Με αντανακλαστικά χελώνας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Κούβα!

Μόλις τρεις μέρες μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση, όπου αποφεύγει να πει “κακές λέξεις”, όπως ο ιμπεριαλισμός, ζητάει όμως να μπει τέλος στο αμερικανικό -sic- εμπάργκο, χωρίς να καταδικάζει ανοιχτά τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που το επιβάλλει.

Δεν πέρασαν παρά μόλις τρεις μέρες, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει θέση σχετικά με τις εξελίξεις στην Κούβα και το εναντίον της ενορχηστρωμένο σχέδιο. Τελικά, κατάφερε να βγάλει μια σχετική ανακοίνωση, όπου αποφεύγει να πει κάποιες “ξύλινες” λέξεις, όπως ο ιμπεριαλισμός, ζητάει όμως να μπει τέλος στο αμερικανικό -sic- εμπάργκο, χωρίς πάντως να καταδικάζει ανοιχτά τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παράλληλα στέκεται στα υπαρκτά προβλήματα που αντανακλώνται στις διαμαρτυρίες των πολιτών -sic-, λες και αυτά είναι άσχετα και ανεξάρτητα από το εμπάργο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη του προς τον κουβανικό λαό, σε μία συγκυρία κατά την οποία δοκιμάζεται από την αλληλεπίδραση COVID και εμπάργκο, που επιτάθηκε με την επιβολή 243 επιπρόσθετων μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο αντίθετος στο διεθνές δίκαιο αποκλεισμός της Κούβας καταδικάσθηκε πρόσφατα από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ (184 κράτη-μέλη) κατά τη Γ.Σ. της 23ης Ιουνίου. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας είναι διαχρονικοί και βασίζονται σε κοινές ιστορικές εμπειρίες.

Στους φίλους της Κούβας και της επανάστασής της είναι γνωστά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή, αλλά περήφανη αυτή χώρα της Καραϊβικής, γι’ αυτό και δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αναπτύσσουν εκστρατείες αλληλεγγύης με τον λαό της.

Βαρύτατο τίμημα πληρώνει η Κούβα, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από το αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο, το οποίο συνεχίστηκε, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και την σχετικά πρόσφατη αποκατάσταση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κουβανών πολιτών αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς την προσφυγή στη βία. Την ίδια ώρα, κάθε ξένη επέμβαση για την εκμετάλλευση της κατάστασης πρέπει να αποφευχθεί και να αφεθεί ελεύθερος ο λαός της Κούβας να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξής του, που έχει εμπνεύσει πολλούς λαούς της Λατινικής Αμερικής και έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα διεθνούς αλληλεγγύης, ακόμα και στην διάρκεια της τρέχουσας φονικής πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού, τον σεβασμό της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κούβας και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών του κουβανικού λαού.

Έχει τη σημασία του να τονίσουμε πως η ανακοίνωση αυτή βγήκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ -σαν να είναι μια δική του αυτόνομη θέση, που δε δεσμεύει υποχρεωτικά και το κόμμα. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί με αντίστοιχες θέσεις άλλων τμημάτων, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το γνωστό μότο του Λαλιώτη: “άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα…”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: