“Κόκκινα δάνεια” και “Προστασία της πρώτης κατοικίας” – Ωχ και πάλι ωχ λέει ο κόσμος

Αν η σύσκεψη Τσίπρα – τραπεζιτών κι οι αποφάσεις ήταν “νίκη” ή έστω μπορούσαν να το τραβήξουν από τα μαλλιά για να μιάζει με θετικό, δε θα έγραφε τέτοια μασημένα λόγια η ΕφΣυν κι η Αυγή, αλλά θα πανηγύριζαν, όπως έχουν κάνει με όλα τα μαύρα μαντάτα που τα παρουσίασαν σαν επιτυχίες της κυβέρνησης.

Σύσκεψη Τσίπρα – Τραπεζιτών, “σε καλό κλίμα”, με “σύγκλιση των δύο πλευρών” και “ικανοποίηση των τραπεζιτών”… Ωχ και πάλι ωχ… λέει ο κόσμος … λέει ωχ, όχι μόνο όταν ακούει: Το Δραγασάκη να μιλάει για «ανακεφαλαιοποίησεις» των τραπεζών στην περίπτωση που ο λαός δεν αποδεχτεί μαζικούς πλειστηριασμούς. Τους “θεσμούς” να ξανααπειλούν, να ξαναβάζουν “προθεσμίες” για τα ομόλογα, τις τράπεζες, τις “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” και τα “προαπαιτούμενα” (σαν* να μην άλλαξε τίποτα) και να δηλώνουν με νόημα ότι περιμένουν να οριστικοποιηθεί η σχετική πρόταση νόμου ώστε να την εγκρίνουν στο Eurogroup, για να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο κόσμος λέει ωχ, όχι μόνο όταν μαθαίνει ότι: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα μίλησε για όριο 250.000 ευρώ για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας, τώρα αναγκάζεται να συμβιβαστεί κάπου στις 120.000 – 140.000. Μέχρι τώρα το όριο έφτανε από 180.000 μέχρι και τις 280.000 για πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Αλλά κι ότι “θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις”.

Ο κόσμος λέει ωχ όταν μαθαίνει ότι: 4.000.000 φορολογούμενοι βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής μέτρων, φτάνουν το 1.820.000 ανθρώπους. Αριθμός που αυξήθηκε μέσα στο 2018 κατά 120.000 περίπου άτομα. Μέσα στο 2018 εισπράχθηκαν με αυτά τα αναγκαστικά μέτρα 5,5 δις. Ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, εκτοξεύτηκε στη διάρκεια του 2018 πατά περισσότερο από 1 δις. Ευρώ. Τα στοιχεία είναι της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ).

Αλλά ακόμα πιο πολύ λέει ωχ όταν βλέπει την Αυγή και την ΕφΣυν να λένε για τη συνάντηση Τσίπρα – τραπεζιτών: “Την ικανοποίηση τους εκφράζουν τραπεζικές πηγές για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών, που ολοκληρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”. “Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα”. “Υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές”. “Οι οριστικές αποφάσεις … με επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές, που δεν θα δημιουργούν κινδύνους για τις τράπεζες” Κι αυτό γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι: Αν η σύσκεψη κι οι αποφάσεις ήταν “νίκη” ή έστω μπορούσαν να το τραβήξουν από τα μαλλιά για να μιάζει με θετικό, δε θα έγραφε τέτοια μασημένα λόγια η ΕφΣυν κι η Αυγή, αλλά θα πανηγύριζαν, όπως έχουν κάνει με όλα τα μαύρα μαντάτα που τα παρουσίασαν σαν επιτυχίες της κυβέρνησης. Αυτό … ούτε με σφαίρες δε βγαίνει σαν “επιτυχία”.

Πηγές : ΕΦΣΥΝ, ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, enikos 11/2/2019

*Το “σαν” το χρησιμοποιούμε για παρομοιώσεις, κι εδώ δεν είναι παρομοίωση, αλλά πραγματικότητα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: