Πρόταση διεκδίκησης και αγώνα: Να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο στο «ΒΟΤΡΥΣ»

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, από κοινού με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Σεπολίων «Η Αναγέννηση», διεκδικούν την προστασία, αναστύλωση και ανάδειξη των χαρακτηρισμένων ως «μνημείων» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ», προτείνοντας μεταξύ άλλων την εγκατάσταση εκεί Πολιτιστικού Κέντρου και Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, από κοινού με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Σεπολίων «Η Αναγέννηση», διεκδικούν την προστασία, αναστύλωση και ανάδειξη των χαρακτηρισμένων ως «μνημείων» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ», προτείνοντας μεταξύ άλλων την εγκατάσταση εκεί Πολιτιστικού Κέντρου και Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών. Στην κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνονται τα εξής:

«Προτείνουμε και διεκδικούμε την προστασία, αναστύλωση και ανάδειξη των χαρακτηρισμένων ως «μνημεία» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ» και τη εγκατάσταση εκεί Πολιτιστικού Κέντρου και Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών»

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο φορέων καλούν τη Δημοτική Αρχή Αθήνας, την Περιφέρεια Αττικής και τη Κυβέρνηση να κάνουν δεκτά και να υλοποιήσουν άμεσα τα αιτήματα που έχουν ανάγκη οι οικογένειες και η νεολαία των Σεπολίων και των γύρω περιοχών στο «ΒΟΤΡΥΣ», το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και τα άλλα αδόμητα οικόπεδα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Η ανάπλαση που διεκδικούν οι κάτοικοι και ο Σύλλογος «Η Αναγέννηση» και για την οποία εκατοντάδες έχουν υπογράψει, θα δώσει ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ σε μία γειτονιά που ΑΣΦΥΚΤΙΑ εδώ και δεκαετίες.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο φορέων ειδικά για τον χώρο του παλιού εργοστασίου «ΒΟΤΡΥΣ» συνεργάστηκαν και επεξεργάστηκαν μία πρόταση που φέρνει στο προσκήνιο την τρομερή έλλειψη χώρων πολιτισμού και εικαστικής δημιουργίας ταυτόχρονα με την επίλυση αυτής της έλλειψης.

Προτείνουμε και διεκδικούμε τα παλιά βιομηχανικά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «μνημεία» να προστατευτούν, να αναστυλωθούν και να αναδειχτούν όπως πρέπει ενώ τώρα ρημάζουν και σιγά σιγά καταστρέφονται.

Προτείνουμε και διεκδικούμε σε αυτόν τον χώρο να στεγαστεί ένα σύγχρονο δημόσιο «Πολιτιστικό Κέντρο και Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών» με την επιμέλεια και την ευθύνη λειτουργίας του Ε.Ε.Τ.Ε. Σκοπός μας οι χώροι να αποτελέσουν πυρήνα μορφωτικής, πολιτιστικής και δημιουργικής δραστηριότητας , με στόχο πάνω από όλα τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα της Αθήνας.

Αυτός ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες νέους και νέες και μικρά παιδιά, σχολεία, σχολές αλλά και ομάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών που θα θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να παρακολουθήσουν ή/και να εκπαιδευτούν στις εικαστικές τέχνες.

Αυτός ο χώρος εφόσον θα χρηματοδοτείται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα φέρνει την τέχνη κοντά στους δημότες, μακριά από κάθε εμπορική εκμετάλλευση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των τεχνών και την υποβάθμισή τους και σε αντίθεση με το θορυβώδες «τίποτα» εκεί όπου κυριαρχεί το κέρδος.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος είναι ο κατεξοχήν θεσμικός φορέας στις εικαστικές τέχνες και έχει την νομική υπόσταση, την ικανότητα, την εμπειρία και το καταξιωμένο δυναμικό των 6500 εικαστικών καλλιτεχνών, να επιμεληθεί, να οργανώσει και να λειτουργήσει έναν τέτοιο χώρο.

Η πρόταση μας αυτή απευθύνεται και στους κατοίκους των Σεπολίων και των γύρω περιοχών. Είναι πρόταση διεκδίκησης! Είναι πρόταση αγώνα!

Το επόμενο διάστημα, αυτή η κοινή μας τοποθέτηση θα λάβει «σάρκα και οστά» σε κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα απαιτήσουμε να συζητηθεί το σύνολο των αιτημάτων που συγκροτούν την ανάγκη ανάπλασης της περιοχής στο «ΒΟΤΡΥΣ», το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και τα άλλα αδόμητα οικόπεδα.

Tο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

και

το ΔΣ ΤΟΥ Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: