“Οι καρέκλες” – Ο Ιονέσκο στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού

Με μεγάλη επιτυχία, στο κατάμεστο Από Κοινού Θέατρο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φλεβάρη η πρεμιέρα της παράστασης «Οι καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο.

«Οι καρέκλες» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης που ανεβαίνει από το Σάββατο 22 Φλεβάρη στο Από Κοινού Θέατρο. Πρόκειται για την τραγική φάρσα του Ευγένιου Ιονέσκο, που σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης, με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο στους ρόλους.

Το έργο γράφτηκε από τον Ιονέσκο το 1952 και μπορεί χωρίς δισταγμό να θεωρηθεί κλασικό. Όχι επειδή το υπογράφει ένας κορυφαίος δραματουργός, μα επειδή δραπετεύει από τα όρια της εποχής που γράφτηκε, αφορά τη σημερινή – καπιταλιστική – κοινωνία και αγγίζει τον άνθρωπο που «αναπνέει» με δυσκολία εντός των συντεταγμένων που αυτή θέτει.

Δυο ηλικιωμένοι άνθρωποι οι ήρωες του έργου, που, βυθισμένοι στην αφόρητη μοναξιά τους περιπλανιούνται στο παράλογο (από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του ο Ιονέσκο), έχοντας «αποδράσει» από τον πραγματικό κόσμο αλλά όχι από τη λογική του. Ξεδιπλώνουν στη σκηνή τις τύψεις, τις αποτυχίες και τα ανεκπλήρωτα, λαβωμένα τους όνειρα, πονάνε, γελούν, μελαγχολούν και εκρήγνυνται, περιφερόμενοι ανάμεσα σε άδειες καρέκλες και συνομιλώντας με αόρατα πρόσωπα, κατασκευάζοντας οι ίδιοι σκηνές μιας ζωής που θα ήθελαν να ζήσουν, αλλά δεν τόλμησαν ποτέ να διεκδικήσουν.

“Οι καρέκλες” – Ο Ιονέσκο στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού

Η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος υποκλίνονται στο κοινό που τους καταχειροκροτεί, μετά το τέλος της πρεμιέρας της παράστασης “Οι καρέκλες” του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Το κείμενο του Ιονέσκο μεταφέρεται στη σκηνή ατόφιο, χωρίς φτιασίδια εντυπωσιασμού, καθοδηγούμενες «ερμηνείες» ή «επεξηγήσεις». Ένα κείμενο σύγχρονο, εφιαλτικά επίκαιρο και ζωντανό σαν παλλόμενη καρδιά, που λειτουργεί άλλοτε ως γροθιά στο στομάχι του θεατή κι άλλοτε λυτρωτικά. Που κρατάει τις ίδιες αποστάσεις από την καταναλωτική ευκολία και την ευκολία της κατανάλωσης… Και αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, που, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των θεατών στη διάρκεια της παράστασης και το ασταμάτητο χειροκρότημά τους στο τέλος, «κατεβαίνει» από τη σκηνή και γίνεται αποδεκτή από το κοινό.

Πολύς ο κόσμος στη χτεσινή πρεμιέρα, συνέρρευσε από νωρίς να παρακολουθήσει μια παράσταση που έχει την τύχη να υπηρετείται από μια ομάδα θαυμάσιων συντελεστών, που γνωρίζουν θέατρο και σέβονται την τέχνη τους και τον θεατή.

Εξαιρετική η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, που σφραγίζει συνολικά την παράσταση με την πολύτιμη γνώση και συμβολή του. Η Ελένη Γερασιμίδου με την έξοχη ερμηνεία της στο ρόλο της Σεμίραμις επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι κατέχει επάξια τον τίτλο της μεγάλης ηθοποιού. Γεμάτος δημιουργική ενέργεια επιστρέφει μετά την ολιγόμηνη απουσία του από τη σκηνή ο Αντώνης Ξένος. Σε ένα ρόλο απαιτητικό και δύσκολο, ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη με την ερμηνεία του. Καλαίσθητα και αντιπροσωπευτικά το σκηνικό και τα κοστούμια που εμπνεύστηκε ο Κώστας Βελινόπουλος και, αντίστοιχα, κατασκεύασε ο Ντίνος Παρηγόρης και έραψε ο νεαρός ταλαντούχος ηθοποιός Ανδρέας Βελέντζας, που δημιούργησε και τις εντυπωσιακές περούκες. Οι φωτισμοί του Γιώργου Ζιώγαλα άλλοτε αναδεικνύουν και άλλοτε οδηγούν την παράσταση, προσθέτοντας το δικό τους κομμάτι στο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η παράσταση συνολικά κρίνεται αντάξια των προσδοκιών που γέννησαν – πριν την δούμε – οι ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Δημήτρη Λυκουρέζου.

“Οι καρέκλες” – Ο Ιονέσκο στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού

Συνεργάτες και φίλοι της “Κατιούσα” στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού, μετά το τέλος της επιτυχημένης πρεμιέρας της παράστασης “Οι καρέκλες” του Ιονέσκο, μαζί με τον σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη, την Ελένη Γερασιμίδου, τον Αντώνη Ξένο, την Αγγελική Ξένου και τον Γιώργο Ζιώγαλα.

Ανάμεσα στον πολύ κόσμο ξεχώρισε με την ευγενική και διακριτική του παρουσία ο σκηνοθέτης της παράστασης Κοραής Δαμάτης. Παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τα μέλη του ΠΓ του Κόμματος, Δημήτρης Γόντικας, Νίκος Σοφιανός και Θοδωρής Χιόνης, η Ελένη Μηλαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος  της ΚΕ, κ.ά.

Η ομάδα του θεάτρου Από Κοινού, που διανύσει ήδη τον 4ο χρόνο λειτουργίας του, με τις «Καρέκλες» ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και προσφοράς. «Οι καρέκλες» είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε (περισσότερα, πώς θα πάτε και για εισιτήρια δείτε εδώ). Θα παίζεται στο Από Κοινού Θέατρο κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00, έως τις 12 του Απρίλη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: