“Αντίο Ιερέ Βράχε, θα σε θυμάμαι όπως σε λάτρεψα…” – Αρχαίο τσιμέντο αθάνατο…

Όσοι ανέβηκαν στην Ακρόπολη χτες, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, είδαν μπροστά από τον Παρθενώνα μια τσιμεντένια λεωφόρο μπροστά από τον Παρθενώνα, σύμβολο της αέναης πάλης του παλιού με το καινούριο και των αρχαίων μνημείων με το τσιμέντο και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Όσοι νομίζουν πως το υπουργείο Πολιτισμού τσιμέντωσε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, έτσι χωρίς σχέδιο, με άρπα-κόλα, έκαναν λάθος. Γιατί το υπουργείο είχε σχέδιο, τόσο για το τσιμέντωμα, όσο και για τη συγκάλυψή του -αυτό το τελευταίο γίνεται δεύτερη φύση πια για τα κατορθώματα της Μενδώνη.

Όταν διέρρευσαν κάποιες φωτογραφίες, είπε πως έγιναν ήπιες παρεμβάσεις, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση του χώρου από τα ΑμεΑ. Και όταν ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ζήτησε άδεια για αυτοψία του χώρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών αρνήθηκε επίμονα το αίτημά του.

Χτες ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν, μετά από πολλούς μήνες, οι αρχαιολογικοί χώροι -παρά τις αντιδράσεις της συνδικαλιστικής ένωσης των αρχαιοφυλάκων για τον τρόπο που γίνεται αυτό το άνοιγμα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Και όσοι ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αντίκρισαν κάτι πολύ χειρότερο από ό,τι είχαν φανταστεί: μια τσιμεντένια λεωφόρο μπροστά από τον Παρθενώνα, που δεν έχει καμία σχέση με “ήπιες παρεμβάσεις”, με την “πρόσβαση των ΑμεΑ” και προφανώς με την εποχή των μνημείων και την ατμόσφαιρα του χώρου.

Άραγε θα σταματήσουν εδώ οι “ήπιες παρεμβάσεις” ή θα συνεχιστούν με στόχο την “τουριστική ανάδειξη” του χώρου, τώρα που μπήκαν οι (τσιμεντένιες) βάσεις; Τέτοια θέα είναι κρίμα να πάει χαμένη και οικονομικά “αναξιοποίητη”…

Ακολουθούν οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύο, αφού αναρτήθηκαν στο facebook από την πρόεδρο του ΣΕΑ Δ. Κουτσούμπα και το “Αθηνολόγιο”, που δίνει και την γλαφυρή περιγραφή για το άθλιο τσιμεντένιο θέαμα στην Ακρόπολη. Όσο για τις… ανεπίσημες αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών τρολ, το παραμύθι πως πίσω από όλα βρίσκεται ο δάχτυλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κοντά πόδια και δεν μπόρεσε να σταθεί…

 

“Αντίο Ιερέ Βράχε, θα σε θυμάμαι όπως σε λάτρεψα λυπάμαι όμως για τις επόμενες γενιές”
Ένα κείμενο για την τραγωδία του Ιερού Βράχου που δεν αφήνει ούτε ένα ελαφρυντικό

Ένα πράγμα μόνο θα παραδεχτώ για τον τσιμεντοσωλήνα της αγιασμένης Ακρόπολης: Πλέον δεν χρειάζεται να φοράς άνετα παπούτσια για να ανέβεις στον Ιερό Βράχο: Μπορείς να ανέβεις με δωδεκάποντα, με πλατφόρμες, με το μηχανάκι σου, με την νταλίκα σου. Στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα υπάρχει μια ολόκληρη “τσιμεντοπλατεία” χωρίς ίχνος βράχου που άνετα μπορεί να γίνει και ωραίο πάρκινγκ.
Όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας κοιτούσα την Ακρόπολη από μακριά και έπαιρνα κουράγιο, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από την Ακρόπολη. Δεν ήξερα πόσο πονούσε ο Ιερός Βράχος με αυτό που του συνέβη. Σήμερα που ανέβηκα προσευχόμουν αυτό που θα δω να μην έχει καμία σχέση με τις εικόνες που αντίκρισα, να πω “αυτό ήταν;; Εντάξει! Πίστευα ότι θα μπορούσα να το αποδεχτώ, να κάνω τα ξινά γλυκά που λένε.
Όταν όμως το είδα μου κόπηκαν τα πόδια. Σαν να με χτύπησαν με μια σιδερογροθιά στην μύτη. Η ωραιότερη στιγμή της Ακρόπολης. Όταν βγαίνεις από τα προπύλαια και αντικρίζεις την δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ένα δέος που κουβαλάμε όλοι στις καρδιές μας, μια στιγμή ίασης, είχε μολυνθεί από ένα χείμαρρο τσιμέντου.
Ζητάω ταπεινά συγνώμη από όλους που αποκάλεσα το έργο αυτό κακό, ως τώρα το είχα δει από φωτογραφίες. Δεν είναι κακό, θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που την αποφεύγω, ήταν φρικτό. Αν όχι φρικτό τότε το συναίσθημα που προκαλεί είναι ανείπωτη φρίκη, θλίψη, οδύνη. Έλεγα μέσα μου “όχι δεν γίνεται, απλά ζούμε έναν εφιάλτη”. Κυρίως γιατί οι εικόνες λέγαν την μισή αλήθεια. Δεν ήξερα δηλαδή μέχρι να το δω ότι στον πρόναο από τον οποίο δεν μπήκαν ποτέ φωτογραφίες υπάρχει ολόκληρη πλατεία. Κανονική πλατεία.
Το τραγικό είναι ότι κάποιοι τόλμησαν να δικαιολογήσουν αυτόν τον εφιάλτη τολμώντας να μιλήσουν για πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Η είσοδος για άτομα με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδια είναι από το αρρηφόριο, όχι από τα προπύλαια. Ο κεντρικός τσιμεντοδιάδρομος λόγω της κλίσης του είναι πολύ δύσκολος για αμαξίδια και το βασικό: όλη η διαδρομή είναι σπαρμένη με τα βράχια που δεν καλύφθηκαν. Η θέα του υπέροχου βράχου να ξεπροβάλλει ως απόστημα, σαν να είχε πάθει σύφιλη ο βράχος θα με σημαδεύει για πάντα. Η περίφημη θεωρία ότι θα έμοιαζε “με αρχαίο δρόμο” δεν ισχύει ως πότε την εικόνα! Το έργο τελείωσε, η αρχαία οδός αφορά το σκεπτικό ότι θα βλέπουμε πια από άλλο ύψος θέασης τα μνημεία. Δηλαδή με τον αρχαίο τρόπο και ακόμα πιο δηλαδή, εγώ θα πρέπει να συγχωρήσω μια τσιμεντένια λεωφόρο που διαπερνά τον Ιερό Βράχο.
Να πω στους ειδικούς, ότι όχι μόνο τα μνημεία, ότι ο βράχος είναι ιερός ακόμα και χωρίς τα μνημεία. Είναι ένα γεωλογικό θαύμα, ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με τις ρίζες της πόλης των Αθηνών. Οι ειδικοί θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν έναν αεροδιάδρομο γεμάτο κακοτεχνίες και αστοχίες. Δεν θεωρούν ότι είναι προτεραιότητα για παράδειγμα να τελειώσει το έργο στο Διονυσιακό Θέατρο που συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας, να ανασκαφεί το Ωδείο Περικλέους, να απομακρυνθούν οι σκαλωσιές από την δυτική πλευρά του Παρθενώνα. Δεν θέλησαν να κάνουν μια επέμβαση με πατημένο χώμα όπως μπροστά στον βάθρο του Αγρίππα, αντιολισθητικό γυαλί ίσως;; Όχι, ήθελαν μέσα στα υπέροχα βράχια έναν τσιμεντώνα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτό που είδα, δεν μπορώ να το καταπιώ. Το κοντέρ μου γράφει πάνω από 2000 επισκέψεις στον ιερό βράχο. Είναι τιμή μου που γεννήθηκα σε αυτήν την πόλη και μπορώ να αποκαλώ αυτό το μέρος το εθνικό μου μνημείο. Γιατί αυτό το Μνημείο είναι η σημαία μας. Λυπάμαι αυτούς που θα δουν την σημαία αυτή έτσι…

 

“Αντίο Ιερέ Βράχε, θα σε θυμάμαι όπως σε λάτρεψα λυπάμαι όμως για τις επόμενες γενιές”
Ένα κείμενο για την τραγωδία του…

Δημοσιεύτηκε από Αθηνολόγιο στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

 

“Εσείς πως το προτιμάτε το τσιμέντο σας;;
” Με ολίγον βράχο παρακαλώ!

Τσιμέντο _on_the_rocks

Δημοσιεύτηκε από Αθηνολόγιο στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

 

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι, ανέβηκα επιτέλους στην Ακρόπολη, θα ακολουθήσει κείμενο. Προς το παρόν μου έχουν κοπεί…

Δημοσιεύτηκε από Αθηνολόγιο στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

 

Μόλις το αντίκρισα, άνοιξε η καρδιά μου. Πιο όμορφη λεωφόρο δεν έχω δει, ούτε η Βάρης – Κορωπίου να ήταν. Το μόνο που…

Δημοσιεύτηκε από Αθηνολόγιο στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

 

Ανεβήκαμε λοιπον στην Ακρόπολη σήμερα, με το εισιτηριάκι το ελευθέρας στο χέρι (μη μας πουν ότι δεν πηγαμε ως……

Δημοσιεύτηκε από Δέσποινα Κουτσούμπα στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: