Είχαν “κοινές αξίες με τις ΗΠΑ” και τον Πάιατ η ΕΠΟΝ και ο Λαμπράκης; Νέο ρεσιτάλ ιστορικής καπηλείας από τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή (VIDEO)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε το πρόβλημα με την αστυνομική βία στην “ελλιπή εκπαίδευση” και για μια ακόμα φορά επιχείρησε να παρουσιάσει το αγαπημένο κόμμα του ΝΑΤΟ ως κληρονόμο του μπλόκου της Κοκκινιάς και των εκτελεσμένων της Καισαριανής.

Αν θέλαμε να κάνουμε έναν εύκολο χαβαλέ, θα μπορούσαμε να σταθούμε στη νέα επίδειξη αγγλομάθειας του Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στη βουλή, όπου μίλησε για τον “Τζον” Μπάιντεν και τους δημοκρατικούς που “αγκάλιασαν” το κίνημα “Αϊ κεντ μπρεδ”, όπου τα αγγλικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο λιγότερο αστεία από τον ισχυρισμό ότι ο Μπάιντεν που συμβούλευε στους αστυνομικούς “να πυροβολούν στα πόδια” “αγκάλιασε” το κίνημα Black Lives Matter, ει μη μόνο με ψηφοθηρικές βλέψεις.

Τα πραγματικά μαργαριτάρια όμως βρίσκονταν σε άλλα σημεία της ομιλίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε ότι τελικά το πρόβλημα της αστυνομίας είναι απλά “θέμα παιδείας”, θυμίζοντας τη γνωστή γλυκανάλατη ρήση ότι ο ρατσισμός κι ο φασισμός θεραπεύονται με βιβλία και ταξίδια. Επιπλέον, δεν έχασε την ευκαιρία να επιδοθεί σε ένα αγαπημένο σπορ, την οικειοποίηση δηλαδή όλων βασικών σταθμών του κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος του 20ου αιώνα, δανειζόμενος μάλιστα και το βαθιά πασοκικό όρο “δημοκρατική, προοδευτική παράταξη”, που γέννησε αγωνιστές, όπως στο Μπλόκο της Κοκκινιάς και την Καισαριανή, χωρίς κουκούλα στο πρόσωπο. “Είναι η παράταξη των αγωνιστών της ΕΠΟΝ, του Γλέζου και του Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Είναι η παράταξη του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, των Κουμή, Κανελλοπούλου, του Νίκου Τεμπονέρα. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι η βία και ποια είναι τα θύματά της…” ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίχως ίχνος ντροπής, όπως μας έχει συνηθίσει εξάλλου.

Αλήθεια, μοιραζόταν η ΕΠΟΝ και οι 200 της Καισαριανής “κοινές αξίες με τις ΗΠΑ;” και το “διαβολικά καλό Τραμπ”; Μήπως είχαν καθοδηγητή τον Πάιατ; Κατέβαινε στην πορεία ειρήνης ο Γρηγόρης Λαμπράκης για να κλείσουν συμφωνίες με το Ισραήλ ή μήπως για να ενισχυθούν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα;

Επιστρέφουμε όμως στις ρηξικέλευθες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον “εκδημοκρατισμό” της αστυνομίας, που θα έλεγε και ο πρώην αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησής του Τόσκας, με τα γνωστά λαμπρά αποτελέσματα.

Ο Τσίπρας λοιπόν εγκαλεί τον Μητσοτάκη ότι επανασύστησε την ομάδα Δέλτα (που είχε καταργήσει η δική του κυβέρνηση) ως Ομάδα Δράση. Η βασική του ένσταση ωστόσο είναι πως μπαίνουν χωρίς πανελλαδικές και εκπαίδευση. Αλλά είναι νέα παιδιά και αυτά, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της “δημοκρατικής παράταξης” και μόνο το θλιμμένο μπαγλαμαδάκι λείπει από το συγκινητικό απόσπασμα:

(Είναι) Νέα παιδιά που έρχονται χωρίς εκπαίδευση και μπαίνουν χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις και δεν ξέρουν τα βασικά για το πώς συμπεριφερθούν απέναντι στο πλήθος, για το κράτος δικαίου και τους νόμους του. Νέα παιδιά που φανατίζονται… Πώς θα συμπεριφερθούν αυτά τα παιδιά;

Σε άλλο σημείο, ο Τσίπρας σπεύδει να υποβάλλει τα σέβη του στους “ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ. που ένα κράτος τους έχει πετάξει μια ευθύνη δυσανάλογη με τα καθήκοντα και την αποστολή τους (…)” αντιδιαστέλλοντάς τους προς “αυτό το σώμα των ανεκπαίδευτων και παντελώς ακατάλληλων αστυνομικών” που “το ίδιο το κράτος επέλεξε να ιδρύσει”. Οι φιλοφρονήσεις στην αστυνομία δεν εκπλήσσουν, καθώς, όπως ο ίδιος ο Τσίπρας ομολογεί στη ομιλία του, την ώρα που έλεγε στο Μητσοτάκη πως η ΝΔ απευθύνθηκε στους νοικοκυραίους για να κερδίσει τις εκλογές, “σε αυτούς απευθυνόμαστε κι εμείς”.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για κατάργησης της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, αλλά για άλλη μια φορά ακόμα δεν είχε κουβέντα να πει για τα ΜΑΤ, αυτό το στρατιωτικό σώμα στην καρδιά της αστυνομίας και του κατασταλτικού της ρόλου, που είχε μεγαλουργήσει και επί των ημερών του.

Δεν παραλείπει μάλιστα να περιαυτολογήσει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στο συγκεκριμένο τομέα, κομπάζοντας πως κράτησε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για 4 από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης αξιωματικό μη προερχόμενο από τον κομματικό του χώρο. Στη συνέχεια ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ζητά να συμφωνήσουν στον τρόπο επιλογής με μια διακομματική επιτροπή, που θα επιλέγει “με αξιοκρατικά κριτήρια” την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και κάπου εκεί αρχίζουμε να χάνουμε το μέτρημα για το πόσους υπουργούς ή άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού “κοινής αποδοχής” έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Προς το τέλος της ομιλίας, ο Τσίπρας ξαναγυρίζει στο τροπάρι, ότι πρέπει οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω πανελληνίων, να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση της αστυνομίας και να επανεκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί γιατί έχουν ελλιπείς γνώσεις και εκπαίδευση. Όλα αυτά με στόχο “να δημιουργηθεί μια άλλη εικόνα για τον αστυνομικό”, “που είναι πολίτης με στολή”. Γιατί όλα είναι θέμα εικόνας και η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει πολύ σοβαρά το ρόλο της ως ίματζ μέικερ της ΕΛ.ΑΣ

Εξάλλου, όπως είπε πολύ εύστοχα κι ο Γιάννης Πρωτούλης χθες, το πρόβλημα δεν είναι πως τάχα η αστυνομία είναι ανεκπαίδευτη, αλλά αντιθέτως ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη να βλέπει και να αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: