Όταν οι … μετρ της διαστρέβλωσης κηρύσσουν πόλεμο στα «fake news»

Τι και αν τα δεδομένα και οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις θανατηφόρες συνέπειες των 31.000 βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έριξαν στη Γιουγκοσλαβία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί; Τι και αν ήδη το 2001 η αύξηση του καρκίνου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σε σχέση με την προ των βομβαρδισμών περίοδο, υπολογιζόταν στο 30%;

Με πρόσχημα την «προστασία από ψευδείς ειδήσεις» για την πανδημία, η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 181 του Ποινικού Κώδικα ανοίγει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο. Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή (…)».

Με τις διατάξεις του νόμου, το κράτος και η αστική Δικαιοσύνη θα μπορούν με μεγάλη ευκολία να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί όποιον, για παράδειγμα, με αφορμή ένα εργατικό «ατύχημα», αρθρογραφεί ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. `Η όποιον δεν ευθυγραμμίζεται με την «εθνική γραμμή» της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καταγγέλλει τις επιθετικές συμφωνίες της ελληνικής αστικής τάξης με συμμάχους της και τους εξοπλισμούς που γίνονται για ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

Το προκλητικό είναι ότι χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα «fake news», ενώ είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους την …τέχνη της διαστρέβλωσης, με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού και τη στράτευσή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στους «εθνικούς» του στόχους. Μια ματιά στο πώς αξιοποιείται η «καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς από τους Αμερικανούς, που είναι πρωτοπόροι στο είδος, αποκαλύπτει το πού πραγματικά στοχεύει η όλη συζήτηση.

                                                                                     * * *

Στη χώρα μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ συντονίζει μια σειρά οργανισμούς και ΜΚΟ που ασχολούνται με την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης» και των ψευδών ειδήσεων. Η «εκστρατεία» της πρεσβείας και του δικτύου της δεν έχει να κάνει βέβαια με την προστασία της αλήθειας. Αντίθετα, αποτυπώνει τον πόλεμο της προπαγάνδας ανάμεσα στους ευρωατλαντικούς συμμάχους και τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Θέατρο αυτού του πολέμου είναι και η χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ομιλία του Τοντ Λεβέντχαλ, ανώτερου συμβούλου «κατά της παραπληροφόρησης» στο Global Engagement Center του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε πρόσφατο συνέδριο του «Digital Communication Network Southeast Europe Hub (DCN – SEE)», στη Θεσσαλονίκη.

Βασική αποστολή του τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο εργάζεται ο Λεβέντχαλ, είναι «να κατευθύνει (…) και να συντονίσει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αναγνωρίσει, να κατανοήσει, να εκθέσει και να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες εξωτερικής κρατικής και μη κρατικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στην υπονόμευση ή την επιρροή των πολιτικών, της ασφάλειας ή της σταθερότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων τους και των κρατών εταίρων».

Το DCN, από την άλλη, αποτελεί πρόγραμμα του ίδιου υπουργείου, που ξεκίνησε το 2016 για να «στηρίξει την ψηφιακή διπλωματία και για να παρέχει εργαλεία καταπολέμησης της ψηφιακής παραπληροφόρησης». Αποτελείται από δημοσιογράφους, ειδικούς στην επικοινωνία και «καθοδηγητές της κοινής γνώμης» σε 30 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

                                                                                    * * *

Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε στο συνέδριο ως κορυφαίος στον τομέα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», όπου εργάζεται από τη δεκαετία του ’80. Οπως ανέφερε ο ίδιος, το 1991 ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας σχετικά με τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και «εργάστηκε πολύ σκληρά» για να καταρρίψει «ιστορίες για τις απώλειες αμάχων, οι οποίες δεν ήταν αληθείς», κόντρα σε όσα έβλεπε και μάθαινε όλος ο κόσμος εκείνη την περίοδο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει ένα άλλο θέμα που «καταπολέμησε» ο Αμερικανός αξιωματούχος και χαρακτηρίστηκε ως «ψευδής είδηση» στο συνέδριο: Τις συνέπειες από τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η ιστορία παρουσιάστηκε ως εξής: «Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, υπήρχαν φήμες ότι στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή αμερικανικά στρατεύματα βομβάρδιζαν χρησιμοποιώντας απεμπλουτισμένο ουράνιο. Και εξαιτίας αυτού του απεμπλουτισμένου ουρανίου, είχαμε σοβαρές συνέπειες στον πληθυσμό. Αυτός ήταν ευρέως διαδεδομένος μύθος, ή πληροφορίες ψευδών ειδήσεων, που διαδόθηκαν, ξέρετε, μέσα, ειδικά στην περιοχή».

Ο ίδιος είπε ότι μετά τον πόλεμο του Κόλπου και την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ξόδεψε πολύ χρόνο αντιμετωπίζοντας ψευδείς ιστορίες για απεμπλουτισμένο ουράνιο: «Δεν θα έπρεπε να λέω “ψευδείς ιστορίες”, αλλά να λέω “υπερβολικούς φόβους”. Σε οτιδήποτε με τη λέξη “ουράνιο”, οι άνθρωποι τρομοκρατούνται, επειδή σκέφτονται τα ατομικά όπλα και τη Χιροσίμα και όλα αυτά τα φρικτά πράγματα (…) Στο απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας, δεν είναι τόσο επικίνδυνο, αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι».

                                                                                    * * *

Τι και αν τα δεδομένα και οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις θανατηφόρες συνέπειες των 31.000 βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έριξαν στη Γιουγκοσλαβία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί; Τι και αν ήδη το 2001 η αύξηση του καρκίνου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σε σχέση με την προ των βομβαρδισμών περίοδο, υπολογιζόταν στο 30%; Τι και αν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και Ελληνες που στάλθηκαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, εμφάνισαν καρκινογενέσεις πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ηλικιών του γενικού πληθυσμού; Αν οι προπαγανδιστικές ανάγκες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επιβάλλουν, όλα αυτά χαρακτηρίζονται απλά …«fake news».

Δ. Μ.

Αναδημοσιεύεται απο την στήλη «Αποκαλυπτικά» της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: