«Μπλόκο» – Η σπουδαία ταινία για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης

Την προβολή της ταινίας «Μπλόκο» (1964) του σπουδαίου δημιουργού Άδωνι Κύρου, διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης, την Κυριακή 20 του Οκτώβρη.

Την προβολή της πολύ σημαντικής ταινίας του σπουδαίου δημιουργού Άδωνι Κύρου «Μπλόκο» (1964), διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης, την Κυριακή 20 του Οκτώβρη, ώρα 19:30. Η ταινία θα προβληθεί στο χώρο του Στεκιού (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Ο Άδωνις Κύρου για να τιμήσει τους ΕΑΜίτες αγωνιστές, που εκτέλεσαν οι ναζί στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, επέλεξε σημαντικούς συνεργάτες για την ταινία του: Μεμάς Σταύρου – σενάριο. Μίκης Θεοδωράκης – μουσική. Γιώργος Πανουσόπουλος – Γρηγόρης Δανάλης – φωτογραφία. Τάσος Ζωγράφος – σκηνογραφία, πολλούς άλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους ηθοποιούς: Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο, Γιάννη Φέρτη, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Θάνο Κανέλλη, Κώστα Μπάκα, Κώστα Μπαλαδήμα, Σταύρο Τορνέ (κινηματογραφιστής), Γιάννη Κοντούλη, Χρήστο Μπεκιάρη, Νίκη Τσιγκάλου, Κούλα Αγαγιώτου, Γιώργο Νέζο, Ειρήνη Κουμαριανού, Θόδωρο Ντόβα, Χριστόφορο Χειμάρα, Κώστα Δίπλαρο, Μαρία Γιουρούση.

Η ταινία εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου, στην Κοκκινιά και τις γύρω περιοχές. Αναδεικνύει τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαϊκού αγωνιστή. Ηρωισμό, που μόνο η ανυποχώρητη αντίσταση ενάντια στην καταπίεση μπορεί να καλλιεργήσει. Ο Κύρου θεωρούσε αυτήν την αντίσταση διαχρονικό καθήκον.

Το «Μπλόκο» είναι μια από τις καλύτερες νεοελληνικές ταινίες για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1965) και προβλήθηκε και στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών (1966).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: