Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας: Για τις συνθήκες εργασιών στις κατασκευές και οι απαιτήσεις του συνδικάτου για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καλεί τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο κάθε ενέργεια εις βάρος τους, άμεσα.

Για τις συνθήκες εργασίας στις κατασκευές και οι απαιτήσεις του συνδικάτου μας για την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας την Πέμπτη 02 – 07 – 2020 επισκέφτηκε του χώρους δουλειάς και μίλησε με τους εργαζόμενους για όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο: για τις συνθήκες εργασίας, για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covit-19, για τα προβλεπόμενα μέσα και μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.!

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων μας διαπιστώσαμε πολλές παραβλέψεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες και πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που παραμένουν για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι. Για όλα όσα διαπιστώσαμε και μας καταγγέλθηκαν έχουμε ξεκινήσει παρεμβάσεις..!

Ενημερώσαμε και μοιράσαμε ανακοίνωση του συνδικάτου στους χώρους δουλειάς σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησής να φέρει προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο εμπνευσμένο από τον χουντικό νόμο του 1971, προσδοκώντας να φιμώσει το εργατικό κίνημα και να περιορίσει το δικαίωμα των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων, ως συνέχεια του χτυπήματος του δικαιώματος στην Απεργία, τον έλεγχο του περιεχομένου και της λειτουργίας των συνδικάτων, που δρομολόγησε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θωράκισε ακόμη περισσότερο η σημερινή της ΝΔ.

Γνωρίζοντας πως για  την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων δεν χωρά στις προτεραιότητες της και για αυτό δεν παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα, την ενδιαφέρει περισσότερο να βγει η δουλειά γρήγορα και «φτηνά», γι αυτό και φροντίσαμε να ενημερώσαμε τους συναδέλφους, ότι κατά την διάρκεια των εργασιών το επόμενο διάστημα, που οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα βρεθούν να εργάζονται σε ανυπόφορες, εξαντλητικές και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες εργασίας.

Αυτό είναι δυνατό να συμβεί τόσο στους ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, όσο και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κτλ) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων).

Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγείας και την ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη λήψη απαρέγκλιτα όλων των μέτρων.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Συγκεκριμένα:

 1. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα: Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.
 2. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 3. Άμεση διακοπήόλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
 4. Άμεση διακοπήόλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
 5. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
 6. Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 7. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
 1. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
 1. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
 2. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
 3. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καλεί τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο κάθε ενέργεια εις βάρος τους, άμεσα. Τα τηλέφωνα και το e-mail του Συνδικάτου βρίσκονται σε όλες τις ανακοινώσεις και στην ηλεκτρονική του σελίδα.! https://syndikatooikodomonpatras.blogspot.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: