Θέατρο τη Δευτέρα: «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Οι «Δανειστές» είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Στρίντμπεργκ. Το έγραψε το 1888 και για τον ίδιο υπήρξε το πιο αγαπημένο, το πιο ώριμο και το πιο μοντέρνο έργο του.

Οι «Δανειστές» είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Στρίντμπεργκ. Το έγραψε το 1888 και για τον ίδιο υπήρξε το πιο αγαπημένο, το πιο ώριμο και το πιο μοντέρνο έργο του.

Το έργο περιστρέφεται γύρω από τη σύγκρουση των δύο φύλων. Πρόκειται για μια «τραγικωμωδία» (όπως ο ίδιος ο δημιουργός χαρακτηρίζει το έργο του), «στην οποία τα πάθη και οι έννοιες περιπλέκονται σε ένα λαβυρινθώδες κυνηγητό. Ο καθένας από τους χαρακτήρες διεκδικεί το δίκιο του, αναζητά το εγώ του, συγκρούεται με το παρελθόν του, απαιτεί να του επιστραφούν τα ψυχικά του δάνεια, «χτυπά» το αντίθετο φύλο σαν να είναι ο εχθρός του, ψάχνει απεγνωσμένα τον έρωτα και την αγάπη».

Σύμφωνα με τον Στρίντμπεργκ  οι «Δανειστές» είναι πέρα για πέρα μοντέρνοι, ανθρώπινοι, συναρπαστικοί. Τα τρία πρόσωπα είναι ενδιαφέροντα από την αρχή ως το τέλος. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό, εφόσον μιλάει για τη σύγκρουση του άντρα με τη γυναίκα επιτυγχάνοντας μια ουσιαστική σκιαγράφηση των δυο φύλων πέρα από κάθε ηθογραφικό περιορισμό».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Θέατρο τη Δευτέρα: «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ – Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Φέρτης, Πέτρος Φυσσούν

Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε ανέβηκε την περίοδο 1994-95 στο θέατρο «Διονύσια», από τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη, σε μετάφραση του έργου από τον Μάριο Πλωρίτη και σκηνοθεσία Γιούρι Λιουμπίμοφ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου.

Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Φέρτης, Πέτρος Φυσσούν, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Μπαλμπαγάδης.

Δείτε την παράσταση (Α’ Μέρος):

Δείτε το Β’ Μέρος της παράστασης:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: