάννη είναι υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο «H.C. Andersen 2022» και πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021 – 2022.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: