“Μανωλάδα” κορονοϊού στη Λακωνία – 32 κρούσματα σε μόλις δύο σπίτια μεταναστών εργατών γης στο δήμο Ευρώτα

“Αυτό που μας είπαν είναι ότι όλοι, νοσούντες και μη, θα μείνουν σε καραντίνα και αν χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί, θα μεταφερθεί με δικό του μέσο, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν δικά τους μέσα” καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση Ευρώτα στην ανακοίνωσή της για το θέμα.

Τις απάνθρωπες και επικίνδυνες για την υγεία και δυνάμει ακόμα και τη ζωή τους συνθήκες στις οποίες ζουν μετανάστες γης σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας μας αναδεικνύει η υπόθεση των μαζικών κρουσμάτων κορονοϊού σε μετανάστες εργάτες γης στα χωριά Άγιος Ιωάννης και Γλυκόβρυση στο δήμο Ευρώτα της Λακωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα 32 ως τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα βεβαιώθηκαν σε 2 μόνο σπίτια, όπου ζουν στοιβαγμένοι 29 μετανάστες στο ένα και 26 στο άλλο, καλλιεργώντας ιδανικές συνθήκες για την εκρηκτική διάδοση του ιού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να μην ερχόταν καθόλου στο φως αν δεν ανακαλύπτονταν τυχαία τα τρία πρώτα κρούσματα στα πλαίσιο ελέγχων για ελονοσία, η αποκάλυψη των οποίων οδήγησε κατόπιν εορτής σε μαζικά rapid test από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, με τα αποτελέσματα να μην έχουν ολοκληρωθεί, καθιστώντας πιθανή την αποκάλυψη κι άλλων κρουσμάτων.

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, η κρατική αδιαφορία είναι εξοργιστική, καθώς ως αυτή την ώρα οι αρμόδιοι φορείς έχουν δώσει εντολή θετικοί και αρνητικοί μετανάστες να παραμείνουν μαζί στα δυο σπίτια, αντί να φροντίσουν για το διαχωρισμό, την απολύμανση των εστιών μόλυνσης και τη διαμονή των δύο ομάδων σε ανθρώπινες συνθήκες, τόσο στη διάρκεια της καραντίνας, όσο και μετέπειτα από αυτή. Παντελής είναι και η έλλειψη σοβαρών υποδομών στην περιοχή, που εξυπηρετείται μόνο από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, όπου δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο, ενώ από εβδομάδα θα έρθει ένα μόνο εκτάκτως και για μία βάρδια(!) τη μέρα, καθώς οι υπεύθυνοι φαίνεται πως ποντάρουν στο νεαρό της ηλικίας και την καλοτυχία τους στο ενδεχόμενο να χρειαστεί νοσηλεία κάποιο από τα κρούσματα. Μάλιστα, δόθηκε η σύσταση σε περίπτωση ανάγκης να μεταφερθούν με δικά τους μέσα(!), όταν είναι γνωστό ότι οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι συνήθως δε διαθέτουν και δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ποδήλατο.

Τις τραγελαφικές και συνάμα απαράδεκτες αυτές καταστάσεις αναδεικνύει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευρώτα που ζητά τώρα να γίνουν κρούσματα σε όλους τους εργάτες γης (υπολογίζονται σε 1500 αυτή την εποχή), τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους, την πλήρη ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη και τη σοβαρή ενίσχυση των δομών υγείας στην περιοχή:

«Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης στο Δήμο μας και μετά τη σχετική ενημέρωση που λάβαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, φάνηκε για άλλη μια φορά και στον τόπο μας η γύμνια που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού, να υπάρξει πρόληψη της πανδημίας και ειδικότερα σε χώρους ευαίσθητους, όπως μεγάλοι χώροι δουλειάς, σχολεία και ειδικότερα στην περιοχή μας στους εργάτες γης.

Οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος με τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται και διαβιούν. Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, τα θερμοκήπια, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες αυτοκίνητων, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα, κάτω απ’ όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό που μας είπαν είναι ότι όλοι, νοσούντες και μη, θα μείνουν σε καραντίνα και αν χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί, θα μεταφερθεί με δικό του μέσο, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν δικά τους μέσα.

Παραδέχτηκαν ότι το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες απαιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό των ελλείψεων και της προχειρότητας της αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων η αναφορά ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ασθενοφόρο για να καλύψει μία βάρδια.

Άμεσα διεκδικούμε να παρθούν μέτρα από το κράτος για:

– Μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης.

– Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.

– Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

– Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

– Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.

– Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

(κεντρική φωτό αρχείου Eurokinissi)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: