Στο θύμα ρίχνει η Επιθεώρηση Ασφάλειας το θάνατο του 29χρονου εργάτη στην Άρτα – Απόπειρα κουκουλώματος καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας

Σύμφωνα με τους Θανάση Καμπαγιάννη και Όλγα Τσουμάνη, υπάρχουν πληροφορίες πως η έκθεση αυτοψίας της “Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας” της Άρτας, θα ρίχνει τις ευθύνες για την ηλεκτροπληξία στο ίδιο το θύμα.

Σοβαρά είναι τα όσα καταγγέλλουν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι  του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά, που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία σε εργοστάσιο στην Άρτα. Σύμφωνα με τους Θανάση Καμπαγιάννη και Όλγα Τσουμάνη, υπάρχουν πληροφορίες πως η έκθεση αυτοψίας της “Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας” της Άρτας, θα ρίχνει τις ευθύνες για την ηλεκτροπληξία στο ίδιο το θύμα. Αυτό ενώ μεταξύ συμβάντος και αυτοψίας της υπηρεσίας, μεσολάβησαν δυο ολόκληρες μέρες, κατά τις οποίες τη μοναδική πρόσβαση στην επιχείρηση είχαν προφανώς οι άνθρωποι της διοίκησης, με το εργοστάσιο μάλιστα να λειτουργεί κανονικά την Κυριακή 7 Ιουνίου. Οι δικηγόροι επισημαίνουν τις μεγάλες ευθύνες που εμπεριέχει οποιαδήποτε τυχόν αυθαίρετη κρίση και παρέμβαση στην υπόθεση, που θα ισοδυναμούσαν με κουκούλωμα. Ολόκληρη η δήλωση αναφέρει:

«Ως δικηγόροι της οικογένειας του αδικοχαμένου 29χρονου εργάτη, Χρήστου Ζορμπά, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Πληροφορούμαστε ότι η “Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία” Άρτας προτίθεται, στην υπό κατάρτιση έκθεση αυτοψίας της, να προβεί σε ατεκμηρίωτες συνολικές κρίσεις όσον αφορά τα αίτια θανάτου του Χρήστου, αποδίδοντας στον ίδιο την ευθύνη της ηλεκτροπληξίας που υπέστη. Θυμίζουμε ότι η αυτοψία της Επιθεώρησης έγινε τη Δευτέρα 8 Ιούνη 2020, ενώ ο θάνατος του Χρήστου επήλθε το Σάββατο 6 Ιουνίου. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, προκύπτει ότι μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πρόσβαση στο εργοστάσιο (και κατά συνέπεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα, κλπ) ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων της επιχείρησης, καθώς, όταν την Κυριακή 7 Ιούνη στελέχη του Εργατικού Κέντρου Άρτας έκαναν παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο, δηλώθηκε ότι λόγω αργίας δεν προσήλθε η Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και από τις τηλεοπτικές κάμερες προκύπτει ότι το εργοστάσιο την Κυριακή 7 Ιουνίου ήταν εν λειτουργία. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές. Είναι αυτονόητο ότι οι ευθύνες αυτές ανήκουν ακέραια και στις προϊστάμενες αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Εργασίας.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Όλγα Τσουμάνη, δικηγόροι της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: