Για εμάς η τηλεργασία είναι σαν τηλεμαραθώνιος… – Φοβερό σποτάκι της Ένωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης

Με την ευκαιρία, να τους ενημερώσουμε, χωρίς να θέλουμε να σοκάρουμε την εργοδοσία μας, πως τα σπίτια μας δε μοιάζουν με τα δικά τους. Τα δωμάτια του προσωπικού δίπλα στην πισίνα δεν είναι διαθέσιμα αυτήν την περίοδο.

Απλά μαθήματα για το πώς πρέπει να φτιάχνονται τα σποτ εργατικών σωματείων…

Τι προσφέρει η τηλεργασία; Θεωρητικά εξέλιξη, πρόοδο, ευελιξία και ελεύθερο χρόνο.
Στην πράξη είναι ευκαιρία για αυτούς που βλέπουν στις κρίσεις ευκαιρίες. Για αυτούς που είτε με κρίση είτε χωρίς, είτε με πανδημία είτε χωρίς, πάντα από το σπίτι δούλευαν.

Τι σημαίνει πρόοδος; Η ατομική και η εργασιακή πρόοδος είναι διαφορετικά εδώ και πολλά χρόνια. Πρόοδος ήταν πχ όταν βγήκε η γυναίκα από το σπίτι και συμμετείχε στην παραγωγή. Τώρα γυρνάει και ο άνδρας στο σπίτι. Η εκμετάλλευση “μειώθηκε” μόνο… χιλιομετρικά.

Κάποιοι βαφτίζουν την τηλεργασία προσαρμογή στις νέες έκτακτες συνθήκες. Τέτοια ήταν όμως και οι απολύσεις, το κλείσιμο νοσοκομείων. Κι αυτά προσαρμογή τα έλεγε η κυβέρνηση. Εμείς τα λέμε, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι…

Κάποιοι τη βάφτισαν διευκόλυνση. Τι ακριβώς διευκολύνει όμως;

Ποια ιδιωτικότητα διευκολύνεται, όταν η εργοδοσία χρησιμοποιεί κάθε σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης; Ή μήπως διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς και οι πολύτεκνες οικογένειες; Ίσως μόνο όσοι εργάζονται στη βιομηχανική κατασκοπεία, που τους αρκεί μια επίσκεψη πλέον…

Με την ευκαιρία, να τους ενημερώσουμε, χωρίς να θέλουμε να σοκάρουμε την εργοδοσία μας, πως τα σπίτια μας δε μοιάζουν με τα δικά τους. Τα δωμάτια του προσωπικού δίπλα στην πισίνα δεν είναι διαθέσιμα αυτήν την περίοδο.

Για εμάς η τηλεργασία είναι σαν τηλεμαραθώνιος…

Ακούμε για ελεύθερο χρόνο, ελεύθερο ωράριο και μάλλον… ελεύθερο μισθό. Όπου ακούς πολλή ελευθερία, κράτα μικρό πληκτρολόγιο. Μίτινγκ το βράδυ, τηλέφωνα στο σπίτι το μεσημέρι και δες κάτι αρχεία Κυριακή πρωί…

Η ευελιξία είναι με τους δικούς τους όρους. Δεν είναι ευελιξία να κάνουμε διάλειμμα όπως θέλουμε, να μπορούμε να αρρωστήσουμε, να παίρνουμε άδεια, να πληρωνόμαστε στην ώρα μας.

Τη σήμερον ημέρα δεν είσαι ευέλικτος αν δε δέχεσαι zero out contract, job sharing, work on call, εξατομικευμένες αμοιβές και άλλα τέτοια προοδευτικά και ευέλικτα.

Το λέει και ο ΣΕΒ όμως, σε άρθρο στελέχους του, πως η τηλεργασία αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για νέες μητέρες και ΑΜΕΑ, όσους ζούνε σε απόμακρες περιοχές, ενώ ωφελεί και το περιβάλλον.

Το απόσπασμα αυτό θα μπορούσε να διατυπωθεί και αλλιώς: “ευχαριστούμε τον θεό που έφερε τον κορονοϊό και μπορούμε να ξεζουμίζουμε περισσότερο κόσμο, γυναίκες, ΑΜΕΑ, ακόμα και όσους ζουν και σε κατσικοχώρια. Α, ναι, κάνει καλό και στο περιβάλλον, γιατί ξέρετε πως εμάς μας νοιάζει πολύ. Πάρα πολύ…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: