Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων: Η ΕΡΤ να προχωρήσει στον επαναπρογραμματισμό της προβολής του ντοκιμαντέρ

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει άμεσα στον επαναπρογραμματισμό της προβολής του ντοκιμαντέρ με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος των φορέων και των κατοίκων του νησιού μας.

Μετά το κόψιμο του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ, ο Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων απέστειλε προς την ΕΡΤ την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων σας εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μη μετάδοση του ντοκιμαντέρ: «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σε δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση του Νάσου Μπράτσου και σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Τούμπη. Η προβολή του ντοκιμαντέρ, που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου 2019, ακυρώθηκε χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία προβολής.

Ο Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων έχει από την πρώτη στιγμή προβάλλει τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα, καθώς πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης και τεκμηρίωσης άγνωστων πτυχών της ιστορίας όχι μόνο της Ικαρίας, αλλά και ευρύτερα των νησιών του Αιγαίου.

Το ντοκιμαντέρ, όπως γνωρίζετε, φωτίζει την ιστορία των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου περισσότεροι από 30.000 νησιώτες/σες, μεταξύ των οποίων και 3.000 Ικαριώτες, αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς με κύριο προορισμό τη Συρία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί και οι απόγονοί τους, ως φορείς της ιστορίας τους, καταθέτουν πολύτιμες μαρτυρίες μέσα από τις αφηγήσεις τους, αλλά και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Τα πρωτότυπα αυτά στοιχεία καθιστούν το ντοκιμαντέρ σημαντική ιστορική πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εκτός απ’ ότι συμβάλλει στην ιστορική έρευνα μιας περιόδου, που ο λαός μας δοκιμάστηκε σκληρά από τον φασισμό, αποδίδει και τιμή στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί τα μέγιστα για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει άμεσα στον επαναπρογραμματισμό της προβολής του ντοκιμαντέρ με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος των φορέων και των κατοίκων του νησιού μας.

Περιμένοντας την απάντησή σας, Με τιμή
Το ΔΣ του ΣΙΕΤΤ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: