To 2020 ακόμα δεν τελείωσε – Έκρηξη με λάβα ύψους 100 μέτρων στο ηφαίστειο της Αίτνας

Ο θόρυβος ήταν πολύ έντονος σε όλη την την περιοχή, ενώ το θέμα ήταν ορατό και στη γειτονική ηπειρωτική ακτή της Καλαβρίας.  

Μια έκρηξη ηφαιστείου ήταν σχεδόν κλειδωμένη στο στοίχημα για τη χρονιά που διανύουμε, η οποία έχει ακόμα 17 ολόκληρες μέρες μέχρι να ξεκουμπιστεί για το χρονοντούλαπο της ιστορίας και κανείς δεν ξέρει τι ακόμα προλαβαίνει να κάνει.

Σίγουρα πάντως πρόλαβε να προσφέρει το θέαμα της έκρηξης του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Ευρώπης, στην Αίτνα της Σικελίας. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής τοπική ώρα και μέσα σε μισή ώρα η ένταση αυξήθηκε στον νοτιανατολικό κρατήρα. Η λάβα εκτοξεύθηκε ως και 100 μέτρα, ενώ μια στήλη τέφρας βρέθηκε σε ύψος 5χλμ. Ο θόρυβος ήταν πολύ έντονος σε όλη την την περιοχή, ενώ το θέμα ήταν ορατό και στη γειτονική ηπειρωτική ακτή της Καλαβρίας.

Σημειώθηκε και σημαντική σεισμική δραστηριότητα με 17 δονήσεις, με μία από αυτές έντασης 2,7 ρίχτερ να προηγείται της έκρηξης, ενώ χωριά και πόλεις της Σικελίας πέριξ του ηφαιστείου καλύφθηκαν από τέφρα.

Το Παρατηρητήριο της Αίτνας στην τελευταία του ενημέρωση ανέφερε πως “η εκρηκτική δραστηριότητα του κρατήρα υπήρξε κυμαινόμενης έντασης και προς ώρας εμφανίζεται ξανά σε μείωση”.

H Aίτνα ανήκει στα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τελευταία φορά εξερράγη το 2018.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: