Συντάξεις από το γερμανικό κράτος εισπράττουν ακόμα συνεργάτες των ναζί στο Βέλγιο

Tα ποσά που φέρονται να εισπράττουν οι πρώην συνεργάτες των ναζί από το γερμανικό κράτος κυμαίνονται μεταξύ 435 και 1275 ευρώ το μήνα, την ώρα που θύματα καταναγκαστικής εργασίας και εξορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου αποζημιώνονται με μόλις 50 ευρώ το μήνα.

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε στο βελγικό κοινοβούλιο ομάδα Βαλλόνων (γαλλόφωνων) βουλευτών, σύμφωνα με την οποίο πρέπει να διερευνηθεί από την κυβέρνηση η ύπαρξη τριάντα περίπου Βέλγων δοσιλόγων της κατοχής που εισπράττουν μέχρι σήμερα συντάξεις από το γερμανικό κράτος. Επιπλέον, σύμφωνα με το ντουκουμέντο που παρουσίασαν στη βουλή, αντίστοιχες περιπτώσεις, αγνώστου αριθμού, υπάρχουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταυτότητες των ανθρώπων αυτών είναι γνωστές μέχρι στιγμής μόνο στους πρέσβεις της Γερμανίας στις δυο χώρες, κάτι που σημαίνει πως οι συντάξεις τους δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα στο Βέλγιο. Οι δοσίλογοι αυτοί ήταν μέλη των Ες – Ες που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις καταδικάστηκαν μεταπολεμικά από τα βελγικά δικαστήρια.

Η βελγική βουλή ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση των βουλευτών και έτσι αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα που θα ρίξει φως σε αυτή την εξωφρενική αν ευσταθεί υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομική βάση για μια τέτοια πρόνοια της Γερμανίας μπορεί να είναι το γεγονός πως η χορήγηση συντάξεων στα μέλη των Ες – Ες είναι το μόνο διάταγμα του Χίτλερ το οποίο δεν απεσύρθη ρητά κατά τη διάσκεψη του Πότσνταμ το 1945, που όρισε τις τύχες της μεταπολεμικής Γερμανίας μετά την ήττα στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Με πληροφορίες από euronews

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: