Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Κυρά Ζωή» – «Πες μου πού πουλάν καρδιές»

“Θέλω να ‘χεις δυο καρδιές
Ν’ αγαπάς διπλά τον κόσμο
Θέλω να ‘χεις δυο ψυχές
Γιομάτες να ‘ναι δυόσμο
Θέλω να ‘σαι αετός…”

Ο Δημήτρης Μητροπάνος άφησε όνομα «βαρύ» και έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του λαϊκού και ευρύτερα του ελληνικού τραγουδιού. Οι συνεργασίες του, τα τραγούδια, οι ερμηνείες του και στο σύνολό τους τα βήματά του, που δεν λοξοδρόμησαν από τις αρχές και τις αξίες του, «έχτισαν» ένα λαμπρό οικοδόμημα, στιβαρό και ανθεκτικό στη διαρκή μάχη του με το χρόνο.

Οι βάσεις γι’ αυτό το οικοδόμημα άρχισαν να χτίζονται στο λυκόφως της δεκαετίας του 1960. Τότε, τραγουδώντας στο πλευρό του μεγάλου Γιώργου Ζαμπέτα, και ηχογραφώντας στο βινύλλιο τα πρώτα του τραγούδια, ο Μητροπάνος αρχίζει να καταξιώνεται από πολύ νεαρή ηλικία.

«Κυρά Ζωή» – Α’ εκτέλεση:

Ως τα τέλη του 1974, έχει ηχογραφήσει δυο μεγάλους (33 στροφών) δίσκους και αρκετούς 45 στροφών, με τραγούδια που τον έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο. Ο Σπύρος Παπαβασιλείου είναι ένας από τους συνθέτες με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί, και τα τραγούδια «Ο Αλή-πασάς», «Κλαίει απόψε η γειτονιά» και «Φιλί-φιλί σ’ ανάστησα» συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες, μέχρι τότε, επιτυχίες του Μητροπάνου.

«Πες μου πού πουλάν καρδιές» – Α’ εκτέλεση:

Δυο από τις μεγαλύτερες και διαχρονικές επιτυχίες του Μητροπάνου εμπεριέχονται στο δίσκο «Κυρά Ζωή». Το ομότιτλο τραγούδι, σε μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου και στίχους Τάσου Οικονόμου, και το «Πες μου πού πουλάν καρδιές» το πρώτο τραγούδι του Τάκη Μουσαφίρη που ηχογραφεί ο σπουδαίος ερμηνευτής. Και τα δυο, βαριά ζεϊμπέκικα, γεμάτα με τα χρώματα που «ντύνουν» το λαϊκό τραγούδι οι ενορχηστρώσεις της δεκαετίας του 1970.

Στον δίσκο αυτό ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Τάκη Μουσαφίρη και, χωρίς τότε να το γνωρίζουν οι δυο «χτίζουν» τα θεμέλια μιας πολύχρονης συνεργασίας αλλά και μιας στέρεης στο χρόνο σχέσης που θα βασιστεί στην αλληλοεκτίμηση και την άδολη αγάπη και θα «γεννήσει» μεγάλες επιτυχίες όπως: «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Σ’ αγαπώ ακόμα», «Ο μοναχογιός του πόνου», «Το σ’ αγαπώ το κρατάω για σένα», «Εμένα δε μ’ αγάπησε κανείς», «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις», «Λαϊκά τραγούδια θα λέω μια ζωή», «Χιονάνθρωπος» και άλλα.

Μεγάλες στιγμές 1

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμηνεύει την «Κυρά Ζωή» και δέχεται με ευγένεια και σεμνότητα τις εκδηλώσεις αγάπης του κοινού:

Ο Σπύρος Παπαβασιλείου θεωρούσε αντιπροσωπευτικό ερμηνευτή των τραγουδιών του τον Δημήτρη Μητροπάνο, με τον οποίο θα ηχογραφήσει πολλούς δίσκους και τραγούδια-επιτυχίες, όπως «Καλοκαίρια και χειμώνες», «Τα λιανοντέρτια», «Παράπονο», «Καλοκαίρια και χειμώνες», «Ας ήταν και να πέθαινα ξημέρωμα Σαββάτου», «Άσε με να σ’ αγαπάω», «Απόψε σε θέλω», «Τώρα που τραγουδώ», «Συγγνώμη», «Τι να πω, τι να πεις», «Όπου πάει να ξημερώσει», «Θα βρεις μια στιγμή να με νιώσεις», «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία», Θα ’ρθω μεσάνυχτα» και άλλα.

Μεγάλες στιγμές 2

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμηνεύει το «Πες μου πού πουλάν καρδιές», μπροστά σε 5.000 θεατές, στην ιστορική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τη βροχερή βραδιά της Πέμπτης 10 του Σεπτέμβρη 2009:

Για χρόνια η δισκογραφία του Δημήτρη Μητροπάνου σχεδόν μονοπωλείται από τα τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη και του Σπύρου Παπαβασιλείου, που τον καθιερώνουν ως έναν εξαιρετικό  λαϊκό ερμηνευτή και του στρώνουν το δρόμο προς την καθολική αποδοχή.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… και από 26/10/2020 νέα ονομασία: Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να  συγκινούν, να συντροφεύουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», «παίζει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Ακούστε τα όλα εδώ.

 

Δείτε ακόμα:

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Ρόζα»

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Καμαρούλα μια σταλιά»

Τάκης Μουσαφίρης – «Λαϊκά τραγούδια θα λέω μια ζωή…»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: