Χαρίλαος Φλωράκης – Γιάννης Τσαρούχης: «Εγώ κακός δεν ήμουνα σε όλα μου τα χρόνια…»

Για άλλα έμεινε στην ιστορία και όχι για τις νυχτερινές εξόδους σε κέντρα διασκέδασης, ο Χαρίλαος. Ο Τσαρούχης γνώριζε το ζεϊμπέκικο, και το χόρευε με μεράκι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

20 του Ιούλη 1914, έγραφε το ημερολόγιο όταν γεννήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, 20 του Ιούλη 1989 όταν έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Τσαρούχης.

Οι δυο άντρες έγραψαν ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ιστορία.

Για άλλα έμεινε στην ιστορία κι όχι για τις νυχτερινές εξόδους σε κέντρα διασκέδασης, το ιστορικό στέλεχος της Αντίστασης και ηγετική μορφή του ΚΚΕ. Κι όταν κατάφερνε να βρει χρόνο για έξοδο, οι επιλογές του Χαρίλαου ήταν κι αυτές ξεχωριστές. Το «Χάραμα» στην Καισαριανή αποτελούσε αγαπημένο του προορισμό. Εκεί εμφανίζονταν για χρόνια ο Τσιτσάνης με τη Σωτηρία Μπέλλου στο πλευρό του. Η Μπέλλου ήταν γνωστή για τη δράση της στην Αντίσταση και για τα βασανιστήρια και τις διώξεις που υπέστη.

Στο ίδιο μαγαζί σύχναζε ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, απ’ τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής τέχνης στον 20ο αιώνα. Ο Τσαρούχης γνώριζε το ζεϊμπέκικο, κι εκτός απ’ το να το «αποτυπώσει» μοναδικά στον καμβά, το χόρευε με μεράκι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Κάποια βραδιά, δεκαετία του ’80, Φλωράκης και Τσαρούχης βρέθηκαν με τις παρέες τους, στο κέντρο όπου εμφανιζόταν η Σωτηρία Μπέλλου. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το «Χάραμα», στο οποίο η Μπέλλου εμφανιζόταν και μετά τον θάνατο του Τσιτσάνη (1987), ή στο «Δίας», κοντά στην Πλατεία Αττικής, όπου κι εκεί εμφανίστηκε για ένα διάστημα την ίδια εποχή. Όμως λίγη σημασία έχει.

Μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή συνέλαβε εκείνο το βράδυ ο φακός της κάμερας. Η Μπέλλου την ώρα που τραγουδάει, πλησιάζει και αγκαλιάζει τον Χαρίλαο, δίνοντάς του στο μάγουλο ένα φιλί. Στη συνέχεια κάνει το ίδιο και με τον Τσαρούχη, που βρισκόταν σε διπλανό τραπέζι με τη δική του παρέα. Από τα χείλη της  βγαίνει το τραγούδι «Εγώ θα σε γλυτώσω», των Γιάννη Παπαϊωάννου – Κώστα Μάνεση:

“Εγώ κακός κακός δεν ήμουνα σε όλα μου τα χρόνια
κι αν μαχαιριές μου έδωσες σε βλέπω με συμπόνια
και τώρα που σε δέρνουνε οι μπόρες στη ζωή
εγώ θα σε γλιτώσω απ’ την καταστροφή”

Δεν γνωρίζουμε αν ο Τσαρούχης εκείνο το βράδυ χόρεψε το αγαπημένο του ζεϊμπέκικο. Είναι όμως γνωστό, ότι ο Χαρίλαος ήταν ένας από τους λίγους που συμπαραστάθηκαν στη Σωτηρία Μπέλλου, όταν σχεδόν μόνη και αβοήθητη πάλευε παλικαρίσια, όπως σ’ όλη της τη ζωή, με τον καρκίνο, μέχρι που η φωνή της σίγησε για πάντα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: