Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου (ΦΩΤΟ)

Η τοποθέτηση του μνημείου από το ΚΚΕ και η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους στη μαρτυρική Γυάρο. Στις 12 του Οκτώβρη μια κόκκινη στρατιά θα αποδώσει τιμές πάνω στο βράχο!

«Μόνες περγαμηνές μας: τρεις λέξεις: Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος. Κι αν αδέξιοι μια μέρα σάς φανούν οι στίχοι μας, θυμηθείτε μονάχα πως γραφτήκαν κάτω απ’ τη μύτη των φρουρών, και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό μας». Γιάννης Ρίτσος

“Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι οι εργασίες για την τοποθέτηση μνημείου στη Γυάρο, με την ευκαιρία των 100 χρόνων του ΚΚΕ, βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Με την ακούραστη προσπάθεια των συντρόφων μας και τη συμβολή πολλών ακόμα ανθρώπων καλής θέλησης, είμαστε σε θέση να οργανώσουμε εκδήλωση για την αποκάλυψη του μνημείου στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η τοποθέτηση του μνημείου και η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί καταμεσής του Αιγαίου.

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

«Ρωγμή» – Η μακέτα του μνημείου που θα τοποθετηθεί από το ΚΚΕ στη Γυάρο

Για την επίσκεψη στη Γυάρο οργανώνεται αποστολή, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Λαυρίου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά, με προτεραιότητα στους αγωνιστές που εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο «θανατονήσι», καθώς και στις οικογένειές τους.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω των Κομματικών Οργανώσεων ως και τη Δευτέρα 07/10/2019 (πληροφορίες: Κομματική Οργάνωση Αττικής 210 52 82 607, ώρες: 10.00-17.00).”

Το έργο που θα τοποθετηθεί στη Γυάρο φέρει την ονομασία «Ρωγμή», το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, και αναδείχτηκε μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργασίες της λαμαρινοκατασκευής πραγματοποιήθηκαν στο μηχανουργείο «Αφοί Παπαδάκη», το ίδιο μηχανουργείο που πρόσφερε τα υλικά και την εργασία κατασκευής, του μεταλλικού τμήματος του μνημείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Ιωαννίνων, στο Γράμμο.

Δείτε επίσης:

Μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο: Ανανεώνει το λεξιλόγιο της μνημειακής και στρατευμένης τέχνης (ΦΩΤΟ)

Έχουμε ήδη παρουσιάσει από την Κατιούσα τη διαδικασία κατασκευής του μνημείου που θα τοποθετηθεί από το ΚΚΕ στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου, ενώ παράλληλα προχωράνε οι διαδικασίες για την τοποθέτηση από το Κόμμα και ενός άλλου μνημείου, στη Μακρόνησο. Και τα δυο μνημεία ολοκληρώθηκαν με εθελοντική εργασία και με τη συνδρομή των μελών και των φίλων του ΚΚΕ, και πολλών ανθρώπων που έδειξαν θέληση να βοηθήσουν ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση, και θα τοποθετηθούν ως ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους στα δυο αυτά κολαστήρια.

Οι διαδικασίες που είχαν σταματήσει λόγω της καθυστέρησης της έγκρισης της τοποθέτησης των δυο μνημείων από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), μπήκαν στην τελική ευθεία, αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια.

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

Δουλειά νύχτα μέρα για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους

Πίσω από την κατασκευή και την τοποθέτηση του Μνημείου βρίσκεται ένας τεράστιος αριθμός εργατοωρών, που έχουν ήδη αναλωθεί, για να είναι έτοιμο το Κόμμα ν’ ανακοινώσει την αποκάλυψη του Μνημείου πάνω στο θανατονήσι. Κι ακόμα περισσότερα είναι τα φορτία της συγκίνησης…διαβάζουμε σήμερα στο Ριζοσπάστη, που αναφέρεται στα βήματα που ακολουθούνται από τη στιγμή που η ιδέα κλήθηκε να γίνει πράξη:

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

Δουλεύοντας με την πέτρα, με φόντο το Μνημείο

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ», έγραψε ο ποιητής, «τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος», μας μήνυσε.

Η μία επίσκεψη διαδεχόταν την άλλη, αναγνωρίστηκε ο τόπος, συγκεντρώθηκε υλικό. Ανακοινώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για το Μνημείο, έγινε ενημέρωση των καλλιτεχνών, κατατέθηκαν τα υποψήφια έργα, επιλέχθηκε του Αντώνη Μυρωδιά, κατατέθηκε το αίτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αρχισε παράλληλα η συγκέντρωση χρημάτων για την εκτέλεση αυτού του γιγάντιου έργου και παράλληλα άρχισαν στο μηχανουργείο των αδελφών Παπαδάκη οι εργασίες για την κατασκευή του.

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

Εν πλω προς τη Γυάρο, με το Μνημείο και όλα τα απαραίτητα υλικά

Εγινε η παραλαβή του Μνημείου. Κι ένα απόγευμα ξεκίνησε το ταξίδι για το νησί. Τέτοια λαχτάρα, που μέσα στη νύχτα, στις 2 π.μ. για την ακρίβεια, άρχισαν χωρίς σταματημό έως το απόγευμα της άλλης μέρας το ξεφόρτωμα, το καθάρισμα των δρόμων που θα περνούσαν τα βαριά αντικείμενα, το στήσιμο μιας κατασκήνωσης στα ίδια τα κελιά των κρατουμένων…

Κι ύστερα, πάντα χωρίς σταματημό, τα θεμέλια, το μοντάρισμα, η ανύψωση. Μέρες και νύχτες στη σειρά. Βούρκωμα σκέτο η στιγμή που μια κόκκινη σημαία, η σημαία του ΚΚΕ, σηκώθηκε ψηλά στην κορφή του Μνημείου. Για τους πάνω από 20.000 αγωνιστές που πέρασαν απ’ αυτό το κολαστήρι, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, για όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή σ’ αυτόν τον αγώνα.

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

Πανοραμική άποψη του χώρου που δεσπόζει το Μνημείο

Είναι ακόμα αρκετά να γίνουν για να πάρει το Μνημείο την τελική του μορφή, το σίγουρο, που βεβαιώνουν με την ακούραστη προσπάθειά τους οι σύντροφοι που δουλεύουν πάνω στο νησί, είναι ένα: Στις 12 του Οκτώβρη μια κόκκινη στρατιά θα αποδώσει τιμές πάνω στο βράχο!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: