Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του Λεωνίδα Μαριδάκη ”Βάρκα στο σπίτι”

Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου φέρει την στιχουργική υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου.

Ο Λεωνίδας Μαριδάκης μας ταξιδέυει σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο με μεταφορικό μέσο τους στίχους του τραγουδιού ”Βάρκα στο σπίτι”. Τραγούδι το οποίο του εμπιστεύτηκε ο Μάνος Ελευθερίου.

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Στο βίντεο εμφανίζονται οι Απόστολος Κελεμίδης και Φρόσω Κοσσυβάκη. 

ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Σα να ‘γινε σεισμός και σπάσαν τζάμια
και του σπιτιού η πόρτα υποχωρεί
μονάχα εγώ που ξέρω τα σημάδια
γνωρίζω κι ότι μέλλει να συμβεί
και ξέρω πως αστέρια πια θα γίνουν
οι αγάπες μες τον κόσμο όταν σβήνουν

Πως μπήκε τούτη η βάρκα μες το σπίτι
μια βάρκα που είναι για τους ναυαγούς
και ποιος θυμάται μέσα στον πλανήτη
ρομαντικούς να σώσει νοσταλγούς
το κύμα έχει φίδια και κοχλάζει
στο σπίτι που η αγάπη αναστενάζει

Ποιος έσπρωξε τη βάρκα μες το σπίτι
ζωγραφισμένη μ’ όστρακα παλιά
με ψάρια κεντημένα σ’ ένα δίχτυ
και τα μαργαριτάρια στα κουπιά
Πως ήρθε; όπως μπαίνουν στα όνειρα μας
εκείνα που σκεφτόμαστε δικά μας

Η θάλασσα ως το στήθος πια με φτάνει
δεν ξέρω τι έχει γίνει και ποιος ζει
μα ένα χέρι βγαίνει απ το ταβάνι
σωσίβιο μου ρίχνει και σχοινί
το σπίτι στον αέρα ταξιδεύει
ποια αγάπη μες τον κόσμο μας γυρεύει

Μάνος Ελευθερίου

Έπαξαν οι μουσικοί:
Φώτης Σιώτας: βιολιά, Γιώργος Λιμάκης: κιθάρες, Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο, Δρόσος Σκυλλάς: κρουστά

Ηχογράφηση – μίξη: Νίκος Λαγός, Συν Ένα Recording Studios
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιντεοκλίπ επικοινωνήσαμε με την στενή συνεργάτιδα και έτερη στιχουργό του δίσκου ”Βάρκα στο σπίτι” Νικόλ Κατσάνη για να μας μιλήσει για τη συνεργασία της με τον Λεωνίδα Μαριδάκη.

Πότε και πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Λεωνίδα Μαριδάκη;

Εδώ και αρκετά χρόνια είμαι ραδιοφωνική παραγωγός στον ιντερνετικό σταθμό «Μεταδεύτερο», έχω την εκπομπή «Όλα παίζουν» κάθε Τετάρτη 7-8 μμ. Το Φεβρουάριο του 2015 ο Λεωνίδας Μαριδάκης ήρθε σε επαφή μαζί μου προκειμένου να μου δώσει τις δισκογραφικές του δουλειές για τις εκπομπές μου και έτσι γνωριστήκαμε. Όταν του είπα ότι γράφω στίχους μου ζήτησε να του δώσω να διαβάσει κάποιο στίχο μου. Σε δύο εβδομάδες άκουσα την «Αστυπάλαιά» μου μελοποιημένη. Ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα και έτσι συνεχίστηκε η μεταξύ μας ανταλλαγή στίχων και τραγουδιών. Γεννήθηκαν τέσσερα τραγούδια («Αστυπάλαια», «Μια Μαίρη Πόππινς», «Ο δαίμων του τυπογραφείου», «Δε γουστάρω άλλα πλάνα»), τα οποία περιέχονται στο cd «Βάρκα στο σπίτι» και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να γράφουμε παρέα. Έχουμε γράψει και νέα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον και νιώθω πολύ μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του.

  1. 1. Τι βρήκατε ξεχωριστό σε εκείνον και του εμπιστευτήκατε στίχους σας;

Ο Λεωνίδας σαν συνθέτης έχει την ευχέρεια να κινείται σε πολλά μουσικά στυλ και να μελοποιεί με ενδιαφέροντες τρόπους διαφορετικού ύφους στίχους. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα γιατί και οι δικοί μου στίχοι δεν κινούνται σε ένα μόνο ύφος. Η μουσική του Λεωνίδα πάντα υπηρετεί τον εκάστοτε στίχο που έχει μπροστά του. Δεν επιλέγει απλά μια ωραία μελωδία, αλλά τη μελωδία εκείνη που αναδεικνύει το νόημα του στίχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σωστό πάντρεμα της μουσικής με το στίχο. Έτσι δημιουργείται ένα καλό τραγούδι. Τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει ένας στιχουργός από ένα συνθέτη; Επίσης ο Λεωνίδας γράφει σβήνει ξανακοιτάει αλλάζει μέχρι να είναι απολύτως σίγουρος ότι έχει φτάσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  1. 2. Ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε από κοντά μας το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν ο στιχουργός του ομότιτλου τραγουδιού στο βίντεοκλιπ αλλά και του δίσκου και ένας άνθρωπος που πίστεψε πολύ τον Λεωνίδα Μαριδάκη σαν καλλιτέχνη. Κατά τη γνώμη σας τι είδε εκείνος στο Μαριδάκη και του εμπιστεύτηκε τους συγκεκριμένους στίχους;

Μεγάλη η απώλεια του Μάνου Ελευθερίου, μας λείπει και τον θυμόμαστε καθημερινά. Το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τη γενναιοδωρία του. Μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές στον Αθήνα 9,84 παρουσίαζε πάρα πολλά νέα τραγούδια. Έδινε ευκαιρία να ακουστούν νέες φωνές, νέοι στιχουργοί και συνθέτες. Πολλές φορές τον άκουσα να παίζει δικά μου τραγούδια και πολλών άλλων συναδέλφων και αισθάνομαι ανακουφισμένη που πρόλαβα, λίγο καιρό πριν φύγει, να τον συναντήσω και να του πω από κοντά ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο για τη στήριξη των δικών μου τραγουδιών αλλά και εκ μέρους των νέων δημιουργών γι’ αυτό που κάνει. Χάρηκε πολύ που οι νεότεροι και τον ακούμε και ξέρουμε ότι μας στηρίζει. Σχετικά με τη συνεργασία του με το Λεωνίδα, ο Μάνος Ελευθερίου με την τεράστια εμπειρία του στο ελληνικό τραγούδι θεωρώ ότι διέκρινε στο Λεωνίδα, ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί με όμορφο αποτέλεσμα στους στίχους που του έδωσε. Δύσκολοι οι στίχοι του τραγουδιού «Βάρκα στο σπίτι» για να μελοποιηθούν και πιθανόν ο Μάνος να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να ωθήσει τον Μαριδάκη να κάνει την υπέρβασή του. Ο Ελευθερίου πάντα αγαπούσε και στήριζε με όποιο τρόπο μπορούσε τους νέους δημιουργούς. Όπως έδινε στίχους του σε καταξιωμένους συνθέτες με την ίδια χαρά το έκανε και σε όποιους νεότερους παρουσίαζαν κατά τη γνώμη του ενδιαφέρον. Ο Λεωνίδας στις δύο πρώτες δισκογραφικές του δουλειές είχε μελοποιήσει και πολλούς ξένους και έλληνες ποιητές, με εξαιρετικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, πιθανόν αυτό να άρεσε και στον σπουδαίο μας Μάνο και γι’ αυτό να του έδωσε και τους συγκεκριμένους στίχους που έχουν σίγουρα το στοιχείο της ποίησης μέσα τους. Όσον αφορά το videoclip του τραγουδιού που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες θα ήθελα να πω ότι ο Λεωνίδας και ο σκηνοθέτης ο Βαγγέλης Καλαϊτζής κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να αποδώσουν τόσο την ποιητικότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού όσο και την ατμόσφαιρα της υπαρξιακής αναζήτησης που κατά τη γνώμη μου οι στίχοι περιγράφουν.

  1. 3. Μια γυναίκα που προέρχεται από έναν άλλο επαγγελματικό χώρο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ασχολείται με τηv στιχουργική και να συνεργάζεται με καλλιτέχνες; Τι είναι εκείνο που γενικά σας ενέπνευσε προς τα εκεί;

Κάνω ραδιόφωνο και γράφω στίχους αλλά η κύρια επαγγελματική μου ιδιότητα είναι δικηγόρος. Η δικηγορία είναι μια πολύ σκληρή και απαιτητική δουλειά οπότε το να γράφω στίχους και να έρχομαι σε επαφή με καλλιτέχνες είναι μάλλον αυτό που δίνει ανάσες στη ζωή μου. Η δικηγορία σαν επιστήμη έχει μεγάλη γοητεία και σου ανοίγει τους ορίζοντες αλλά η τέχνη δρα πάντα σαν θεραπεία στην ψυχή και στο συναισθηματικό μου φορτίο. Από μικρό παιδί είχα καλλιτεχνικές τάσεις, έγγραφα διάφορα, το ραδιόφωνο ήταν 24 ώρες ανοιχτό, έκανα μαθήματα πιάνου, λάτρευα τη μουσική και τα τραγούδια. Η ενασχόλησή μου με τις σπουδές μου και τη δουλειά μου αργότερα, με έκαναν όλα αυτά να τα βάλω στην άκρη. Κάποια στιγμή όμως βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και δεν μου έδωσαν την επιλογή να τα αγνοήσω. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ πιο συστηματικά με τις μεγάλες μου αγάπες, το στίχο και το ραδιόφωνο, έγινε βαθύτερη και επιτακτική ανάγκη και οι άνθρωποι πρέπει να ακούμε τις ανάγκες μας και να τις ικανοποιούμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: