Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν – Από αυτή τη “συναλλαγή”, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν:

«Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο που από αυτή τη “συναλλαγή”, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την “καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις” με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

Όσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις “συνεκμετάλλευσης”».

Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ επισφραγίζει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Διεκδικώντας για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία προσδοκά μερίδιο από τη λεία, τον ρόλο του «πιο αξιόπιστου εταίρου» για τις ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα σε «σημαιοφόρο» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού σε Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οξύνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και είναι ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Δίνοντας μια μικρή …γεύση για τις δεσμεύσεις που δόθηκαν, κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνάντηση πως η συζήτηση περιστράφηκε εκτενώς «γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Άλλωστε, στον διάλογο που έγινε μπροστά στις κάμερες, ο Τζο Μπάιντεν εστίασε στη «ρωσική επιθετικότητα», λέγοντας ότι αποτελεί «απειλή για τη δημοκρατία», καθώς «βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης». Βρήκε δε ευκαιρία να ευχαριστήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη για την «ηγεσία» που επιδεικνύει, εννοώντας την αποφασιστικότητά του να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Στην ατζέντα εξάλλου της συζήτησής τους έθεσε μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων κ.λπ., τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στην «καλύτερη στιγμή τους» και ότι ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός είναι «ένας πολύ καλός φίλος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι οι δύο κυβερνήσεις στέκονται «αλληλέγγυες» απέναντι στην «πρόκληση της ρωσικής εισβολής» και παραπέρα ότι «επαναβεβαιώνουν» το επίπεδο των διμερών σχέσεων σε άμυνα, εμπόριο, επενδύσεις, αλλά και τον «ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στη ΝΑ Μεσόγειο», «πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC είχε μιλήσει για «επαναβεβαίωση» της διμερούς «αμοιβαίας στρατηγικής δέσμευσης», επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου», θέτοντας ως ζητούμενο την «ενίσχυση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας μας».

«Τρέχει» ο αμερικανικός ενεργειακός σχεδιασμός

Σε σχέση με τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πριμοδότησης του αμερικανικού LNG, «πολλή συζήτηση» έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», αλλά και για τις «πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Προκειμένου δε να «τρέξει» πιο γρήγορα αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, από τον οποίο προσδοκούν μεγάλα κέρδη οι Έλληνες εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, υπήρξε συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς, μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μάη. «Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», έλεγαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Για τον αγωγό «East Μed» που έμεινε σχέδιο επί χάρτου μετά τον αμερικανικό «πάγο», δεν υπήρξε κάτι νεότερο που να δείχνει ότι οι ΗΠΑ επαναξιολογούν αυτή την απόφαση.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν, εντέλει η αγορά και το κόστος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «επαναβεβαιώθηκε» πάντως «η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον».

Για την προώθηση του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού, συμφωνήθηκε «να εργαστούν στενά» ο Ν. Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα Ενέργειας και ο Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν στα Ενεργειακά.

Ο λαός θα ματώσει για νέους εξοπλισμούς

Από την κυβέρνηση έλεγαν πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία, θα είναι το αμερικανικό F – 35.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35, μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Φυσικά, όλα αυτά είναι σε επίπεδο προθέσεων και συναρτώνται ευθέως από τα παζάρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών με την Τουρκία, όπως επιβεβαιώνει το «ναυάγιο» του «East Μed» και η πρόθεση των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τα τουρκικά F -16, με προοπτική την πώληση νέων αεροσκαφών αυτού του τύπου στην Τουρκία.

Πέραν αυτού και της αναμενόμενης οικονομικής αιμορραγίας που θα προκαλέσει μια νέα «αγορά του αιώνα», η αγορά των F – 35 θα συνδεθεί με την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ. Η «Lockheed Martin», κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, θα αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Μηνύματα προς την Άγκυρα με φόντο τη ΝΑΤΟική συνοχή

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι για την τουρκική προκλητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό «δεν ετέθη αυτοτελώς, αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», έλεγαν αρμοδίως από την κυβέρνηση, θέτοντας το ΝΑΤΟικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα Ελληνοτουρκικά.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: