Άλλος ένα νεκρός εν ώρα εργασίας – Ο εργάτης ως αναλώσιμο είδος στο βωμό του κέρδους

Ένας εργάτης καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο και άφησε την τελευταία του πνοή σε λατομείο της Δράμας. Πρόκειται για το δεύτερο εργατικό δυστύχημα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διάστημα ενός εξαμήνου. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ιδρώσει το αυτί των υπεύθυνων και να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια αλυσίδα, αυξάνοντας το φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στο βωμό της “ανάπτυξης” και της κερδοφορίας, που μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Αυτή τη φορά θύμα ήταν ένας 40χρονος εργάτης σε λατομείο στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, όταν τον καταπλάκωσε ένα ογκώδες κομμάτι μάρμαρου, και αφήνει πίσω του μια οικογένεια ξεκρέμαστη και ανείπωτη θλίψη στους δικούς του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το δεύτερο εργατικό δυστύχημα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διάστημα ενός εξαμήνου. Αλλά αυτό δεν ήταν προφανώς αρκετό για να ιδρώσει το αυτί των υπεύθυνων και να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτό το έγκλημα διαρκείας και τους ενόχους -αφού μόνο για “μεμονωμένο κρούσμα” δεν μπορεί να γίνει λόγος. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην εντατικοποίηση της εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, την εργοδοτική ασυδοσία.

Την ίδια στιγμή οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδυναμώνουν συνεχώς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Εργασίας), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η έδρα της αρμόδιας υπηρεσίας για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη!

Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, συλλογικές συμβάσεις και μέτρα ασφαλείας. Και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να παραμεριστεί η συμβιβασμένη ηγεσία του ΕΚ της πόλης, που βάζει εμπόδια σε κάθε αγωνιστική διεργασία και έχει το δικό της σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί.

Με πληροφορίες από τον 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: