Τον εορτασμό της χούντας διέταξε ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως το πρόβλημα της βραζιλιάνικης δικτατορίας ήταν πως “βασάνιζε, αλλά δε σκότωνε”, ενώ στην πραγματικότητα, μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ανέρχονταν σε 434.

Αναβίωση των εορτασμών της βραζιλιάνικης χούντας διέταξε ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου, με την εντολή σε όλους τους στρατώνες της χώρας να υπάρξουν «οι προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης» για την 55η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 31ης Μάρτη 1964, το οποίο κράτησε 21 χρόνια.

«Ο πρόεδρός μας αποφάσισε πως το υπουργείο Αμύνης θα πραγματοποιήσει τις προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης, που σχετίζονται με την 31η Μάρτη 1964, περιλαμβανομένης και της ανάγνωσης ημερήσιας διαταγής συντεταγμένη με ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Αμύνης και η οποία ήδη ενεκρίθη από τον πρόεδρό μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Οτάβιου Ρέγκου Μπάρους.

Σύμφωνα με το Μπάρους, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις, αυτές θα γίνουν «σύμφωνα με όσα κρίνουν αναγκαία οι διοικητές μέσα στα στρατόπεδα και εντός του πλαισίου που μπορούν να πραγματωθούν αυτές».

«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί πως η 31η Μάρτη 1964 ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θεωρεί πως η κοινωνία ενωμένη και αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα», κατόρθωσε εκείνη την ημέρα, «να επαναφέρει τη χώρα στον ορθό δρόμο» και πως «εάν αυτό δεν συνέβαινε, σήμερα θα είχαμε μία μορφή κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλή για κανέναν», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο Μπολσονάρου, απότακτος λοχαγός εκείνης της περιόδου, είναι γνωστός υμνητής της χούντας στη χώρα του, αλλά και άλλων δικτατορικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής, όπως της Παραγουάης και της Χιλής. Μάλιστα, πριν δυο χρόνια, ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως το πρόβλημα της βραζιλιάνικης δικτατορίας ήταν πως “βασάνιζε, αλλά δε σκότωνε”, ενώ στην πραγματικότητα, μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ανέρχονταν σε 434, ενώ πολυάριθμοι ήταν οι βασανισμοί και οι αυθαίρετες συλλήψεις.

Ως βουλευτής ακόμα, ο Μπολσονάρου είχε επαινέσει τους βασανιστές της Ντίλμα Ρούσεφ, που εκείνη την εποχή συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη κι ήταν εκείνη που το 2011 είχε διατάξει να σταματήσει κάθε εκδήλωση μνήμης στη χούντα.

Με πληροφορίες από 902.gr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: