“Πανδημία” εργατικών ατυχημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης – Ένα κάθε 5,5 μέρες

201 είναι τα “ατυχήματα” την τελευταία τριετία, που συνεχίζονται τόσο με την προηγούμενη, όσο και με την τωρινή διοίκηση του δήμου.

Εκτός από τον κορονοϊό, αλλεπάλληλα συνεχίζουν να είναι και τα κρούσματα εργατικών ατυχημάτων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα μετά από ερώτημα που υπέβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά από τις αρχές του 2017 μέχρι τέλος του περασμένου έτους. Αυτά ανέρχονται σε 201 “ατυχήματα, εκ των οποίων τα 27 στο διάστημα της σημερινής διοίκησης Ζέρβα από το Σεπτέμβρη του 2019. Τα περισσότερα αφορούν τη διεύθυνση καθαριότητας, ακολουθούν οι τεχνικές υπηρεσίες, η διεύθυνση πρασίνου και οι διοικητικές υπηρεσίες. Τα τελευταία 6 χρόνια, από το 2014 έχουν υπάρξει και δύο θανατηφόρα δυστυχήματα, έναν στην καθαριότητα κι ένα στο μηχανουργείο του δήμου. Την κατάσταση καταγγέλλει η ΔΑΣ στο δήμο Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως:

«Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω στοιχεία ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι “υπερβολές κάποιων”, ούτε “παραμύθια της ΔΑΣ”, όπως υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους. Με βάση και τα στοιχεία, κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

– Πολλοί στον δήμο γνωρίζουν ότι έχουν συμβεί αρκετά εργατικά “ατυχήματα” που δεν έχουν καταγραφεί, δυστυχώς με τη συναίνεση συναδέλφων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές: “Μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί και να έχεις προβλήματα”, είτε σε παραινέσεις: “Πού να τρέχεις σε επιθεώρηση εργασίας και Αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια”.

– Διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους κάνουν λόγο για ατυχήματα που “δεν είναι σοβαρά” και που “οφείλονται συνήθως σε απροσεξία των εργαζομένων” και σε εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τα μέτρα ασφαλείας. Θέλουν να μας πουν, δηλαδή, ότι π.χ. οι 149 εργαζόμενοι της καθαριότητας ήταν όλοι απρόσεκτοι. Ας το πουν αυτό στις οικογένειες των νεκρών συναδέλφων ή στους συναδέλφους που έχουν σακατευτεί σπάζοντας κεφάλια, χέρια και πόδια, λεκάνες, κόβοντας δάχτυλα κ.ά. Κουβέντα δεν θα κάνουν όλοι αυτοί για την κατάσταση των οχημάτων, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δίνονται, για την εκπαίδευση των εργαζομένων που δεν γίνεται, για τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα εργαλεία και ανταλλακτικά που λείπουν κ.ά.

– Στις διοικητικές υπηρεσίες, ειδικά σε αυτές που εξυπηρετούν κοινό, τα στοιχεία δείχνουν την πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Έχουν καταγραφεί καρδιαγγειακά επεισόδια και λιποθυμίες κατά την ώρα εργασίας, και τραυματισμοί μετά από επιθέσεις δημοτών. Και εδώ είναι γνωστές οι ελλείψεις προσωπικού και μέσων, η μη σωστή οργάνωση χώρων με γκισέ κ.ά. Η κατάσταση αυτή πολλές φορές οδηγεί σε διενέξεις με δημότες που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Δυστυχώς κάποιοι δημότες δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, να εκτελέσουν την εργασία τους, αλλά τους βλέπουν ως υπεύθυνους για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

– Η διοίκηση Ζέρβα, παρά τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει και για αυτό το θέμα, καμιά πρόθεση δεν έχει δείξει για να βελτιωθεί η κατάσταση στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι λένε ψέματα ότι έχουν δώσει όλα τα ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους. ΜΑΠ δεν είναι ένα ζευγάρι γάντια και ένα φωσφορούχο γιλέκο- ας διαβάσουν την υπουργική απόφαση. Πότε θα πάρουν απόφαση για διαγωνισμό για την προμήθεια όλων των ΜΑΠ; Ούτε έχουν κάνει κάποιο σχέδιο π.χ. για τη βελτίωση των προγραμμάτων εργασίας στην καθαριότητα ή για την εκπαίδευση των εργαζομένων, τη βελτίωση των εργοταξίων και των χώρων εργασίας κ.ά. Η κατάσταση που επικρατεί στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας φαίνεται και αυτή την περίοδο με την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Δεκάδες είναι οι νεκροί εργαζόμενοι στους δήμους τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότεροι οι σακατεμένοι. Κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ένα μεγάλο κομμάτι από τα αποθεματικά των ανταποδοτικών τελών του δ. Θεσ/νίκης είναι κονδύλια που δεν έχουν δοθεί για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ με ανακοινώσεις, καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, προτάσεις στο ΔΣ του σωματείου έχει αναδείξει και αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Οδηγός για τους συναδέλφους πρέπει να είναι η κινητοποίηση του Δεκέμβρη του 2018. Τότε, συνάδελφοι από την καθαριότητα σε 4-5 εργοτάξια, παραμερίζοντας και διάφορους “καλοθελητές” από την πλειοψηφία του σωματείου, πραγματοποίησαν 3ήμερη αποχή από την εργασία αναγκάζοντας την τότε διοίκηση να πάρει απόφαση για την προμήθεια κάποιων ΜΑΠ. Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε, της κινητοποίησης και της διεκδίκησης. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, παλεύοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Όχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργαζόμενοι.

Τώρα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: