Νέος θάνατος εργαζόμενου σούπερ μάρκετ από κορονοϊό – Ανακοίνωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

“Η αγανάκτηση που υπάρχει θα πρέπει να στραφεί στις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών που αφήνουν εκτεθειμένους τους συναδέλφους στον κίνδυνο ακόμα και του θανάτου, καθώς και της κυβέρνησης, η οποία τους δίνει κάλυψη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και τα ελλιπή μέτρα προστασίας.”

Mέσα σε λίγες μόνο μέρες, δυο εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αναδεικνύοντας τις τραγικές συνέπειες της απουσίας μέτρων στους χώρους δουλειάς. ιδιαίτερα σε αυτό τον κλάδο που έχει σηκώσει ένα τεράστιο βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο υπάλληλος ήταν κρεοπώλης στο κατάστημα του Μασούτη στην Καλλιθέα της Θεσσαλονίκης, κι ο θάνατός του ήρθε να προστεθεί σε εκείνον συναδέλφου του της αλυσίδας Σκλαβενίτη στον Πειραιά. Με αφορμή το νέο τραγικό περιστατικό, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, έβγαλε ανακοίνωση, εκφράζοντας συλλυπητήρια για την απώλεια του συναδέλφου, και αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης, που έχουν ουσιαστικά αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους που εκτίθενται αναγκαστικά καθημερινά διαρκώς στον ιό.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της για τον συνάδελφο μας που έχασε την ζωή του από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο αδικοχαμένος συνάδελφός μας εργαζόταν ως κρεοπώλης στο κατάστημα του Μασούτη στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Είναι ο δεύτερος θάνατος συναδέλφου πριν καν κλείσουν δέκα μέρες από την απώλεια ενός ακόμα συναδέλφου που δούλευε στο κατάστημα του Σκλαβενίτη στον Πειραιά. Μας γεμίζει θλίψη και μπόλικη οργή το γεγονός πως από την αρχή της πανδημίας φωνάζουμε και απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας παντού αλλά ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ κόντρα στην επικίνδυνη λογική ότι τα μαζικά τέστ και οι απολυμάνσεις για τους εργοδότες είναι κόστος χωρίς όφελος.

Επιβεβαιώνεται ότι η αγανάκτηση που υπάρχει θα πρέπει να στραφεί στις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών που αφήνουν εκτεθειμένους τους συναδέλφους στον κίνδυνο ακόμα και του θανάτου, καθώς και της κυβέρνησης, η οποία τους δίνει κάλυψη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αίσχος, εμποροϋπάλληλοι να μετακινούνται ακόμα και από νομό σε νομό για να μην κλείσουν τα καταστήματά τους οι μεγαλοεργοδότες.

Αποδεικνύεται πως δεν φτάνει η ατομική μας ευθύνη για να δικαιολογηθούν οι λειψές ΜΕΘ, το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους, το ότι ένα χρόνο μετά περιοχές σαν την Χαλκιδική έχουν ελάχιστα ασθενοφόρα, μηδαμινά κέντρα υγείας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η εργοδοσία, το κράτος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι το σωματείο θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των συναδέλφων στην υγεία και στην ζωή τους.

Να προστατευτεί η υγεία του λαού με κάθε κόστος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: