Θάνος Μικρούτσικος: “Αυτό το αδηφάγο, φριχτό σύστημα κάνει οχτώ ανθρώπους να ισοδυναμούν με τρία δισεκατομμύρια”

“Αυτό το σύστημα δεν το θέλω, και δεν είναι το θέμα αν είμαι αριστερός, και δεξιός να ήμουν και του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να ήμουν, αυτό το σύστημα δεν το θέλω”. 

Βρισκόμαστε στο 2013, με την οικονομική κρίση σε ένα από τα χειρότερα σημεία της,  όταν ο Θάνος Μικρούτσικος είχε εμφανιστεί στην πρωινή εκπομπή που έκανε τότε η Πόπη Τσαπανίδου στο ΣΚΑΙ. Η παρουσιάστρια ρώτησε το συνθέτη σχετικά με το ποια είναι η ελπίδα από την οποία θα μπορούσε να πιαστεί ο κόσμος, για να λάβει μια μεστή απάντηση, που με λίγα λόγια εξηγούσε ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός και τι πρέπει να γίνει για να τον αντιμετωπίσουμε: “Θέλω να πω στον κόσμο να βλέπει τη μεγάλη εικόνα, Η Παγκόσμια Τράπεζα που είναι θεσμός του καπιταλισμού, είπε το 2011 ότι 3 δις άνθρωποι ζουν με 2 δολάρια τη μέρα. Επί 365 μέρες κοστίζουν 1,5 τρις ευρώ. Ξέρετε με τι ισορροπεί η άλλη πλάστιγγα; Με τον κύριο Αμπράμοβιτς της Τσέλτσι κι άλλους εφτά. Αυτό το παγκόσμιο σύστημα, το αδηφάγο, το φριχτό κάνει οχτώ ανθρώπους να ισοδυναμούν με τρία δισεκατομμύρια. Αυτό το σύστημα δεν το θέλω, και δεν είναι το θέμα αν είμαι αριστερός, και δεξιός να ήμουν και του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να ήμουν, αυτό το σύστημα δεν το θέλω”.

Στη συνέχεια, κατέδειξε εύστοχα ότι το πρόβλημα δεν το έχει ο καπιταλισμός μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά και όταν βρίσκεται στα πάνω του: “Για να πάμε στην Αμερική του 1945-1971. Ανέβαιναν οι μισθοί των εργαζομένων, οι τιμές περισσότερο, δηλαδή και τότε μειωνόταν η αγοραστική τους δύναμη. Με άλλα λόγια στον καπιταλισμό, είτε βρίσκεται σε ακμή, είτε βρίσκεται σε παρακμή, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι κι αυτή τη στιγμή το 0,01 των Αμερικάνων κατέχει το 66% του πλούτου. Αυτή την κοινωνία θέλουμε;”

Κλείνοντας, έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, επικαλούμενος κι έναν στίχο του Μπρεχτ, του ποιητή και στοχαστή που τόσο πολύ τίμησε και ο ίδιος με τις μελοποιήσεις του: “Πρέπει να το παλέψουμε να φύγουμε από αυτή την ιστορία και μη με ρωτήσεις πώς θα τα καταφέρουμε αφού αυτοί έχουν όλοι τη δύναμη, θα πω και θα τελειώσω με αυτό, τι είπε ένας μεγάλος διανοητής που σέβομαι και θα σέβομαι αιωνίως: Αν αγωνιστείς, μπορεί και να χάσεις, αν όμως δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει.”

https://www.facebook.com/tzizmag/videos/561601224681607/

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: