Τρομο-Νόμος και Τάξη! – Το Facebook λογοκρίνει τους Yovel για μια φωτογραφία της Αντιφασιστικής Νίκης!

Το Facebook ενημέρωσε τους Yovel πως η σελίδα της κινδυνεύει να πάψει να είναι δημόσια και να υπάρχει, εξαιτίας μιας ανάρτησης από το 2018 και της φωτογραφίας με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στον Κόκκινο Στρατό!

Το Facebook λογοκρίνει με τον πιο άθλιο τρόπο το συγκρότημα των Yovel, θεωρώντας πως φωτογραφίες σαν και αυτήν που ακολουθεί -από την Αντιφασιστική Νίκη και την καταστροφή των όπλων της ναζιστικής Γερμανίας- δε συνάδει με τους όρους της κοινότητας. Μια κίνηση που έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση στη χώρα μας του καλλιτεχνικού-διαδικτυακού τρομονόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις για την ελευθερία της έκφρασης!

Ακολουθεί η ανακοίνωση που έβγαλε το συγκρότημα από τη σελίδα του -όσο ακόμα υπάρχει και είναι προσβάσιμη.

Το τελευταίο (πιθανότατα) fb post των Yovel | Κάλεσμα για αλληλεγγύη και αναδημοσίευση! [scroll for eng…

Δημοσιεύτηκε από Yovel στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ακολουθεί το κείμενο της ανάρτησής τους στα ελληνικά -στον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε και άλλη μια εκδοχή στα αγγλικά.

Το τελευταίο (πιθανότατα) fb post των Yovel | Κάλεσμα για αλληλεγγύη και αναδημοσίευση! [scroll for eng translation]

Πιθανότατα πολυ σύντομα, με οποιαδήποτε άλλη γελοία αφορμή, η σελίδα μας στο fb θα καταστραφεί από την πλατφόρμα. Σας καλούμε να διαβάσετε και να αναδημοσιεύσετε το παρόν κάλεσμα μας, όπως και δεκάδες αντίστοιχα που προκύπτουν και θα προκύπτουν απο δω και πέρα, από όσ@ αγωνίζονται.

Να σπάσουμε τους περιορισμούς! Nα ασκήσουμε την ελευθερία του λόγου και του αγώνα, όπου στις σημερινες συνθήκες σημαίνει (και) ελευθερία διάδοσης.

Με αλληλέγγυους χαιρετισμούς,

Αθήνα, 26η Φεβρουαρίου 2021

#YovelWe are the #ForthcomingHumanity |This Is #BlackMetalForTheOppressed |

«Οι ζωές μας διαμεσολαβούνται από πλατφόρμες, που, στην πιο αβλαβή ενσάρκωσή τους, κερδοσκοπούν από τις πληροφορίες που προσφέρουμε ελεύθερα, εκμεταλλευόμενοι τις συναισθηματικές και γνωστικές μας ικανότητες, σε μια συνεχώς αυξανόμενη προσπάθεια για την προσοχή μας. Σε μια λιγότερο συχνή εκδήλωση της “οικονομίας της πλατφόρμας”, ένα σύνθετο σύστημα παρακολούθησης αποκρύπτεται εντός της υπερ-φαντασίας της διασύνδεσής μας.

Ίσως το πιο συγκλονιστικό από όλα, τίποτα από αυτά δεν είναι μυστικό”. McKenzie Wark, Capital is Dead (2019)

Ανακοίνωση

Λογοκρισία από facebook στη σελιδα των Yovel.

Σήμερα, 26/2/2021, όσ@ διαχειριζόμαστε την facebook page των Yovel, ενημερωθήκαμε ότι: “Η σελίδα σας κινδυνεύει να σταματήσει να είναι δημόσια και έχει μειωμένη διανομή και άλλους περιορισμούς, λόγω συνεχιζόμενων παραβιάσεων των όρων της κοινότητας”.

Ο λόγος;

Η ανάρτηση και φωτογραφία, από τις 9 Μάη του 2018 (!), ανήμερα της “Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών” – την άνευ όρων παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας και την λήξη του 2ου ΠΠ στην Ευρώπη, 9η Μάη του 1945.

Μια φωτό όπου δείχνει στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, να κρατάνε σε στάση υποστολής εκατοντάδες ναζιστικά πολεμικά λάβαρα, φορώντας γάντια ώστε να μην έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους … Είναι μια εικόνα Νίκης, κομμάτι της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας και της υπόσχεσης – κάλεσμα: “ποτέ ξανά φασισμος”! Είναι κομμάτι του αγώνα της Μνήμης απέναντι στη Λήθη.
Είναι ταυτόχρονα, πλέον, μια εικόνα που παραβιάζει τους όρους του facebook…

Χωρίς να έχουμε καν την δυνατότητα “έφεσης” λόγω … covid.

– “Αποπολιτικοποίηση”, ή αλλιώς: διαφημίσεις, γατάκια και Αγία Κατανάλωση.

Δεν θεωρούμε ότι αυτό έγινε τυχαία – ούτε ότι πρόκειται για “λάθος κάποιου αλγόριθμου”.

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει ανεπίσημα μια εκστρατεία φίμωσης και λογοκρισίας σελίδων group και πρωτοβουλιών ανατρεπτικού χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο. Πριν λίγες βδομάδες, ο ιδρυτής της πλατφόρμας ανακοίνωσε την “αποπολιτικοποίηση” της πλατφόρμας, με αφορμή την ακροδεξιά επίθεση στο Καπιτώλιο. Από τότε, είναι σε πλήρη εξέλιξη μια κλιμακούμενη επίθεση σε όλ@ τους αγωνιζόμεν@.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη αλήθεια (fact-checked που λένε) ότι η alt-right (ακροδεξιοί, rebranded ναζί και ψέκες κάθε είδους) είναι δημιούργημα των τεχνο-μονοπωλίων. Facebook, google, youtube κοκ, επένδυσαν στις τρελές και μισανθρωπικές θεωρίες τους, τους έδωσαν χώρο και πριμοδότησαν τη διάδοση, τις άφησαν να διαφημιστούν και να υπονομεύσουν αστικο-δημοκρατικούς θεσμούς σε δεκάδες χώρες. Το έκαναν, και ρύθμισαν έτσι τους αλγορίθμους τους, γιατι συνειδητοποίησαν ότι τέτοιου είδος περιεχόμενο αυξάνει το “engagement”, το “shock value”. Και υψηλό engagement σημαίνει περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις και ακριβότερη μεταπώληση των data μας σε τράπεζες, κόμματα, κυβερνήσεις κτλ.

– Η ελευθερία λόγου είναι η ελευθερία στην διαφωνία.

Και αν η λογοκρισία στην alt-right είναι απλά συμβολικές και για λόγους pr, η συστηματικότητα της επίθεσης σε “Εμάς”, είναι άλλου επιπέδου, γιατί είναι άλλου επιπέδου ο κίνδυνος που δυνητικά αντιμετωπίζουν από τους Ζωντανούς αυτής της Γης – αυτών που θέτουν ζητήματα “σπασίματος”, κανονισμών και κοινωνικού ελέγχου του τεχνο-κολοσσών, που νομίζουν ότι μπορούν να προσπεράσουν τον Διαφωτισμό και αγώνες εκατοντάδων χρόνων μέσω ενός update “Όρων της Κοινότητάς” τους.

– Η ελευθερία στη διαφωνία είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Το ζούμε στο πετσί μας αυτές τις μέρες.

Ταυτόχρονα, στη μικρή συγκυρία της χώρας, χιλιάδες “χρήστες” του fb, αλλά και κλειστά groups με χιλιάδες μέλη, αντιμετωπίζουν την συστηματική άρνηση της πλατφόρμας να αφήσουν να διεξαχθεί διάλογος γύρω από την τύχη ενός ετοιμοθάνατου απεργού πείνας και δίψας.

Ο λόγος δεν υπάρχει, ή όταν προβάλλεται, αφορά στην εκτός θέματος ιδιότητας του απεργού ως “τρομοκράτη”. Ενώ μόλις χθες, 25/2, “έριξαν την σελίδα του “Αυτολεξεί” (https://www.facebook.com/aftoleksigr) και του ”Athens School” καθώς και όλα τα προφίλ των διαχειριστών τους, λόγω μιας εκδήλωσης για την… λογοκρισία στα social media

– Εν κατακλείδι: Τρομονόμο στην τέχνη, λογοκρισία στο διαδίκτυο. Ξύλο στο δρόμο. Φτώχεια παντού. Να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε. Να μην καταλαβαίνουμε πού πάμε.

Κανένας φορέας (συνεργαζόμενος ή μη) δεν έχει αναλάβει να ενημερώσει για τους λόγους που καταστέλλονται χιλιάδες φωνές. Γίνεται “έτσι”. Και παίρνει τη σειρά του με το “έτσι” της κυβερνητικής και αστυνομικής καταστολής στους δρόμους, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα συνεχές (αυτο)λογοκρισίας, βίας και φόβου τόσο στο “πραγματικό” όσο και στον διαδικτυακό κόσμο.

Ένα φιλόδοξο πείραμα για αυτούς. Μια τρομακτική προοπτική για εμάς.

“But] beneath the[ir] pile of percentages; we still draw breath. Don’t Forget to remember our future; on this New Planet called Earth”. [Forthcoming Humanity – New Planet Earth]Εμείς είμαστε η Μελλούμενη Ανθρωπότητα.

Υ.Γ.1: Όλ@ στα Προπύλαια – σήμερα στις 18.00!
Y.Γ.2: Ο αγώνας – φυσικά! – συνεχίζεται.
Υ.Γ.2: Ας μην καταφέρουν το στόχο τους. Κρατήστε επαφή μαζί μας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: