Το Bella Ciao; H Guernica; Το 1900; Απαγορεύονται – Ο τρομονόμος της ΕΕ χτυπά την τέχνη!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται και θα «κατεβαίνει» όταν “υποκινεί σε βία”, αλλά ο δημιουργός του και ο χρήστης θα διώκονται ποινικά!

Οι περίφημες “ελευθερίες” της ΕΕ αφορούν μόνο την εκμετάλλευση, το κεφάλαιο και τα εμπορεύματα. Και επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα τους την ελευθερία έκφρασης στην τέχνη, φροντίζοντας να αποκλείσουν και να διώξουν ποινικά (!!) όσους υπηρετούν την ανατρεπτική της φύση, με την κατηγορία ότι υποκινούν σε βία, μίσος και τρομοκρατικά εγκλήματα!

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη σχετική τροποποιημένη οδηγία της ΕΕ, πατώντας και στον ΠΚ που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει στην ανακοίνωσή του τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τούς αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!

Για το ίδιο θέμα η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών σημειώνει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση-κάλεσμα:

=> Σημαντικό ζήτημα δημιουργεί η παράγραφος β του άρθρου 8 του σχεδίου όπου αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος καθώς και δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, έχει ιδεολογική αποστολή του τον έλεγχο στο περιεχόμενο του οπτικοακουστικού έργου που προβάλλεται στο διαδίκτυο. Έναν έλεγχο που φτάνει έως την επιβολή των προβλεπόμενων στον «τρομονόμο» μέτρων καταστολής και ποινικής δίωξης, αν κριθεί ότι μέσα από αυτό υποκινείται η βία, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κοινωνική διαμαρτυρία, η ταξική πάλη γενικότερα.
Πρόκειται για μία επικίνδυνη διάταξη!

Επιδιώκεται το καλλιτεχνικό, οπτικοακουστικό έργο να λογοκρίνεται ώστε να κριθεί αν αποτελεί δημόσια απειλή ή παρακινεί σε τρομοκρατική πράξη! Σε πολλές ευρωπαϊκές ώρες που έχει εφαρμοστεί η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία (Ισπανία, Γερμανία) πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή θίγουν κοινωνικά ζητήματα και κρίνουν τις κυβερνήσεις τους μέσα από το έργο τους!

Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση παραγωγής και διανομής έργου με ριζοσπαστικό, προοδευτικό περιεχόμενο, υποβάθμισηςτης αισθητικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας του οπτικοακουστικού έργου.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους χρήστες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο που αναρτούν υλικό

=> Μαζι με αυτο περνάει το αρθρο 17 και 50 που στις διατάξεις των δύο αυτών άρθρων γίνεται αναφορά στο 1,5% που όφειλαν μέχρι τώρα τα ΜΜΕ να καταβάλουν για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Το σημαντικό που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στον χώρο του οπτικοακουστικού και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στον ειδικό φόρο ( 1,5 % ) για τον κινηματογράφο είναι ότι ουσιαστικά, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών περνάει στο ΕΚΟΜΕ έναν φορέα που αντιμετωπίζει τον οπτικοακουστικό τομέα με επιχειρηματικούς όρους! Όλο αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση παύει να αφορά στον ανεξάρτητο δημιουργό και μικρό παραγωγό που έπαιρνε χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι και με τις αλλεπάλληλες αλλαγές που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις το ΕΚΚ διαρκώς υποβαθμίζεται έναντι του ΕΚΟΜΕ και τα εμπορευματικά χαρακτηριστικά της παραγωγής ΟΑ έργων εδραιώνουν όλο και περισσότερο τη θέση τους σε αυτή.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΠΜΣ καλεί τους μουσικούς και ευρύτερα τους καλλιτέχνες σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, με όλα τα μέτρα προστασίας και τα μουσικά τους όργανα, για να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην άθλια λογοκρισία της εξουσίας, που θέλει να αποκλείσει και να διώξει όσες φωνές θεωρεί ενοχλητικές.

Το Bella Ciao #απαγορεύεται
Η Guernica #απαγορεύεται
Το 1900 #απαγορευεται

Μετά από πρόταση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, υιοθετήθηκε ήδη από καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς το ψήφισμα ενάντια στο νέο τρομονόμο. Καθώς και μεμονωμένοι καλλιτέχνες το συνυπογράφουν.

Αποφασίστηκε η συγκέντρωσή μας την Πέμπτη αφού πραγματοποιηθεί στο Υπ.Εργασίας να καταλήξει σε κατάθεση του ψηφίσματος στην Βουλή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια.
Μαζικά και μαχητικά με το σωματείο μας και με τα μουσικά μας όργανα να δώσουμε δυναμικό “παρών”. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: