Για την κακοποίηση του ασκούμενου μάγειρα: Ένας ο υπαίτιος, η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών

Η στόχευση της μεγαλοεργοδοσίας ξεκάθαρη… Να τους κάνει να σκύψουν το κεφάλι, να μην διεκδικούν, να φοβούνται και να ανασάνουν ακόμα, να μην εμπιστεύονται ούτε τον ίσκιο τους, για να μην διασαλευτεί η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών.

Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων μετά τις αποκαλύψεις του νεαρού μαθητευόμενου μάγειρα στην Κέρκυρα, για τον βασανισμό που υπέστη σε εστιατόριο ιδιοκτησίας του γνωστού σεφ Έκτορα Μποτρίνι:

Ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος εργαζομένου έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες αντίστοιχες καταγγελίες που εδώ και χρόνια κάνει το Σωματείο μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Π.Α.ΜΕ.

Αυτήν τη φορά θύμα του εργοδοτικού τραμπουκισμού, έπεσε 19χρονος μαθητευόμενος μάγειρας, σε εστιατόριο του νησιού μας γνωστού μάγειρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο συνάδελφος, έπεσε θύμα κακοποίησης από τους προϊσταμένους του, οι οποίοι μάλιστα ενεργούσαν εις γνώση του ιδιοκτήτη και επιχειρηματία (από αυτούς της «υγιούς επιχειρηματικότητας»…!), ο οποίος από χθες περιδιαβαίνει τα ΜΜΕ για να προασπίσει την επιχείρησή και τα συμφέροντά του χωρίς καμία ντροπή! Το «μενού» της εκπαίδευσης του 19χρονου ασκούμενου μάγειρα περιελάμβανε κάψιμο στο σώμα με ζεματιστό λάδι και πυρακτωμένα μεταλλικά αντικείμενα, ξυλοδαρμούς, απειλές, ύβρεις κ.ά.

Το μεσαιωνικό μαρτύριο που υπέστη ο συνάδελφος, ούτε μεμονωμένη περίπτωση είναι ούτε οφείλεται στην «κακιά την ώρα»! Αντίστοιχες καταστάσεις βιώνουν ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στα κάτεργα που ονομάζονται «εργασιακοί χώροι» και ιδιαίτερα οι νέοι! Δεν έχει περάσει καιρός από τις καταγγελίες του Σωματείου μας για τις συνθήκες εργασίας σε εργολάβους στην καθαριότητα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα σούπερ μάρκετ, σε μεγάλες αλυσίδες, ντόπιες και ξένες! Δεν είναι λίγα τα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί και στο νησί μας, απόρροια αυτών των συνθηκών (θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο, απώλεια ματιού εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ, λιποθυμίες, απειλές ολόκληρων οικογενειών, εγκύων γυναικών, εντατικοποίηση, απληρωσιά, εκδικητικές απολύσεις κ.ά.)

Η στόχευση της μεγαλοεργοδοσίας ξεκάθαρη… Να τους κάνει να σκύψουν το κεφάλι, να μην διεκδικούν, να φοβούνται και να ανασάνουν ακόμα, να μην εμπιστεύονται ούτε τον ίσκιο τους, για να μην διασαλευτεί η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Είναι χαρακτηριστική και εντελώς κυνική η δημόσια δήλωση της εργοδοσίας του εν λόγω εστιατορίου, ότι δηλαδή «ένας άνθρωπος που δεν είναι ευχαριστημένος σε μία επιχείρηση σηκώνεται και φεύγει…» Έτσι απλά και ξεδιάντροπα… Για να συνεχίζουν εκείνοι να πλουτίζουν ανενόχλητοι σε βάρος μας! Είναι αυτό που λένε “και σε όποιον αρέσει”!

Εξάλλου, “αέρα στα πανιά” των μεγαλοεπιχειρηματιών έχουν δώσει όλα τα μέτρα που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ.ά.) Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που προεκλογικά υπόσχονταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αυτή είναι η εφαρμογή στην πράξη της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και της «βιώσιμης ανάπτυξης» της ΝΔ. Αυτή είναι με δύο λόγια η «ανάπτυξη»-αυγάτισμα της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών που πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων, που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας!

Καλούμε τους μαθητευόμενους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην φοβηθούν όποια απειλή, όποια τρομοκρατία. Κανείς δεν είναι μόνος! Παράλληλα, προειδοποιούμε την εργοδοσία να μην τολμήσει να πειράξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά των άλλων ασκούμενων και μαθητευόμενων γιατί θα μας βρει μπροστά της. Εδώ υπάρχουν ταξικά σωματεία, εδώ υπάρχει Π.Α.ΜΕ. και αυτές οι μεθοδεύσεις και πρακτικές δεν θα μείνουν αναπάντητες! Μας αφορούν όλους! Παράλληλα, απαιτούμε να μην χάσει ο ασκούμενος την χρονιά του και να συνεχίσει κανονικά. Καλούμε τέλους όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν στο Σωματείο μας, ό, τι συμβαίνει στους εργασιακούς τους χώρους. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν με ταξικό προσανατολισμό μέσα από τις γραμμές των ταξικών Σωματείων, για να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, να σταματήσει οριστικά κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: