«Το μεγάλο αντίο – Η κηδεία του Στάλιν» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

67 χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν, η NEW STAR παρουσιάζει το μοναδικό ντοκιμαντέρ «Το μεγάλο αντίο – Η κηδεία του Στάλιν», σοβιετικής παραγωγής 1953. Για μια πρώτη και μοναδική προβολή την Πέμπτη 5 του Μάρτη.

67 χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν, η NEW STAR παρουσιάζει το μοναδικό ντοκιμαντέρ «Το μεγάλο αντίο – Η κηδεία του Στάλιν», σοβιετικής παραγωγής 1953. Με τη σκηνοθετική επιμέλεια των Sergei Gerasimov, Ilia Kopalin, Elizaveta Svilova, Irena Setkina, Grigorii Aleksandrov, Mikahail Chiaureli. Για μια πρώτη και μοναδική προβολή την Πέμπτη 5 του Μάρτη 2020, στις 19:30 αποκλειστικά στο Studio new star art cinema.

Στις 5 Μάρτη 1953, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο Στάλιν, ο μεγάλος επαναστάτης Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι ο δεύτερος στη σειρά ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ηγέτης που σύνδεσε το όνομά του με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, με τη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά από τέσσερις μέρες εθνικού πένθους, ο Στάλιν κηδεύτηκε και στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο Μαυσωλείο του Λένιν, στις 9 Μάρτη, όπου βρισκόταν εκεί μέχρι το 1961. Υπεύθυνοι για την οργάνωση της κηδείας ήταν οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι Νικίτα Χρουστσόφ, ο Γκεόργκι Μαλενκόφ, ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ και ο Λαβρέντι Μπέρια, οι οποίοι κατά την διάρκεια της τελετής εκφώνησαν τους επικήδειους λόγους.

Καθώς οι καμπάνες του πύργου του Κρεμλίνου χτύπησαν 12 το μεσημέρι, οι σειρήνες ηχούσαν σε εθνικό επίπεδο μαζί με ένα χαιρετισμό 21 πυροβόλων από τα περίχωρα του Κρεμλίνου. Ακολούθησαν πέντε λεπτά σιγής σε όλη τη χώρα. Αμέσως μετά η σορός του Στάλιν μεταφέρθηκε στο μαυσωλείο.

Στη συνέχεια στρατιωτική μπάντα έπαιξε τον Σοβιετικό Εθνικό Ύμνο και ακολούθησε στρατιωτική παρέλαση της φρουράς της Μόσχας.

Οι ομιλίες που δόθηκαν εκείνη την ημέρα δημοσιεύθηκαν και αργότερα αποτέλεσαν μέρος της ταινίας «Το μεγάλο αντίο – Η κηδεία του Στάλιν».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: