Εργασιακή ζούγκλα στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου – Δουλειά στα “ρεπό” και ατελείωτες αδήλωτες ώρες εργασίας

Την ώρα που αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία στον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ ανησυχεί για τον “αθέμιτο ανταγωνισμό” σε βάρος των “νόμιμων” εργοδοτών.

Η ζοφερή εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο Κρήτης, μια από τις ναυαρχίδες της “βαριάς” τουριστικής βιομηχανίας αποκαλύπτεται για ένα ακόμα καλοκαίρι. Οι έλεγχοι που έγιναν σε ξενοδοχειαχές μονάδες μετά από διαδοχικές καταγγελίες έβγαλαν “λαβράκι”, με ένα όργιο παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως εργαζόμενοι που χτυπούσαν 7ημερα, 10ωρα και 12ωρα ήταν δηλωμένοι ως τρίωροι ή τετράωροι 1-2 μέρες τη βδομάδα.

Επιπλέον διαπιστώθηκε πως ξενοδοχοϋπάλληλοι περνούσαν το ρεπό τους δουλεύοντας, ενώ όνειρο θερινής νυκτός είναι η προσαύξηση αργίας και κυριακάτικης εργασίας.

Μπορεί το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου να εμφανίζεται λάβρο κατά των παραβατών, αυτό πάντως δεν εξαλείφει τις σημαντικές ευθύνες της διοίκησής του για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Ενδεικτικό εξάλλου για τις προτεραιότητες του, είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΗ, Στέλιου Βοργιά, ο ποίος κάλεσε το υπουργείο να παρέμβει: “Έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πληγή, που δεν είναι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι και εις βάρος των εργοδοτών που είναι νόμιμοι, γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους”. Η στενοχώρια για την “υγιή επιχειρηματικότητα” δεν μπορεί να έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ούτε λογικές ανάθεσης χωρίς προσωπική συμμετοχή και οργάνωση σε σωματεία με πραγματικά ταξική κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από agonaskritis.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: