Διεθνιστική ζιβανία – Στο περίπτερο της ΕΔΟΝ ο αγωνιστής συνεργαζόμενος με το ΤΚΡ δήμαρχος Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου

Ο διάσημος πια δήμαρχος του Ντερσίμ βρέθηκε στο χώρο του 45ο Φεστιβάλ και η παρουσία του δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Από τις “διεθνείς” παρουσίες τη χθεσινή πρώτη μέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, αναμφίβολα ξεχώρισε εκείνη του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου. Ως “πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος της Τουρκίας”, ο συνεργαζόμενος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας πρώτος πολίτης του Ντερσίμ στην κεντροανατολική Τουρκία, απέσπασε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, λίγους μήνες πριν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές της περιφέρειάς του.

Ο Ματσόγλου, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, στα πλαίσια και της παρουσίασης ντοκιμαντέρ και βιβλίου για το έργο του, τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ, κάνοντας και έμπρακτη επίδειξη διεθνιστικής αλληλεγγύης. Κι όταν λέμε έμπρακτη, εννοούμε σε πολλαπλά επίπεδα. Αφενός επισκεπτόμενος το περίπτερο της ΕΔΟΝ, της νεολαίας του ΑΚΕΛ, όπου με φανερό κέφι ήπιε τη ζιβανία που τον κέρασαν οι νεολαίοι. Μια κίνηση με το δικό της συμβολισμό, πολύ μακριά από τις γνωστές κατά διαστήματα επιδείξεις “φιλίας” αστών πολιτικών Ελλάδας και Κύπρου με εκπροσώπους του τουρκικού αστικού κράτους, που μακιγιάρουν, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς της άρχουσας τάξης σε κάθε χώρας.

Αφετέρου, επιλέγοντας να υπογράψει κείμενο, στο οποίο καταγγέλλεται η ανανέωση της επικίνδυνης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς. Ένα κείμενο που μπορεί κανείς να βρει στο χώρο του Φεστιβάλ και επιβάλλεται να υπογράψουμε όλοι, καθώς, όπως σημειώνεται και στη σελίδα του φεστιβάλ “Καθεμιά από τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν στο χώρο του Φεστιβάλ μετράει, είναι η απάντησή μας για καθένα από τα θύματα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο. Και δεν θα είναι η μοναδική»..”. Η συλλογή υπογραφών είναι μία μόνο από τις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας στις 2 Οκτώβρη, με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

 

Όσο για τον αγωνιστή δήμαρχο, ευχόμαστε να τον δούμε, αλλά και να τον ακούσουμε σύντομα, όχι μόνο στη φετινή του επίσκεψη στη χώρα μας και το φεστιβάλ, αλλά και τακτικότερα από εδώ και πέρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: