Απολύσεις κι εργοδοτική αυθαιρεσία στις Kefalonian Lines

Τρεις απολύσεις ναυτεργατών από το πλοίο «Αλεξάνδρα Λ», της ναυτιλιακής εταιρείας «ΚEFALONIAN LINES», που εκτελεί δρομολόγια Κυλλήνη – Ζάκυνθος, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο Στέφενσων».

Τρεις απολύσεις ναυτεργατών από το πλοίο «Αλεξάνδρα Λ», της ναυτιλιακής εταιρείας «ΚEFALONIAN LINES», που εκτελεί δρομολόγια Κυλλήνη – Ζάκυνθος, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο Στέφενσων».

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

28 Αυγούστου 2018

Προς :

  • Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή
  • Αρχηγό Λιμενικού Σώματος κ.Ράπτη
  • ΥEN/Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας κ.Ισαάκογλου
  • Λιμεναρχείο Κυλλήνης
  • Ναυτιλιακή Εταιρεία «ΚEFALONIAN LINES»
  • ΜΜΕ

Κοινοποίηση:

  • ΠΝΟ
  • Ναυτεργατικά Σωματεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Από καταγγελίες ναυτεργατών μελών του πληρώματος του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ΚEFALONIAN LINES», που εκτελεί δρομολόγια Κυλλήνη – Ζάκυνθο, συγκεκριμένα 2 ναύτες και 1 τζόβενο προχώρησαν στις 27 Αυγούστου σε καταγγελία σύμβασης λόγω υπέρβασης των ωρών εργασίας (18 ώρες εργασία καθημερινά) από τα εξαντλητικά δρομολόγια του πλοίου, που παραβιάζει την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας και το Π.Δ 152/2003, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.

Το Λιμεναρχείο της Κυλλήνης αντί να προχωρήσει στον έλεγχο των καταγγελλόμενων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ναυτεργατών τους απέλυσε, δεν τους καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα με βάση την ΣΣΕ των Πορθμείων και η αποζημίωση λόγω καταγγελίας, ενώ το πλοίο απέπλευσε από την Κυλλήνη με μειωμένη οργανική σύνθεση θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση τα καταγγελλόμενα των ναυτεργατών και την πλήρη έγγραφη ενημέρωση μας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

4/6/2018 οι ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς – Πάτρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για σωρεία ναυτεργατικών προβλημάτων – μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, μειωμένα μισθολόγια σε σχέση με την ισχύουσα ΣΣΕ, υπερεργασία, παραβίαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών κ.ά. τα οποία διαπιστώθηκαν έπειτα από επαναλαμβανόμενους ελέγχους τα 4 τελευταία χρόνια στο πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» της εταιρείας «KEFALONIAN LINES», που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Κυλλήνη – Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα

Το σωματείο αναφέρει : «Τα τελευταία 4 χρόνια σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους της ΠΕΝΕΝ έχουν διαπιστωθεί σωρεία Ναυτεργατικών προβλημάτων στα πλοία της Πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και Πάτρας Κεφαλονιάς.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν τους τομείς των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, μειωμένα μισθολόγια σε σχέση με την ισχύουσα ΣΣΕ, μη καταβολή της έχμασης στο πλήρωμα καταστρώματος), επίσης ανάλογα προβλήματα που συνδέονται με την υπερεργασία και την παραβίαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.

Τα προβλήματα αυτά επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών οργάνων του ΥΕΝ χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχει καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς.

Αντίθετα οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αναφερόμενες δρομολογιακές γραμμές κατά περίεργο τρόπο έχουν εξασφαλίσει την ανοχή και συγκάλυψη στις εκτεταμένες παραβιάσεις που συστηματικά προβαίνουν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών από τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι σε διενεργούμενο έλεγχο κατά την περσινή περίοδο (2017) κλιμακίου Ναυτεργατικών Σωματείων, διαπιστώθηκαν αυτές οι καταστρατηγήσεις αλλά και η άμεση εμπλοκή – συγκάλυψης των αρμόδιων λιμενικών οργάνων χωρίς ωστόσο τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν.

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών οργάνων του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να αντιμετωπιστούν. Αντίθετα οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αναφερόμενες δρομολογιακές γραμμές κατά περίεργο τρόπο έχουν εξασφαλίσει την ανοχή και συγκάλυψη στις εκτεταμένες παραβιάσεις που συστηματικά προβαίνουν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών από τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι σε διενεργούμενο έλεγχο κατά την περσινή περίοδο (2017) κλιμακίου Ναυτεργατικών Σωματείων, διαπιστώθηκαν αυτές οι καταστρατηγήσεις αλλά και η άμεση εμπλοκή – συγκάλυψης των αρμόδιων λιμενικών οργάνων χωρίς ωστόσο τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν.

*Δεκέμβριος 2016. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία KEFALONIAN LINES περνάει σε σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών με πρόσχημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νησί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: