«Πεθαίνω αλλά δεν παραδίνομαι»… – 81 χρόνια από την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: 7 αριστουργήματα της 7ης Τέχνης στο STUDIO new star art cinema

Με αφορμή την ιστορική επέτειο από Πέμπτη 23/06 έως Τετάρτη 29/06 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema θα προβληθούν 7 αριστουργήματα της 7ης Τέχνης

22 Ιουνίου 1941 – 81 χρόνια από την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

«Πεθαίνω αλλά δεν παραδίνομαι»…

Στο Φρούριο του Μπρεστ γράφτηκε ο ματωμένος και ηρωικός πρόλογος της Αντιφασιστικής Νίκης

Με αφορμή την ιστορική επέτειο από Πέμπτη 23/06 έως Τετάρτη 29/06 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema θα προβληθούν 7 αριστουργήματα της 7ης Τέχνης.

«TO ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΠΡΕΣΤ» του ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΤΤ   

ΠΕΜΠΤΗ στις 17.00

imdb link http://www.imdb.com/title/tt1343703/

trailer link https://youtu.be/Rikv9fnNh_M

«ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ» του ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΤΟΖΟΦ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις 18.00

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0050634/

trailer link https://youtu.be/i-YY1yIIWQM

«Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ» του ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΤΣΟΥΧΡΑΪ

ΣΑΒΒΑΤΟ στις 18.00

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0052600/

trailer link https://youtu.be/MGN7mbtaDVg

«ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ» του ΕΛΕΜ ΚΛΙΜΟΦ 

ΚΥΡΙΑΚΗ στις 17.00

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0091251/

trailer link https://youtu.be/QHqtBZVUsxo

«Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ» του ΡΕΖΟ ΣΚΕΪΝΤΖΕ   

ΔΕΥΤΕΡΑ στις 18.30

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0169828/

trailer link https://youtu.be/L-Z-rTldJTI

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ» του ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

ΤΡΙΤΗ στις 18.30

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0056111/

trailer link https://youtu.be/pBj_yleyrLE

«Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» του ΜΙΧΑΗΛ ΙΛΙΤΣ ΡΟΜ  

ΤΕΤΑΡΤΗ στις 17.30

imdb link https://www.imdb.com/title/tt0059529/

trailer link https://youtu.be/pWCUmSK-MFk

Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α’, ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. Ήταν πρελούδιο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

Την άνοιξη του 1941 η Ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη σχεδόν όλης της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα ανατολικά της σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση επικρατούσε ασυνήθιστη ηρεμία, χάρις στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ του 1939, που ρύθμιζε τις σχέσεις της με τη μεγάλη γείτονα και ιδεολογική της αντίπαλο. Στο μυαλό, όμως, του Χίτλερ, βρισκόταν μια επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για ιδεολογικούς και πρακτικούς λόγους. Οι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, που άξιζε να είναι υποτελής στους Αρείους, ενώ επιζητούσαν τον ζωτικό χώρο που εξασφάλιζε η αχανής χώρα με το πλούσιο υπέδαφος.

Ο Χίτλερ και οι επιτελείς του πίστευαν ότι θα κάνουν περίπατο στη Ρωσία και μέχρι την έλευση του χειμώνα θα επιτύγχαναν την κατάληψη της Μόσχας και την πτώση του μισητού κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει» είπε ο Χίτλερ σε συνεργάτες του. Ο Φύρερ υπολόγιζε στην καλολαδωμένη μηχανή του γερμανικού στρατού, που εκείνη την εποχή δεν είχε αντίπαλο και στην τεχνολογική του υπεροχή. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτερότητάς του από τη σαρωτική του προέλαση και την κατάληψη της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί.

Αφού μελέτησαν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα εκδηλωνόταν από τρία σημεία, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη της Μόσχας. Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: