Συλλογικές συμβάσεις τώρα απαιτούν συνδικάτα σε μια σειρά από κλάδους

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προβούν σωματεία, με βασικό αίτημα την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με αίτημα την υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, λαμβάνουν αυτό το διάστημα μια σειρά σωματεία σε διάφορους κλάδους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής, που έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την επιτυχία της απεργίας που έχει εξαγγείλει σε πανελλαδικό επίπεδο για τον κλάδο στις 29 Μάρτη. Την Κυριακή που μας πέρασε υπήρξε γενική συνέλευση του του συνδικάτου, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία τις επερχόμενης κινητοποίησης, η προετοιμασία της μέσω περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, η έμφαση που δίδεται στην οργάνωση των μεταναστών εργατών γης αλλά και στην ενημέρωση των νέων εργαζομένων, που συχνά αγνοούν το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας της Σύμβασης Εργασίας. Την Παρασκευή 10 Μάρτη διοργανώνεται γλέντι ενίσχυσης του Συνδικάτου στο Περιστέρι. Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών εξέδωσε ανακοίνωση-κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, όπου αναφέρονται τα εξής:

Οι μέρες ως την απεργία είναι μέρες μάχης για όλους μας απέναντι στους εργοδότες του κλάδου, τον ΣΕΒ.

Ο σκοπός της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα για τους εργαζόμενους στον κλάδο, αφορά τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και αυτό γιατί εξασφαλίζει τη βάση αμοιβών και όρων εργασίας για όλους, βάζει εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας μας, ανοίγει το δρόμο να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας.

Η ύπαρξη των ΣΣΕ ήταν και παραμένει αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε απέναντί μας τους εργοδότες, τον ΣΕΒ, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ. Αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις έχουν συγκροτήσει μέτωπο και χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους για να εμποδίσουν την οργανωμένη δράση και πάλη στον αγώνα για να δούμε καλύτερες μέρες.

Στο πλευρό τους έχουν άξιους συμμάχους, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό από πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι και τη ΓΣΕΕ, άλλωστε τους θέλουν για να τους βγάζουν από τη δύσκολη θέση, να κάνουν την “βρώμικη δουλειά”, να υποτάσσουν την πάλη και τον αγώνα στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Απεναντίας, η Ομοσπονδία πρωτοστατεί για να σπάσουν η μοιρολατρία, ο συμβιβασμός και η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς.

Χωρίς εμάς, όμως, κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει! Εμείς είμαστε δύναμη μεγάλη. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας!

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η προσπάθεια να μας πείσει ότι έρχεται η ανάπτυξη, είναι στάχτη στα μάτια. Αυτή αφορά μια χούφτα μονοπώλια, επιχειρήσεις και την αύξηση των κερδών τους που σημαίνει για εμάς νέα επίθεση στα εργασιακά, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Γι’ αυτό και παίρνουν μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη αγώνων, όπως πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ψήφισε νέο συνδικαλιστικό νόμο για να δυσκολέψει την κήρυξη απεργίας.

Γνωρίζουν καλά ότι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση όλων των εργαζομένων και η συμμετοχή τους στη ζωή και δράση των συνδικάτων. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις ενισχύουμε και διαμορφώνουμε μέρα με τη μέρα το μέτωπο των εργατών και εργατριών, των ανέργων του κλάδου για να επιβάλουμε το δίκιο μας, να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που βιώνουμε.

Η απεργία είναι υπόθεση όλων των Σωματείων

Καλούμε τις επόμενες μέρες όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας να πάρουν αποφάσεις για την επιτυχία της απεργίας.

Κάθε σωματείο και συνδικαλιστής να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ.

Να οργανώσει τη δουλειά στο χώρο του, στο δίπλα εργοστάσιο, να συγκροτήσει επιτροπές αγώνα στα τμήματα, απεργιακές φρουρές, να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη για τη συμμετοχή και την περιφρούρηση της απεργίας από τους ίδιους τους συναδέλφους, να συντονίσει την προσπάθεια αυτή με την ομοσπονδία και τα υπόλοιπα συνδικάτα, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη.

Προχωράμε αποφασιστικά να επιβάλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Έξω οι “ενώσεις προσώπων”.  Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Κανείς συνάδελφος με εργόσημο. Υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις. Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με νόμο στα 751 ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως σειρά κινητοποιήσεων ετοιμάζεται και σε άλλους κλάδους, όπως στους οικοδόμους, η Ομοσπονδία των οποίων ετοιμάζει πανελλαδική απεργία για τις 14 Μάρτη, με συμμετοχή και του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής. Αιτήματα η υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις, διευθέτηση ασφαλιστικών ζητημάτων και μέτρα προστασία των ανέργων κι αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κατοικίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: