Βολιβία: Κατασκεύασαν στοιχεία για να ανατρέψουν τον Μοράλες

Ίσως δεν ξέρουμε πού να βρούμε την αλήθεια για κάθε θέμα. Ξέρουμε όμως σίγουρα, από πού εκπορεύονται τα ψέματα. Κάνε την εμπειρία σου κριτήριο στο τι και ποιον πιστεύεις. Ή τουλάχιστον στο τι και ποιον δεν πιστεύεις ποτέ και για τίποτα.

Ίσως δεν ξέρουμε πού να βρούμε την αλήθεια για κάθε θέμα. Ξέρουμε όμως σίγουρα, από πού εκπορεύονται τα ψέματα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ης ΟΚΤΩΒΡΗ 2019 ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Είχε προηγηθεί το πραξικόπημα με τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ ήθελαν να τελειώνουν με τα αριστερά αγκάθια της Νότιας Αμερικής. Το σενάριο πανομοιότυπο. Οι πρόθυμοι έμμισθοι πάντα έτοιμοι. Στις 20 Οκτώβρη του 2019 στη Βολιβία είχε εκλογές. Το προεκλογικό κλίμα έδειχνε MAS και Μοράλες πανηγυρικά. Η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση όμως, είχε προαναγγείλει την νοθεία που δήθεν θα έκανε ο Μοράλες και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα. Αλλά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πανηγυρική νίκη του Μοράλες και του MAS. Και το βράδυ των εκλογών επαληθεύτηκαν. Ο Μοράλες εκλέχτηκε πρόεδρος και ή αντιπολίτευση αυτοεπιβεβαιώνοντας την προφητεία της, έβγαλε τον κόσμο της στο δρόμο.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Την ίδια ώρα, ο γνωστός ΗΠΑκινούμενος και ΗΠΑχρηματοδοτούμενος ΟΑΚ (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών), μίλησε για «δραματική και ανεξήγητη ανατροπή της εκλογικής τάσης» κι έθεσε υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα. Ενώ 20 μέρες αργότερα, συνέχισε το θέμα μιλώντας για «σωρεία παρατυπιών», που «θέτουν εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα» και απαίτησε επανάληψη των εκλογών. Την ίδια μέρα, σαν έτοιμη από καιρό, η αστυνομία βγήκε στο δρόμο, ενώ ο στρατός υποχρέωσε τον Μοράλες να αποχωρήσει.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Μοράλες παραιτήθηκε, ένα τσόκαρο τύπου Γκουαϊδό αυτοτοποθετήθηκε πρόεδρος με μια προσωρινή ακροδεξιά προσωρινή κυβέρνηση, που θα διεξαγάγει «ελεύθερες εκλογές». Και μετά, απαγορεύσεις, αποκλεισμοί, τρομοκρατία, αστυνομική βία εναντίον των οπαδών του κόμματος του Μοράλες κλπ. Τα γνωστά και τα συνηθισμένα σ’ όλο τον κόσμο αμερικανοκινούμενα συμβάντα, επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος στη Βολιβία οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιωθούν και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν. Ταυτόχρονα μ’ όλα αυτά, ξεκίνησε μια τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία, που την έφεραν σε πέρας όλες οι κυβερνήσεις – σκυλάκια των ΗΠΑ, σαν την ΕΕ, την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, τον Μπολσονάρου κλπ., όλοι οι ΣΚΑΪδες κι όλοι οι Πορτοσάλτηδες και Καψήδες του κόσμου τούτου, όλοι οι «με το αζημίωτο» πανηγυρτζήδες της νίκης του φιλελευθερισμού. Το θέμα έκλεισε. Το σχέδιο υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΓΗΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Σίγουρα το ένστικτό σας άλλα σας έλεγε περί του τι πράγματι συνέβη στη χώρα αυτή και ποια είναι η αλήθεια. Διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγε ο Τραμπ, ο ΟΑΚ, η ΕΕ κι ο ΣΚΑΪ. Και δίκιο είχατε. «Στο επόμενο διάστημα, υπήρξαν τρεις έρευνες από διεθνή κέντρα και από ειδήμονες σε εκλογικά συστήματα και στατιστικά δεδομένα, οι οποίες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί νοθείας που επεξεργάστηκε η αντιπολίτευση και μεθόδευσε ο ΟΑΚ (και ο βασικός χρηματοδότης του, οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεισφέρουν το 60% του προϋπολογισμού του)» (Από την ΕφΣυν).

Τις τρεις αυτές έρευνες αυτές πραγματοποίησαν το «Κέντρο Λατινοαμερικανικών Ερευνών Γεωπολιτικής» (CELAG), το «Αμερικανικό Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών» που έχει στη διεύθυνσή του διακεκριμένο στέλεχος της New York Times και του Guardian και τέλος το «Εργαστήριο Εκλογικών Επιστημών και Στοιχείων» του ΜΙΤ.

Οι τρεις έρευνες συμφωνούν ότι

-δεν υπήρξε νοθεία στην προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια των εκλογών και της έκδοσης των αποτελεσμάτων,

-καμιά εκλογική τάση δεν ανατράπηκε, όπως έλεγε ο ΟΑΚ, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο,

-δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να υποπτευθεί κανείς νοθεία στις προεδρικές του περασμένου Οκτωβρίου

-«είναι ανυπόστατα όσα υποστήριξε ο ΟΑΚ και τα αναπαρήγαγαν, άκριτα, πολλά διεθνή μίντια, δικαιολογώντας μάλιστα το πραξικόπημα ως απάντηση σε αυτή τη δήθεν νοθεία».

-ο ΟΑΚ δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη μαζικών ή έστω σημαντικών παρατυπιών, κατά την εκλογική διαδικασία και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις τρεις μελέτες δείτε εδώ.

ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Αυτό το λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά στο Μόλυβο. Κι εκφράζει σήμερα την παγκόσμια πραγματικότητα με τον καλύτερο τρόπο. Την σημερινή πραγματικότητα με τους κυβερνήτες χωρών και πλανητών, με το «σύστημα της παγκοσμιοποίησης» (όπως αποκαλούν οι ίδιοι τον καπιταλισμό), με τα ΜΜΕ που τα ελέγχουν 99,99%, με τους διάφορους οργανισμούς και ΜΚΟ που δημιουργούν, χρηματοδοτούν και ελέγχουν.

Ακόμα κι αν είσαι από αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μια μόνο αντικειμενική αλήθεια, αν είναι να διαλέξεις μόνο μια αλήθεια που να τη θεωρείς αντικειμενική, αυτή είναι ότι όλοι αυτοί σου λένε πάντα ψέματα. Αυτό πια είναι λιγότερο αμφισβητήσιμο, ακόμα κι από το ότι είμαστε όλοι άνθρωποι (βιολογικά).

Το είδες στο παράδειγμα της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Βόρειας Κορέας (όπου ο Κιμ Γιογκ Ουν έχει  «δολοφονήσει» και τα άντερά του ακόμα, αλλά αυτά γουργουρίζουν ακόμα), στο θέμα της τρομοκρατίας και του ISIS κλπ. κ.λπ. κλπ. Πολλά από αυτά, πολλές φορές τα σκέφτηκες κι είπες ότι σου λένε επίσημα ψέματα. Πολλές φορές το ένοιωσες ή και το τσέκαρες. Και μάλλον δύσκολο είναι να βρεις ένα παράδειγμα που να σου είπαν μια αλήθεια.

Γενίκευσε λοιπόν τη σκέψη σου. Κάνε την εμπειρία σου κριτήριο στο τι και ποιον πιστεύεις. Ή τουλάχιστον στο τι και ποιον δεν πιστεύεις ποτέ και για τίποτα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: