Με πολύμορφες εκδηλώσεις η επίσκεψη του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου στην Ελλάδα

Ο Τούρκος κομμουνιστής Δήμαρχος θα βρεθεί με αντιπροσωπεία στη χώρα μας, από 17 έως 22 Σεπτέμβρη, προσκεκλημένος της New Star – Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Όπως ήδη έχει γράψει η Κατιούσα, ο Τούρκος κομμουνιστής δήμαρχος Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 17 έως 22 του Σεπτέμβρη, προσκεκλημένος της NEW STAR.

Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, γνωστός σε ολόκληρη την Τουρκία ως «ο κομμουνιστής δήμαρχος», έρχεται στη χώρα μας από το Ντερσίμ της Τουρκίες, επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσίαση, έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών, μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Συγκεκριμένα θα προβληθούν για πρώτη φορά τα ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό» και «Dersim» και θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η ελπίδα που γεννήθηκε στο Οβατζίκ: Komünist Başkan-Ο Κομμουνιστής Πρόεδρος».

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό»:

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ «Dersim»:

Η πενταμελής αντιπροσωπεία που θα έρθει στην Ελλάδα αποτελείται από τους:

Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, Δήμαρχος Ντερσίμ. Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ και κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ήδη γνωστός ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος», ενώ είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης το 2015, όταν αποφάσισε να κρεμάσει ένα πανό στο δημαρχείο της πόλης με τον πίνακα εσόδων-εξόδων του δήμου. Είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, μέσω του οποίου η πόλη και γενικότερα η επαρχία της παρήγαγαν όσπρια και μέλι. Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλο συνεταιριστικής γεωργικής παραγωγής, ο δήμος παρείχε επίσης γεωργικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, του πετρελαίου, και εγγυήσεων αγοράς των προϊόντων. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το Ντερσίμ κατατάσσεται στην κορυφή του δείκτη ποιότητας ζωής για το 2016, ενώ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πόλεις με τον πιο μορφωμένο πληθυσμό. Το 2017, κατέλαβε την πέμπτη θέση μεταξύ των τουρκικών πόλεων με τους περισσότερους αναγνώστες βιβλίων.

Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου

Dilsat Canbaz Kaya, Βουλευτής, συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό». Είναι μία από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κινήματος Γυναικών (DKH), από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (DHF) και της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF). Εκλέχτηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του 2018 και σήμερα είναι μέλος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης

Ferit Demir, Δημοσιογράφος. Το 1993 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ως ανεξάρτητος ανταποκριτής για τις εφημερίδες Milliyet και Cumhuriyet, του Tunceli-Dersim. Το 1994 συνεργάζεται σαν ανταποκριτής της ανατολικής και νοτιοανατολικής περιφέρειας, με το Πρακτορείο Reuters. Το 1999, συνεργάζεται με το Πρακτορείο Doğan, που προήλθε από την συγχώνευση των  Πρακτορείων της  Milliyet και Hürriyet και συνεχίζει ακόμα και μετά την πώλησή του. Το 1993 αρχίζει να βραβεύεται για το σύνολο της δουλειάς του και με το πέρας των χρόνων λαμβάνει τα εξής βραβεία: Rafet Young News Award, Uğur Mumcu Researcher Journalism Award, Cem Emir, Sabahattin Yılmaz και το 2014 με το βραβείο News Award of the Contemporary Journalists Association

Hüseyin Simşek. Από την κολεκτίβα που έκανε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό».

Gülistan Maçoğlu, σύζυγος του Δημάρχου.

Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου απέστειλε προς τον ελληνικό λαό μήνυμα, που δημοσιεύσαμε στην Κατιούσα και μπορείτε να δείτε εδώ.

Η επίσημη πρεμιέρα των ντοκιμαντέρ καθώς και η παρουσίαση της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 του Σεπτέμβρη 2019, στις 19:30 στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, τηλ 210-8640054 -2108220008). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά, τουρκικά και κουρδικά τραγούδια.

Την Πέμπτη 19 του Σεπτέμβρη 2019, στις 12:00 θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου, χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί ο τόπος.

Τα δυο ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται σε ενιαίο πρόγραμμα από 19 του Σεπτέμβρη 2019 στους κινηματογράφους STUDIO new star art cinema και MICROCOSMOS.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, θα υπάρξει ενημέρωση προσεχώς.

Για τα ντοκιμαντέρ θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στην Κατιούσα σε επόμενο δημοσίευμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: