Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός. Οικονομία εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας. Επιπλέον συμπεράσματα (9)

Το υπέροχο και πολυδιαφημιζόμενο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας μας λέει ότι ο κομμουνισμός δεν προάγει την πρόοδο του ατόμου. Αυτό είναι λάθος. Ακόμα και ένας ατομιστής έχει πολλά να πάρει μέσα από την πρόοδο της κοινωνίας!

Κάποια επιπλέον συμπεράσματα – Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Για τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι παρά το πεδίο όπου λαμβάνει χώρα η πάλη των τάξεων. Αυτή η πάλη συντελείται ιστορικά στα εξής στάδια:

1.πρωτόγονος κομμουνισμός
2.δουλοκτησία
3.φεουδαρχία
4.καπιταλισμός
5.επιστημονικός σοσιαλισμός
6.επιστημονικός κομμουνισμός

Οι περισσότερες κοινωνίες ακολούθησαν ή ακολουθούν τα παραπάνω στάδια με γραμμικό τρόπο ακόμα και όταν υπάρχει μια σχετική οπισθοδρόμηση.

Υπάρχει περίπτωση τα δυο τελευταία στάδια να αντικατασταθούν από ένα σύστημα το οποίο θα μοιάζει με πρωτόγονο κομμουνισμό με κάποια στοιχεία επιστημονικού κομμουνισμού που θα χρησιμοποιεί υλικά της φύσης και δεν θα έχει ανάγκη τις ανθρώπινες μηχανές. Κύριο ρόλο παίζει η σωστή οργάνωση της κοινωνίας που θα εξοικονομήσει τεράστιους πόρους και εργατοώρες. Ο ιδιωτικός μινιμαλισμός μαζί με την απο-ανάπτυξη (παράγουμε και καταναλώνουμε τα αναγκαία) είναι η λύση του προβλήματος. Τέλος θα πρέπει να δημιουργηθούν και κρατικές δομές εξοικονόμησης ενέργειας όπου θα εξετάσουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και  πόρων με επιστημονικό τρόπο.

Πιστεύω επίσης ότι θα παγιωθεί αυτό το σύστημα κομμουνισμού. Η ανθρωπότητα δεν θα επαναλάβει αυτήν την ιστορία των έξι σταδίων. Οι λόγοι είναι ότι θα υπάρχει πλέον η ιστορική εμπειρία αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Παραδόξως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα θα είναι η έλλειψη ορυκτού πλούτου η οποία είναι απαραίτητη για την δημιουργία των παραπάνω σταδίων!

Ο κομμουνισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα που προάγει την ισότητα την αλληλεγγύη και την εξουσία από τα κάτω. Το υπέροχο και πολυδιαφημιζόμενο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας μας λέει ότι ο κομμουνισμός δεν προάγει την πρόοδο του ατόμου. Αυτό είναι λάθος. Ακόμα και ένας ατομιστής έχει πολλά να πάρει μέσα από την πρόοδο της κοινωνίας! Το μόνο που χρειάζεται είναι να σπάσει τις ιδεοληψίες, τις νοοτροπίες και τις αλυσίδες που βρίσκονται μέσα του!

Δείτε τα προηγούμενα σχετικά άρθρα εδώ και όλα τα άρθρα εδώ.

Στάθης  Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: