“Θα ξανανοίξουμε τους φούρνους του Άουσβιτς” – Φασιστική αντισημιτική επίθεση σε βάρος Εβραίου μαθητή στην Ιταλία

“Δεν είναι μπούλινγκ, αλλά απόδειξης της ιδεολογικής νομιμοποίησης του φασισμού στην κοινωνία” σχολιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Μόλις 11 χρονών είναι θύτης και θύμα ενός επεισοδίου ακραίου ρατσισμού σε σχολείο της Φεράρας στη Βόρεια Ιταλία, αποδεικνύοντας τον ανησυχητικό βαθμό εξάπλωσης φασιστικών ιδεών στη γειτονική χώρα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε γυμνάσιο της πόλης, συγκεκριμένα στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου, όπου 11χρονος φέρεται να επιτέθηκε πιάνοντας από το λαιμό εβραϊκής καταγωγής συμμαθητή του της ίδιας ηλικίας, απειλώντας τον πως “Όταν μεγαλώσουμε θα ξανανοίξουμε το Άουσβιτς και θα σας βάλουμε όλους στους φούρνους”. Το περιστατικό κατήγγειλε η μητέρα μιας μαθήτριας, επίσης εβραϊκής καταγωγής και συγγενής επιζησάντων των ναστικών στρατοπέδων.

Η διευθύντραι ενημερώθηκε και σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ακολούθησε μια σκηνή απολογίας του μικρού μαθητή, που εμφανίστηκε μετανιωμένος και υποσχέθηκε πως το περιστατικό δε θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Στο ζήτημα παρενέβη τόσο το τοπικό γραφείο εκπαίδευσης, όσο και ο υπουργός παιδείας της Ιταλίας, Μάρκο Μπουσέτι, σημειώνοντας πως “Το σχολείο είναι και πρέπει να είναι χώρος αλληλεγγύης, ενσωμάτωσης, αποδοχής, συμμετοχής, ειρήνης. Δεν είναι ανεκτές πράξεις αντισημιτισμού και ρατσισμού”, δήλωσε ο υπουργός μιας κυβέρνησης με αντιπρόεδρος το γνωστό ρατσιστή Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας πως έχει δώσει εντολή έρευνας στις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές, ώστε “να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο”.

Θέση πήρε και ο τοπικός ραβίνος της Φεράρας Μεΐρ Κάρο, σημειώνοντας πως το παιδί “πιθανότατα δεν κατάλαβε καν τη βαρύτητα της φράσης του”, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες θα πάει στο σχολείο για να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα. Εμφανίστηκε διαλλακτικός, κατηγοριοποιώντας το συμβάν ως αποτέλεσμα “τσακωμού δυο παιδιών”, χωρίς “αντισημιτικό υπόβαθρο”, σημειώνοντας ωστόσο πως οι προσβολές αυτές ήταν “βαριές”, καθώς “αντανακλούν αυτό που οι μικροί αναπνέουν στα γήπεδα, τις διαδηλώσεις και δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα τέτοιων δηλώσεων”.

Την ώρα που η πλειονότητα των ιταλικών ΜΜΕ στέκεται στην παράμετρο του σχολικού εκφοβισμού (μπούλινγκ), την ουσιαστική πολιτική διάσταση του ζητήματος έθεσε με ανάρτησή του στο τουίτερ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, υπογραμμίζοντας πως

“Το να λες πως “θα ξανανοίξουμε τους φούρνους του Άουσβιτς δεν είναι μπούλινγκ, αλλά απόδειξη ιδεολογικής νομιμοποίησης του φασισμού που έχει επέλθει στην κοινωνία, χάρη και σε μια αριστερά που δεν τον αντιμετώπισε με σωστούς τρόπους”.

Με πληροφορίες από ansa.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: