Aπό το “Καράτε κιντ” στο “Dirty Dancing” – Ταινίες που μας κρατούσαν συντροφιά τα καλοκαιρινά μεσημέρια μας

Από τότε που έκλεισε το Μέγκα, έχουμε πάθει σύνδρομο στέρησης.. Δεν ακούμε πια το γνωστό intro της σειράς ”Ρετιρέ” που γινόταν το καλοκαιρινό soundtrack μας και ήταν κάτι δεδομένο, όπως το θαλασσινό μπάνιο, οι τσιρίδες της μαμάς και οι τηγανητές πατάτες, τα ”Φάτε γρήγορα να ξαπλώσουμε για μεσημέρι, κουράστηκα -κουράστηκα πια!” τουρου τουρου τουτ τουτ συμπλήρωνες εσύ μέσα στο κεφάλι σου.. Όταν τα κανάλια δεν έπαιζαν επαναλήψεις τηλεοπτικών σειρών, έπαιζαν στάνταρ 10-15 ταινίες σε λούπα καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών. Ε, αυτές θα σας θυμίσω σήμερα..Πάμε λίγο ακόμα ”Τουρου τουρου τουρου τουτ τουτ”.

Αχ, στέρηση..Καλοκαίρι χωρίς Κατερίνα Σοφιανού δεν είναι καλοκαίρι.. Δε θα μακρηγορήσω, αν και ξέρετε πως μ’ αρέσουν κάτι τέτοια.. Θα πάμε κατευθείαν στο θέμα μας. Καλοκαιρινές  ξένες ταινίες που έπαιζαν και παίζουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, στην ραστώνη του καλοκαιριού, εκεί που έχεις γλαρώσει μετά απο το μπάνιο, έχεις φάει και έχεις ξαπλάρει σαν τον αστερία πάνω σε κρεβάτι, καναπέ, ντιβανοκασέλα ή ράντζο και μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας βλεφαριάζεις και λίγο τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών στις ταινίες..

Οι ταινίες με παιδιά

Τα ελληνικά κανάλια δεν το έψαχναν και πολύ το θέμα όταν ερχόταν καλοκαίρι. Έβλεπαν στο εξώφυλλο παιδιά, διάβαζαν και λίγο την υπόθεση στο οπισθόφυλλο της κασέτας και έλεγαν ”Καραβάγγο αυτό θα παίξουμε το μεσημέρι της Τρίτης”, όπου αυτό σαν παιδί σου τραυμάτιζε την ψυχούλα σου για πάντα. Όπως για παράδειγμα αυτή η ταινία ..

Και ποιος δεν έχει κλάψει σε αυτή την ταινία; Νομίζω πως απο τότε δεν χώνεψα ποτέ τις μέλισσες ξανά.. Αμέσως μετά έρχεται αυτή εδώ η ταινιάρα απο τον Στήβεν Κινγκ και μας διαλύει εντελώς..

Το ”Στάσου πλάι μου” είναι απο τις καλύτερες coming of age ταινίες που θα βρείτε εκεί έξω σε ότι αφορά τα αγόρια στην προεφηβεία.. αλλά να ξεκαθαρίσουμε πως το γεγονός πως παίζουν παιδιά σε μια ταινία δεν σημαίνει πως αυτόματα είναι και παιδική ταινία…’Ετσι Καραβάγγο;

Αντίστοιχη ταινία, αλλά με λιγότερη επιτυχία είναι το ”Now and then” για τα κορίτσια. Η προσπάθεια αντιγραφής της πετυχημένης συνταγής του ”Στάσου πλάι μου” κάτι περισσότερο απο εμφανής, αλλά δεν παύει να είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια.

Μια αμιγώς παιδική ταινία που παίζεται κατά κόρον, τα καλοκαίρια είναι  το ”Δίδυμοι μπελάδες”. Πρόκειται για την – πολλοστή – προσαρμογή στην κινηματογραφική οθόνη της γερμανικής νουβέλας ”Lottie and Lisa” (1948) η οποία γυρίστηκε για πρώτη φορά το 1961 και το remake της έγινε γνωστό σε εμάς με πρωταγωνίστρια την Λίντσεϊ Λόχαν.. Δυο δίδυμες αδερφές προσπαθούν να επανενώσουν τους χωρισμένους γονείς τους.

Παραλλαγή της ταινίας και ίσως πιο γνωστή εκδοχή σε εμάς η ταινία των διδύμων Όλσεν. Πρόκειται για παραλλαγή της ιστορίας, αφού εδώ τα δύο κορίτσια μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό χωρίς να είναι αδέρφια και προσπαθούν να φέρουν τους γονείς τους σε επαφή.

Τέλος, η ταινία ”Goonies” θεωρείται η καλοκαιρινή περιπέτεια που κάθε παιδί εκεί έξω θέλει κάποια στιγμή να ζήσει στην ζωή του.

Οι οικογενειακές ταινίες

Ξέρετε τι δεν θα θεωρούσαν καλή περιπέτεια τα παιδιά; Να συρρικνωθούν απο μια εφεύρεση του τρελού πατέρα τους και να βρεθούν ξαφνικά τοσοδούλια και καλό μεζεδάκι για τα μερμήγκια του κήπου τους . Κάτι τέτοιο πάθαιναν κάθε καλοκαίρι στην οθόνες μας τα παιδιά της οικογένειας Ζαλίνσκι στην ταινία ”Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά”. Οικογενειακή κωμωδία και πιο safe επιλογή ώστε να μην πάθει ψυχολογικά το καλοκαίρι. Η συνέχεια της ταινία ως ”Αγάπη μου μεγέθυνα το παιδί” σκέτη φόλα.. όσο για το ”Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους εαυτούς μας”, δεν έχω ιδέα αν παίχτηκε καν στην ελληνική τηλεόραση.

Υπέροχη ταινία για καλοκαιρινό μεσημέρι είναι και ήταν το ”Τζουμάντζι”. Ταινία για όλη την οικογένεια με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς σε ένα ρόλο που τον απογείωσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Άσχετο, αλλά ο ήχος του ξυπνητηριού μου στο κινητό μου είναι το soundtrack της ταινίας.. Σα ζούγκλα βιώνω την Αθήνα πίστεψε με. Οι συνέχειες αδιάφορες ..

”Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές ” αχ, δεκαετία του ’80 και οι ευφάνταστοι τίτλοι σου… Η ταινία έφερε το τίτλο”Vacation”, αλλά είχαμε αισθητική ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να φαίνεται παντού στην πλάση γύρω μας.. Ο ταλαίπωρος οικογενειάρχης φόρτωσε σε πολλές ταινίες την οικογένεια του με την ελπίδα να περάσει ξέγνοιαστες διακοπές αλλά με την ελπίδα έμεινε. Ό,τι ήταν να πάει στραβά πήγαινε και ομολογώ πως γέλασα σε όλες τις ταινίες του franchise, πράγμα περίεργο για μένα και γενικά για την ιστορία των ταινιών με πολλές συνέχειες.

Οι εφηβικές ταινίες

Πρώτη ταινία που μου ήρθε στο μυαλό το θρυλικο ”Karate Kid” . Ενας φλώρος έφηβος γίνεται αστέρι του καράτε ακολουθώντας τις οδηγίες του Μίστερ Μιγιάκι, του εκκεντρικού Ιάπωνα δασκάλου του. Το ”Wax on” και το ”Wax out” δεν ξέρω αν πιάνει σε περίπτωση άμυνας, αλλά ότι μας κάθισε μπροστά στην οθόνη και μας έδωσε αφορμή να το παρωδήσουμε πολλάκις σίγουρα.

Συνεχίζουμε με τις ταινίες αυτή της κοκκινομάλλας κοπέλας που ομολογώ δεν γνώριζα το όνομα της μέχρι που το έψαξα για να σας το γράψω.. Λέγεται Μόλυ Ρινγκγουόλντ και σιγά που θα το θυμάστε μέχρι αύριο.. Οι ταινίες της έπαιζαν πολύ τις δεκαετίες του ’90 και ’00 και σχεδόν ποτέ δεν κατάφερα να τις ξεχωρίσω. Είχε σε όλες τον ίδιο ρόλο, το ίδιο στυλ, το ίδιο φλατ παίξιμο και πάνω -κάτω το σενάριο ήταν το ίδιο.. Κυνηγούσε ένα αγόρι  που δεν την γούσταρε πολύ και στο τέλος κατέληγε με κάποιον άλλο ”καλύτερό” ή τελικά το αγόρι ερχόταν με τα πολλά στην αγκαλιά της..Τι να δω και τι να ξεχωρίσω; Αυτά συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή ..

Το ”Grease” ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπαιζε καλοκαίρια, ενώ θα έπρεπε να παίζει απο Σεπτέμβρη και μετά αφού τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο τους. Η Σάντυ ερωτεύεται το κακό παιδί, ο χορός και το τραγούδι δεν κοπάζουν στιγμή και οι εμφανώς 30something πρωταγωνιστές φαίνεται το καταδιασκεδάζουν..

Οι ”Γοργόνες” με μια Κριστίνα Ρίτσι παιδί, μια Γουινόνα Ράιντερ νέα και μια Σερ.. Τι ;  Μια ταινία που δείχνει μια γυναίκα μόνη που προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στην ζωή της, έχοντας δύο παιδιά μοναχή της ένα στην εφηβεία και ένα σε παιδική ηλικία.  Οι συγκρούσεις με την μεγάλη κόρη αναπόφευκτες αν και το μόνο που μου έχει μείνει απο την ταινία είναι αυτή η σκηνή και το τραγούδι..Εν τω μεταξύ να ρωτήσω έχετε χορέψει πότε έτσι με τους γονείς σας μέσα στο σπίτι; Είναι σκηνές που τις βλέπουμε συχνά σε έργα, αλλά πραγματικά θεωρώ πως είναι στοιχείο επιστημονικής φαντασίας..

”Dirty Dancing”, άλλο ένα τέρμα στερεοτυπικό ταινιάκι.. Το ντροπαλό κορίτσι που ερωτεύεται το μεγαλύτερο νεαρό άνδρα με τις πολλές κατακτήσεις  ο οποίος καταφέρει να την ”ξεκλειδώσει” και να ξυπνήσει την γυναίκα που κρύβει μέσα της. Λέγονται ορμόνες, ξυπνάνε έτσι και αλλιώς αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα με οποιοδήποτε αρσενικό της αρεσκείας σου..Μη μασάτε απο ιδρωμένους καρδιοκατακτητές χορευταράδες.. Τώρα να πω πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στον Αχλαδόκαμπο.. Πόσο κοντά να έρθεις με το δάσκαλο του τσάμικου;

Οι ταινίες με ζώα

Οποιαδήποτε ταινία με ζώα μας εγγυάται κλάμα, πλην ίσως του franchise του ”Μπετόβεν”.

Η προτίμηση μου βέβαια ήταν πάντα ο Μπέντζι ..Κοιτάξτε μούρη .. Δεν μπορώ πεθαίνω.. Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που δεν αγαπούν ειδικά τα σκυλιά με τίποτα..

Φυσικά η ταινία ”Ελευθερώστε το Willy” δείχνει πως και τα θηλαστικά της θάλασσας έχουνε ψυχή.. Αν είχαν δική τους βούληση δεν θα έκαναν το λάθος να βγάλουν ταινίες σε συνέχεια..Επιμένω..

Δώσε ένα σκύλο ακόμα ακούς; Η ταινία ”Τέρνερ και Χουτς” για την φιλία ενός γκρινιάρη αστυνομικού και ενός καλοκάγαθου σαλιάρη σκύλου είναι η καλύτερη ταινία που μπορείτε να δείτε με μη φιλόζωους φίλους σας, κι αν επιμένουν, ίσως και να πρέπει να επανεξετάσετε τη φιλία σας …

Κωμωδίες

Η μουσική απο το κλαμπ ”Γαλάζιο Στρείδι” είναι ακόμα ένα soundtrack του καλοκαιριού. Τα χοντροκομμένα αστεία των ταινιών ”Η μεγάλη των μπάτσων σχολή” συναντούσαν τα καλοκαίρια μας πάντα στην στροφή. Το τρελό παρεάκι των αστυνομικών δεν κατάφερε να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε περισσότερο στην ενήλικη ζωή μας, αλλά σίγουρα μας τροφοδότησε με πολλά αστεία ώστε να τους κοροϊδεύουμε μέχρι σήμερα.

Η ταινία ”Άκρως τρελό και απόρρητο” και ”Οι στραβοί πιλότοι στα F-16” άλλες δύο κωμωδίες που δρόσιζαν με το political incorrect χιούμορ τους τα ελληνικά μεσημέρια. Στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της αντικαθιστούσαν με τις δύο ταινίες ”Μια τρελή -τρελή πτήση ” ή ”Airplane”.

”Το τρελό σαββατοκυριακο του Μπέρνι” μια μέτρια μαύρη κωμωδία που για κάποιο λόγο αγαπιέται μέχρι και σήμερα από τους Έλληνες τηλεθεατές.. Είναι ακατανόητο μιας και για 2 ώρες βλέπουμε δύο τύπους να περιφέρουν ένα νεκρό σώμα από μέρος σε μέρος και να κάνουν κάποια άνοστα αστεία γύρω απο τον θάνατο, αλλά οκ αυτή η χώρα μας είναι όλο εκπλήξεις..

”Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα” ξεκαρδιστική κωμωδία που κέρδισε μέχρι και Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου, πράγμα σπάνιο για ταινία του είδους της. Αξεπέραστη η σκηνή όπου η Γουάντα (Τζέιμι Λι Κέρτις) ”ανάβει” με τα ρώσικα ( να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας). Η ταινία ήταν υποψήφια και για όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Οι ρομαντικές

Πρώτο και καλύτερο ”Η Γοργόνα” με τη Ντάρυλ Χάνα και τον Τομ Χανκς. Ο φλωρούμπας ερωτεύεται την γοργόνα και μετά απο πολλές περιπέτειες και κυνηγητό ζουν ευτυχισμένοι κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Σε μια σύγχρονη εκδοχή το είδαμε πριν 2 χρόνια στην ταινία ”Η μορφή του νερού” ..

Ακολουθεί το καλοκαιρινό ”Κοκτέιλ” με πρωταγωνιστή τον τότε νεαρό Τομ Κρούζ να ανακατεύει ποτά και να φλερτάρει ασύστολα γυναίκες, όπως κάθε καθωσπρέπει μπάρμαν εκεί έξω. Ως γνωστό όσα δεν λες στους ταρίφες και στους κομμωτές τα λες στον μπαρμαν σου. Καλόπιοτο!

Ότι ταινίες έχουν κυκλοφορήσει  με την παρακάτω σειρά κατάταξης σε πρωταγωνίστριες: Μέγκ Ράιαν, Τζούλια Ρόμπερτς και Σάντρα Μπούλοκ.  Ρομαντικές κομεντί να είναι και ότι να ΄ναι με το κιλό τις αγόραζαν τα κανάλια..

Τέλος ..ένα mix grill.

Είναι ταινίες που παιζόταν συχνά, αλλά εμπίπτουν σε πολλές κατηγορίες ταυτόχρονα. Λίγο ρομαντικές, λίγο να έχουν το στοιχείο της φιλίας και της προσωπικής αυτοπραγμάτωσης, λίγο κωμωδία.. Λίγο άντε να σας αφήσω γιατί πάλι γράφω έπος.

Ξεκινάμε με την ταινία ”Οι Δίδυμοι” με τους Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτζενεγκερ ως αδέρφια λόγου κάποιου τρελού πειράματος.

Μεγάλο πάταγο και αγαπημένη ταινία έκανε τα μεσημέρια και ”Οι φίλες” με τις Μπέτυ Μιντλερ και την Μπάρμπαρα Χέρσεϊ. Ταινία στην οποία το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μεγάλο πακέτο χαρτομάντιλα ταξιδιού, αλκοόλ και καλό σήμα γιατί μετά απο το πλάνταγμα και το μεθύσι θα πάρεις όλες σου τις φίλες και θα πεις ότι τις αγαπάς πολύ.

Ταινίες με χορό απο μπαλέτο μέχρι hip-hop. Δεν έχει καμία σημασία. Παρότι εσύ έχει ξαπλώσει θέλεις για κάποιο λόγο κάποιος να ταλαιπωρείται μπροστά στα μάτια σου ώστε να γίνει χορευτής και να κερδίσει και στην αγάπη. Εμβληματική ταινία του είδους ”Flashdance” .

Με αυτές τις ταινίες περάσαμε άπειρα μεσημέρια της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας. Κάποιες μπορεί να τις πετύχουμε μέχρι και σήμερα στα κανάλια σε κάποιο ζάπινγκ, κάποιες άλλες τις έχουμε σε βιντεοκασέτες που δεν μπορούμε να δούμε πια, κάποιες θα τις ψάξουμε για να τις ξαναδούμε αμέσως μετά την ανάγνωση ώστε να τις θυμηθούμε..Οι νεότεροι καλό θα ΄ταν να τους ρίξουν μια ματιά..

Δε θέλω μελαγχολίες και νοσταλγίες.. Τα καλύτερα καλοκαίρια μας είναι μπροστά..

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: